Αντιφάσεις στα μικρά, Ανικανότητα στα Μεγάλα


της 
Δρ. Ευανθία Μιχάλαινα – Λατανιώτη*

Μέχρι σήμερα θεωρούσα ότι η νυν δημοτική αρχή είναι ανίκανη να διαχειριστεί τα Μεγάλα θέματα ελλείψει οράματος και ελλείψει ειδικών γνώσεων και ικανοτήτων, αλλά τελικά διαπιστώνω ότι έχουμε σημαντικό πρόβλημα και στα πιο απλά πραγματάκια, τα καθημερινά.  

Εχθές, 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 15:00 ανοίγω να ακούσω liveτο δημοτικό συμβούλιο και αναμένω γεμάτη ανυπομονησία και καρδιά που κυριολεκτικά φλεγόταν, να ακούσω το πώς ο Δήμαρχος θα δικαιολογήσει την ανικανότητά του να αποτρέψει τους απεχθείς όρους του Προεδρικού διατάγματος (ΦΕΚ 32 της 25/1/2023). Αυτό που (για όσους δεν γνωρίζουν) υπεγράφη 5 μέρες πριν και που καταδικάζει τον αρχαιολογικό χώρο και τόπο της ναυμαχίας της Σαλαμίνας στο ενταφιασμό του, στη λήθη, στην καταπάτηση και στην καταστροφή. 

Ένα Προεδρικό διάταγμα μέσα στο οποίο τρεις Υπουργοί, δύο Υπουργοί (Μενδώνη και Πλακιωτάκης και ένας Υφυπουργός (Ταγάρας), συνυπογράφουν το κατάπτυστο Masterplan του Πειραιά, ένα συνονθύλευμα άγριου κατασκευαστικού ντελίριου επάνω στις αρχαιολογικές ζώνες του Πειραιά και της Σαλαμίνας προς όφελος των Κινέζων.  

Χαρακτηριστικό (και πιο ενδιαφέρον για εμάς τους Σαλαμίνιους) είναι το άρθρο 4 όπου προβλέπονται νέες κατασκευές ναυπηγοεπισκευαστικού χαρακτήρα στην Ψυτάλλεια (εκεί που δόθηκε η ναυμαχία της Σαλαμίνας), ενώ στο άρθρο 5 επιτρέπεται η παραμονή 5 ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ μέσα στον αρχαιολογικό χώρο Αμπελακίων Σαλαμίνας έως το 2052 (!!) και μάλιστα τη στιγμή που ΔΥΟ από αυτά βρίσκονται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο Α' όπου (σύμφωνα με το Νόμο), χώρος απολύτου προστασίας και όπου ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΤΑΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ !!!!  

Το παιδί μου δηλαδή, που τώρα είναι 9 ετών, θα πρέπει να γίνει άνδρας 30 ετών (!!!) για να απολαύσει και πάλι την ηρεμία και την ιερότητα του τόπου του και του πολιτισμού του, ενώ έως τότε η νυν δημοτική αρχή το υποχρεώνει να παρακολουθεί την ασέλγεια εις βάρος του έθνους του και της ιστορίας του.    

Και να ήταν μόνο αυτό?  

Ως κερασάκι στην τούρτα, μέσα στο σοκαριστικό αυτό Προεδρικό διάταγμα επιτρέπονται και ΝΕΕΣ τεχνικές κατασκευές (και καλά για τον "περιβαλλοντικό εξορθολογισμό" των ναυπηγείων) ενώ στη νοτιοδυτική Κυνόσουρα επιτρέπεται η χωροθέτηση "λιμενικών ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ εγκαταστάσεων". Κύριος οίδε τι εννοεί με αυτό ο ποιητής…    

Όλα αυτά φυσικά δεν είναι νέα για τους κατοίκους της Σαλαμίνας δεδομένου ότι ο νυν Δήμαρχος της Σαλαμίνας, κ. Γιώργος Παναγόπουλος τα συμφώνησε όλα αυτά και μάλιστα … δια της απουσίας του !!! Δεδομένου ότι ο ίδιος δεν μπήκε καν στον κόπο να παραστεί στην Επιτροπή (ΕΣΑΛ) στην οποία συμφωνήθηκαν τα παραπάνω..... 

Συγκεκριμένα, έστειλε αντί αυτού τον αντιδήμαρχο τεχνικών έργων, ο οποίος είναι ένας εξαίρετος εκπαιδευτικός και ένας ικανός (κατά την ταπεινή μου άποψη) αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, πλην όμως ο άνθρωπος δεν έχει καμία απολύτως ειδίκευση επί περιβαλλοντικών, ναυτιλιακών και πολιτιστικών θεμάτων!!! Και ο οποίος πήγε εκεί κατάμονος με καθοδήγηση (προφανώς) «από τα κεντρικά» και χωρίς ούτε έναν ειδικό σύμβουλο μαζί του. 

Πήγε λοιπόν στην ΕΣΑΛ, η νυν Δημοτική Αρχή, γυμνή από γνώσεις και όραμα και παρέδωσε εν έτει 2023 «γη και ύδωρ», κάτι το οποίο ζητήθηκε στο νησί αυτό 2.500 χρόνια πριν και όμως οι Έλληνες χύσαμε το αίμα μας αλλά δεν το δώσαμε ποτέ. Και έρχεται τώρα ποιος? Μία Δημοτική Αρχή Σαλαμίνας και όχι απλώς το προσφέρει, αλλά βραβεύει και από πάνω τον Ασιάτη που το ζήτησε !!!!  

Μία κωμωδία δηλαδή, μία φάρσα, που ούτε ο ίδιος ο Αριστοφάνης δεν θα τολμούσε να περιγράψει στα έργα του !!!!  

Και περιμένω λοιπόν κι εγώ στις 30/1/2023, εχθές δηλαδή, να δω πώς θα δικαιολογήσει αυτό το ολέθριο λάθος η νυν δημοτική αρχή και πως σκοπεύει να το διορθώσει (αν διορθώνεται).  

Και όμως, Κυρίες και Κύριοι αναγνώστες…. Τίποτα…. Ούτε μία πρόταση, ούτε μία συλλαβή….. Σιωπή…. Μια σιωπή τόσο βροντερή που με έκανε να νιώσω ανείπωτη ντροπή. Ντροπή που συναντιέμαι με αυτούς τους ανθρώπους. Ντροπή που διασταυρώνεται το βλέμμα μου μαζί τους. Ντροπή που είχα έστω και ένα δευτερόλεπτο συνομιλίας μαζί τους και που μάλιστα συζητούσα τη συνεργασία μας.  

Και είπα «τέλος πάντων, μία που το άνοιξα το ρημάδι ας κάτσω να ακούσω τι θα βρει να πει ως «αξιόλογο», να δω βρε παιδί μου τι έχει τέλος πάντων -γι’αυτούς- προτεραιότητα…  

Και μιλάνε για τους εκπαιδευτικούς και τα ΚΤΕΛ. Για το πώς μπορούν να δοθούν εκπτώσεις δηλαδή στους εκπαιδευτικούς για να έρχονται στο νησί της βρώμας και της ρύπανσης και της εξαφάνισης του πολιτισμού, να μορφώσουν τα (καταδικασμένα) παιδιά των Σαλαμινίων. 

Και ακούω εμβρόντητη στο δημοτικό συμβούλιο της 30/1/2023 (2ώρες, 30 λεπτά) έναν Δήμαρχο να επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει «δημοτική» συγκοινωνία στο νησί, ότι δεν υπάρχουν «δημόσια μέσα μεταφοράς», ότι το μονοπώλιο της μεταφοράς των κατοίκων έχει παραδοθεί άνευ όρων σε ιδιωτική εταιρεία, ότι δεν έχει καμία απολύτως δύναμη να παρέμβει στην τιμολογιακή πολιτική των ΚΤΕΛ.  

Από την άλλη ωστόσο, δηλώνει ότι μπορεί να παρέμβει στην τιμολογιακή πολιτική των φέρρυ (!!!) που κι αυτά είναι ιδιωτική επιχείρηση όμως.  

Επομένως πώς μπορεί να παρέμβει στα φέρρυ, αλλά δεν μπορεί να παρέμβει στα ΚΤΕΛ?  

Τα μπερδεύει ο ίδιος (ηθελημένα ή επειδή δεν είναι εις θέσιν να εκφραστεί με τρόπο κατανοητό), μπερδεύεται και η ερωτούσα δημοτική σύμβουλος η οποία ούτε εκείνη είναι εις θέσιν να εκφραστεί με τρόπο κατανοητό, και τελικά κανονίζουν όλοι μαζί οι δημοτικοί σύμβουλοι να αποστείλουν έγγραφο συμπαράστασης στο αρμόδιο Υπουργείο (κάτι που είχε συμφωνήσει η δημοτική αρχή να κάνει και στο παρελθόν αλλά προφανώς το ξέχασε). 

Και πάνω που εγώ απορώ για το πώς ο δήμαρχος έχει δύναμη παρέμβασης στα φέρρυ και όχι στα ΚΤΕΛ και πώς είναι δυνατόν να έχει παραδώσει έτσι, άνευ όρων, το μονοπώλιο της μεταφοράς των κατοίκων στη χερσαία ζώνη του νησιού, συνεργάτης μου πασάρει μία ανακοίνωση Δημάρχου στις 21/7/2023 και ένα άρθρο  σε δημοσιογραφικό portal την ίδια ημερομηνία (21/7/2021), σύμφωνα με τα οποία η δημοτική αρχή κατέληξε σε συμφωνία διαπραγμάτευσης σχετικά με τη μείωση εισιτηρίων στα ΚΤΕΛ ένα χρόνο πριν !!!!! Και μάλιστα «για την αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών μεταφοράς του επιβατικού κοινού στο νησί της Σαλαμίνας»(1) .  



Δηλαδή η δημοτική αρχή συμφώνησε για την αναβάθμιση των «δημοσίων» υπηρεσιών μεταφοράς το 2021, τα οποία, το έτος 2023, δηλώνει ότι δεν υπάρχουν !! Και παρενέβη στην τιμολογιακή πολιτική εταιρίας το 2021, όπου το 2023 δηλώνει ότι δεν μπορεί να παρέμβει !!!  

Τι έχουμε λοιπόν εδώ,Κυρίες και Κύριοι?  

Μία δημοτική αρχή που έχει χάσει τον μπούσουλα? Ή που μας δουλεύει? Ή που τα έχει κάνει πλακάκια με κάποιους ιδιώτες και όχι με άλλους? Ή που τα έχει κάνει και με τους άλλους αλλά το ξέχασε? Ή που δεν θέλει να πει στους εκπαιδευτικούς ότι μπορεί να παρέμβει ΚΑΙ στα ΚΤΕΛ (για κάποιο λόγο που αγνοούμε)?  

Επίσης, προφανώς, έχουμε μία δημοτική αρχή που δεν είναι εις θέσιν να βάλει σε ένα νησί με 70.000 μόνιμους κατοίκους δημόσια μέσα μεταφοράς με δημοτικά οχήματα που να πηγαινοφέρνουν τον κόσμο όπου χρειαστεί με μειωμένες τιμές για τους μαθητές, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις δωρεάν μεταφορές σε πολιτιστικούς χώρους. 

Έχουμε επίσης μία δημοτική αρχή που καταπιάνεται με τα μικρά γιατί τα μεγάλα δεν είναι του βεληνεκούς της. 

Αλλά και στα μικρά ακόμα η πολιτική της είναι αδύναμη και μπερδεμένη. 

Έχουμε μία δημοτική αρχή που προδίδει τους Σαλαμίνιους. 

Και που παραδίδει χωρίς γνώσεις και χωρίς κύρος και χωρίς ανάστημα τα ιερά και τα όσιά μας. 

Έχουμε μία δημοτική αρχή που προωθεί τα αλλότρια, εξωτερικά ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος των πολιτών του νησιού, που δεν γνωρίζει καν τους τρόπους και τους μηχανισμούς να τους προστατέψει, τι λέω «να τους προστατέψει»…..  

Ούτε καν να τους …. μεταφέρει !!! 

Που, στην τελική, δεν γνωρίζει ούτε καν με ποιους ιδιώτες μπορεί να συμπράξει !! 

Και αυτή η δημοτική αρχή …. διεκδικεί εκ νέου την ψήφο μας (!!!)  

Τέλος πάντων, επειδή είναι σύνηθες την ανικανότητα των δημοτικών αρχών να τρέχουν να αντισταθμίσουν με το χρόνο τους και το χρήμα τους ενεργοί δημότες, διαβάστε λεπτομέρειες σχετικά με τα πλάνα των Κινέζων (τα επικυρωμένα από τη δημοτική μας αρχή) και τα περαιτέρω σχέδια ενεργών δημοτών εδώ:  



https://www.reportaznet.gr/2023/01/master-plan-cosco-real-estate.html?spref=fb&m=1&fbclid=IwAR0_K5JR25KHNbqfkWcYURoJMkptoOZ7-kdcHQW5ak38KRDl2SSNFP0IxKw             

Τουλάχιστον, ας ασχοληθούμε εμείς με τα Μεγάλα.   


*Δρ. Ευανθία Μιχάλαινα – Λατανιώτη 
Ειδική Επιστήμων σε ανεξάρτητη Δημόσια Αρχή 
Συνεργάτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 
Adj. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου