Ταφόπλακα στα οικονομικά του Δήμου η χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου


του Μάνου Δερτούζου*

Χθες η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε να  παραδώσει τον ηλεκτροφωτισμό κοινοχρήστων χώρων του Δήμου σε  ιδιώτη, σε μία επιζήμια συμφωνία με ποσόν 15.000.000 ευρώ για 12  χρόνια υποθηκεύοντας τα ανταποδοτικά τέλη και ρισκάροντας την  οικονομική αυτοτέλεια του Δήμου. 

Σε αυτή την απόφαση, που θα μείνει στην ιστορία του Δήμου , δυστυχώς  είχαν συμπαραστάτη τον τ. Δήμαρχο Γιάννη Τσαβαρή ο οποίος στην  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 6 Ιουνίου 2021, ήταν ο  ηγέτης όλης της αντιπολίτευσης , ο υποστηρικτής του δημόσιου  χαρακτήρα του ηλεκτροφωτισμού, κατηγορώντας τότε σφόδρα τον κ.  Παναγόπουλο για την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του  ηλεκτροφωτισμού , η οποία όπως τόνιζε, θα είναι επιζήμια για τον Δήμο. 

Η Δημοτική αρχή ενώ θα μπορούσε να προχωρήσει στην βελτίωση του  οδοφωτισμού με αντικατάσταση των λαμπτήρων με λάμπες Led για  εξοικονόμηση ενέργειας με δικά της μέσα , είτε με αυτεπιστασία , είτε  με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων , που θα κόστιζε  στον Δήμο πολύ λιγότερα χρήματα, προτίμησε την λύση εκχώρησης των  ανταποδοτικών τελών σε ιδιώτη για 12 χρόνια με το ποσόν των 15 εκατ.  ευρώ!!! 

Σε αυτή την ενέργεια αγνόησαν πλήρως την υπηρεσία του  ηλεκτροφωτισμού του δήμου από την οποία ούτε καν ζήτησαν την γνώμη  τους , ούτε καν ζήτησαν μία οικονομικοτεχνική μελέτη για να μπορεί ο  Δήμος μόνος του να προχωρήσει στην αντικατάσταση των  λαμπτήρων!!!! 

Η ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού σε ιδιώτη με επιζήμια  οικονομική συμφωνία για τον Δήμο, ήρθε να προστεθεί σε μία σειρά  διαδικασιών, όπως σωρεία απευθείας αναθέσεων και διαγωνισμών με  ένα μόνο ανάδοχο και έκπτωση 1%. Οι Δημοτικές εκλογές πλησιάζουν.  Οι πολίτες κρίνουν και αποφασίζουν. 


*Μάνος Δερτούζος είναι Δημοτικός Σύμβουλος