ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ (1919-2023)


Έφυγε πλήρης ημερών σε ηλικία 104 ετών ,ο Νίκος Καλογήρου, ένας άνθρωπος που σημάδεψε με τη δράση του το Νησί μας, την Ελλάδα και την Κύπρο.  

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σαλαμίνα. Πατέρας του ο Παναγής Καλογήρου και μητέρα του η Βασιλική Πάλλα. Ήταν παντρεμένος με την Ανδριανή - Μαριάννα Καμπουράκη με την οποία απέκτησε δύο κόρες. Την Βασιλική και την Ειρήνη. Από τις κόρες του ευτύχησε να αποκτήσει 5 εγγόνια. 

Κατατάχθηκε στις τάξεις του Λιμενικού Σώματος και υπηρέτησε ως Ανθυπασπιστής, Σημαιοφόρος, Ανθ/ρχος,  Υποπλοίαρχος και αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του Πλωτάρχη. Διετέλεσε Υπασπιστής σε δύο αρχηγούς συνεχόμενα, γεγονός πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του στρατιωτικού προσωπικού του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Του Υποναυάρχου Νικολάου Σταμπολή    και του Υποναυάρχου Βασιλείου Χανίδη.

Υπηρέτησε  την πατρίδα με αρχές, αξίες ,ήθος και ευγένεια. Ήταν δραστήριος, εργατικός, έντιμος και σεμνός με μεγάλη αγάπη για την Πατρίδα και την Ελευθερία.

Όπως διαβάζουμε στον ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΟΚΑ 1955-1959, αλλά και από το Βιβλίο του Γεωργίου  Γρίβα (Διγενή) «ΧΡΟΝΙΚΟΝ ΑΓΩΝΟΣ 1955-1959», Εκδ. Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ 1955-1959, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του απελευθερωτικού αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α κατά των Άγγλων κατακτητών της Κύπρου, ο Νίκος Καλογήρου υπηρετούσε στη Διεύθυνση Κρατικών Θαλασσίων Μεταφορών του ΥΕΝ. Προϊστάμενός του ήταν ο Πλοίαρχος Νικόλαος Σταμπολής (Υπεύθυνος για την διακίνηση πολεμικού υλικού και προσώπων προς την Κύπρο). Έλαβε αρκετές φορές  μέρος στη συγκέντρωση οπλισμού, καθώς και την μεταφορά τους  με το πλοιάριο «ΣΕΙΡΗΝ» του Καπετάν Βαγγέλη Λουκά (Κουταλιανού). Για τις πράξεις του αυτές τιμήθηκε από τον λαό της Κύπρου.

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Σαλαμίνα ήταν ξεχωριστά αγαπητός  και βοηθούσε με όποιον τρόπο μπορούσε  όσους συμπατριώτες του προσέτρεχαν σ΄ αυτόν.

Στον επικήδειο λόγο της η ανιψιά του   κ. Σταυρούλα Βιρβίλη-Μαζιώτη, τον αποχαιρέτησε με την παρακάτω, πραγματικά  αληθινή, φράση: «…σίγουρα η χώρα είναι φτωχότερη από ανθρώπους σαν Εσένα, που έφυγες πλήρης ημερών και έργων  και θα είναι πάντα δυσαναπλήρωτη η απουσία σου».