Ανάργυρος Μάθεσης: Ο πρώτος Φιλικός και χιλίαρχος της Σαλαμίνας


 της Άννας Μάθεση - Αποστολοπούλου

Ο Ανάργυρος Μάθεσης ήταν ένας Ήρωας Κουλουριώτης μαχητής καθώς διέπρεψε σε σπουδαίες μάχες για την λευτεριά των Ελλήνων όπως εκείνης της Στυλίδας το 1822. Ήταν ό πρώτος Φιλικός και χιλίαρχος της Σαλαμίνας, διατηρούσε στράτευμα 1000 μισθωμένους οπλοφόρων τους οποίους και συντηρούσε με ιδία έξοδα (αρκετές φορές μη έχοντας ρευστό έδινε στους οπλίτες του γη, χωράφια δια να τους ξεχρεώσει για τις στρατιωτικές τους υπηρεσίες), διότι όπως όλοι γνωρίζεται δεν υπήρχαν χρήματα στο νεοσύστατο μικρό ελληνικό κράτος που τους έδινε ελάχιστα κι αν όποτε είχε! 

Ο Ανάργυρος ήταν αδελφός του Γιωργάκη Μάθεση όπου μαζί με τον γιό του Κοσμά σκοτώθηκαν στην απελευθέρωση της Ακροπόλεως των Αθηνών. Στην ίδια μάχη είχε λάβει μέρος κι ο Ανάργυρος υπό τις διαταγές του αείμνηστου Γ. Γκλίτση όπως τα γράφει στο ιδιόχειρο σημείωμα.  

Σας προσκομίζω το ιστορικό μιας μόνο Μάχης από όσες ο ίδιος ιδιόχειρα μας αναφέρει, την ‘’Μάχη της Λέρνης’’, μα οι σύγχρονοι ιστορικοί την μνημονεύουν ως ‘’Μάχη των Μύλων’’.


Στο επισυνάπτω και το ιδιόχειρο σημείωμα του Ανάργυρου Μάθεση!    


Μάχη των Μύλων ή της λίμνης/πηγής/πεδιάδας Λέρνης!

Στους Μύλους, κοντά στην Λέρνης  7 χιλιόμετρα έξω από το Άργος ήταν εγκατεστημένα τα μεγάλα αποθέματα δημητριακών από τα οποία σιτίζονταν το Ναύπλιο καθώς και τα στρατεύματα και μεγάλο μέρος των κατοίκων της Αργολίδας και Κορινθίας. Παρ' όλη την τεράστια σπουδαιότητα των εγκαταστάσεων, οι Μύλοι ήταν ανοχύρωτοι. Όταν το 1825 ο Ιμπραήμ κατέβηκε στην Πελοπόννησο, οι Μύλοι προσβλήθηκαν ξαφνικά στις 13 Ιουνίου από μια φάλαγγα Αιγυπτίων. Διεξάχθηκε μάχη στην οποία κινδύνεψε το Ναύπλιο και όλη η επανάσταση.

Η εξέλιξη των γεγονότων:

Το πρωί της 12ης Ιουνίου εμφανίστηκε ο Αιγυπτιακός στρατός στην Αργολική πεδιάδα. Στο Ναύπλιο είχαν συγκεντρωθεί περίπου είκοσι χιλιάδες γυναικόπαιδα, ασθενείς και άμαχος πληθυσμός. Υπήρχε και ελάχιστος στρατός. Οι Έλληνες γνωρίζοντας τις προθέσεις του βιάστηκαν να συγκεντρώσουν μεγάλο μέρος του Ελληνικού στρατού στους Μύλους, κατά των οποίων κινήθηκε ισχυρή φάλαγγα από πεζούς και ιππείς. Έφτασε και ο Δημήτριος Υψηλάντης μαζί με πολύ λίγους Φιλέλληνες του Ναυπλίου, η χιλιαρχία των Κουλουριωτών του Μάθεση, μερικοί ακόμη Έλληνες αγωνιστές, ο Μακρυγιάννης και ένας λόχος ευζώνων οι οποίοι δεν είχαν αρχηγό. 

Σημασία της μάχης: 

Η μάχη των Μύλων ήταν ηρωική νίκη των Ελλήνων. Πολέμησαν κάτω από δυσχερείς έως ανύπαρκτες οχυρωματικές συνθήκες αντιμετωπίζοντας έναν καλά οργανωμένο και οπλισμένο τακτικό στρατό τετραπλάσιας δύναμης. Με την νίκη του αυτή οι Έλληνες έσωσαν σε κρίσιμη στιγμή τον άμαχο πληθυσμό του Ναυπλίου, και διατήρησαν σημαντικά αποθέματα τροφίμων και νερού. Αν έπεφταν οι Μύλοι θα χανόταν το Ναύπλιο και θα έσβηνε η Ελληνική επανάσταση.


Πηγή: Μεγάλη Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαιδεία (Κ - Μ). Αθήναι: Έκδοσις Μεγάλης Στρατιωτικής και Ναυτικής Εγκυκλοπαιδείας. σελ. 639. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2009.

Αρχεία από τα ΓΑΚ, Γενικά Αρχεία του Κράτους.