Χωρίς κανόνες ασφαλείας το πορθμείο Πέραμα-Παλούκια


της Χριστίνας Παπασταθοπούλου - efsyn.gr

«Η ανεξέλεγκτη φόρτωση και η στοιβασία των οχημάτων, με τους επιβάτες να παραμένουν στο εσωτερικό τους, επιφέρουν τεράστιο κίνδυνο μεγάλου ατυχήματος» τονίζουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε ερώτηση προς τον Γ. Πλακιωτάκη.

Το θέμα της ασφαλούς μεταφοράς των επιβατών στην πορθμειακή γραμμή Περάματος-Σαλαμίνας, όπου διακινούνται ετησίως περί τα 4 εκατ. Ι.Χ. και 11 εκατ. επιβάτες, έφεραν στη Bουλή με ερώτησή τους προς τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με πρωτοβουλία του βουλευτή Β’ Πειραιά και αν. τομεάρχη Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι στην Περιφέρεια της Β’ Πειραιά δύο κοινοπραξίες, έχοντας το απόλυτο μονοπώλιο, εξυπηρετούν τις μετακινήσεις στην πορθμειακή γραμμή Περάματος-Σαλαμίνας, η οποία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, αποτελεί τη δεύτερη σε κίνηση επιβατών θαλάσσια σύνδεση στην Ευρώπη.

Στη διαδρομή αυτή όμως, όπως τονίζουν, το φαινόμενο των ασφυκτικά γεμάτων από οχήματα φέριμποτ είναι καθημερινό, ενώ η ανεξέλεγκτη φόρτωση και η στοιβασία των οχημάτων, με τους επιβάτες να παραμένουν στο εσωτερικό τους, χωρίς τη δυνατότητα ακόμα και να ανοίξουν τις πόρτες τους λόγω έλλειψης χώρου, επιφέρουν τεράστιο κίνδυνο μεγάλου ατυχήματος με οδυνηρές συνέπειες.

Η τήρηση των κανόνων, όπως αναφέρουν οι βουλευτές, επιβάλλει επιβάτες και οδηγοί των οχημάτων να οδηγούνται και να παραμένουν σε ασφαλή χώρο κατά τη διάρκεια του πλου.

Αυτό σημαίνει είτε την ύπαρξη κατάλληλα διαμορφωμένου χώρου παραμονής των επιβατών στο ίδιο επίπεδο με τα διακινούμενα οχήματα, είτε τη μετακίνησή τους στα υψηλότερα επίπεδα, όπου και τα σαλόνια των πλοίων.

Με τα φέριμποτ να μη διαθέτουν τέτοιο χώρο, αλλά ούτε και τα κατάλληλα μέσα (ανελκυστήρες, κυλιόμενες σκάλες κ.ά.) για την πρόσβαση χωρίς διακρίσεις στα ανώτερα επίπεδα ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, ηλικιωμένων, μητέρων με βρέφη κ.λπ. το πρόβλημα δείχνει βαθύτερο. «Ωστόσο η αδιαφορία των Λιμενικών Αρχών, η αδράνεια του πληρώματος κατ’ εφαρμογή προφανώς οδηγιών των πλοιοκτητών και η μη συμμόρφωση των επιβατών στους κανόνες αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα αναγγελίας κακών, το οποίο όλοι γνωρίζουν» συμπληρώνουν.