Συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Σαλαμίνα


Συγκέντρωση με σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Μόνο ο λαός σώζει τον λαό. Όλοι στον αγώνα, με ΚΚΕ δυνατό!» πραγματοποίησε η  ΚΟ Σαλαμίνας του ΚΚΕ την Κυριακή 26 Μάρτη, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου  Σαλαμίνας, με ομιλήτρια τη Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής και εκ νέου υποψήφια στη Β΄ Πειραιά.

Η Διαμάντω Μανωλάκου ξεκίνησε την ομιλία της αναφερόμενη στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος μετά το πολύνεκρο έγκλημα στα Τέμπη. Συγκεκριμένα ανέφερε: 

«Μετά το πολύνεκρο έγκλημα στα Τέμπη η κατάσταση μέσα στην κοινωνία μέσα στον κόσμο δεν είναι η ίδια. 2,5 εκατομμύρια σε όλη την Ελλάδα κατέβηκε στα συλλαλητήρια σε κινητοποιήσεις με σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» και κυρίως η νεολαία η οποία φώναζε και έγραφε «το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή».   


Η σχέση κόστος-όφελος στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε κάθε εργασιακό χώρο είναι η πραγματική αιτία κάθε εγκλήματος που συντελείται σε όλους τους χώρους δουλειάς! Είναι η βάση που αντιμετωπίζει ως κόστος την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων, των επιβατών, εμπόδιο στην ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι η αιτία για το ατύχημα των Τεμπών, ο λόγος που οι εργασιακοί χώροι μετατρέπονται σε κρεματόρια. Το βλέπουμε και εδώ στη Σαλαμίνα στα ναυπηγεία. Είναι φτηνότερο για τον εργοδότη να είναι σακάτης  ή να σκοτωθεί ένας εργάτης συγκριτικά από το να πάρει μέτρα ασφαλείας στο χώρο δουλειάς.  Το αστικό κράτος είναι με το μέρος των αφεντικών δεν είναι με τους εργάτες. Γι αυτό δεν ενδιαφέρεται  για την υγεία των ανθρώπων, τα είδαμε και στην περίοδο της πανδημίας. Μόνο για  την ασφάλεια των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων ενδιαφέρονται. Συνεπώς αυτή η αντιλαϊκή βάρβαρη πολιτική πρέπει να τιμωρηθεί και στην κάλπη, αλλά και με τη δυνάμωση των αγώνων. 


Έχουν περάσει σχεδόν 4 εβδομάδες και ο κόσμος πολύ πιο καθαρά βλέπει και κωδικοποιεί, συνδέει κρίκους και συνειδητοποιεί:

Ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια  επέφερε τεράστια κέρδη στο καρτέλ των επιχειρήσεων ενέργειας και υψηλές τιμές στα τιμολόγια για την κατανάλωση και ενεργειακή φτώχεια για το λαό. Ποιος κέρδισε; το κεφάλαιο. Φτάνοντας το σημείο να απειλούν ή να κόβουν το ρεύμα ακόμα  και στα σχολεία. Ενώ προχτές έκοψαν σε μια καρκινοπαθή το ρεύμα γιατί άργησε να το πληρώσει. Η απανθρωπιά και βαρβαρότητα τους.


Σιδηρόδρομος: Το μόνο σίγουρο είναι ότι πως υλοποίησαν διαχρονικά την πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2017, δίνοντας  για 45 εκατομμύρια ευρώ την ΤΡΑΙΝΟΣΕ σε Ιταλική Εταιρεία και με προίκα  μάλιστα  250 εκ ευρώ. Το συνέχισε η κυβέρνηση της ΝΔ τον Ιούλιο του 2022, δίνοντας επιπλέον 750 εκατομμύρια ευρώ στην ιταλική επιχείρηση για 15 χρόνια, για να εκτελεί την.. "άγονη γραμμή" Αθήνα Θεσσαλονίκη! Έτσι είναι, για τους επιχειρηματικούς ομίλους ενδιαφέρονται, τους πλειστηριασμούς τους κάνανε ηλεκτρονικούς για  να παίρνουν τα σπίτια του κοσμάκη, το σιδηροδρομικό όμως δίκτυο με τη μανιβέλα! 

Βέβαια για να αρπάξουν την 1η κατοικία σε φτωχό κόσμο, έχουν φροντίσει από την περίοδο που κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, για τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό να γίνεται αυτόματα, χωρίς να το παίρνει χαμπάρι ούτε ο ενδιαφερόμενος, προκειμένου να εξασφαλίζονται τα κέρδη των τραπεζών. Συνυπεύθυνοι είναι όλοι τους. Δεν ενδιαφερόντουσαν λοιπόν  να βάλουν αυτόματο σύστημα και να αποφεύγονται συγκρούσεις στα τρένα και οι δεκάδες νεκροί. Και μετά να λένε προκλητικά,  ανερυθρίαστα, προσβλητικά για τους νεκρούς, ότι ήταν θυσία, ναι έτσι είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του, ντροπή του.

Βέβαια η κυβέρνηση αφού δεν κατάφερε να περάσει η προπαγάνδα της για το «ανθρώπινο λάθος» τώρα επιδιώκει να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, ανοίγοντας τη συζήτηση για τις «παθογένειες» του ελληνικού κράτους. Την πάσα αυτή υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τις καταγγελίες για τα κομματικά ρουσφέτια θέλοντας όλοι τους να αποκρύψουν ότι οι πολιτικές της "απελευθέρωσης", της ιδιωτικοποίησης του σιδηροδρόμου που υπηρετούν, είναι που ευθύνεται για τα 1.385 σιδηροδρομικά ατυχήματα με 680 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες μόνο το 2021 σε όλη την Ευρώπη. Μόνο  το 13% του πανευρωπαϊκού δικτύου σιδηροδρόμων διαθέτει σύγχρονα συστήματα ασφαλείας γιατί η καθολική εγκατάσταση τους αυξάνει το κόστος λειτουργίας των εταιρειών, μειώνει την κερδοφορία τους.

Η Διαμάντω Μανωλάκου έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα που αφορούν το νησί της Σαλαμίνας, και έχουν σχέση με την υποστελέχωση του κέντρου Υγείας τη  σχολική στέγη, τις μετακινήσεις εργαζομένων, εκπαιδευτικών και μαθητών, την κατάσταση στα ΚΤΕΛ. Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Εδώ το κέντρο υγείας Σαλαμίνας, που επανειλημμένα έχουμε αναδείξει  τα μεγάλα κενά πού έχει, αν και είναι ένα νησί με 80.000 κατοίκους μόνιμους που γίνονται 300.000 το καλοκαίρι,. θα έπρεπε να είναι εξοπλισμένο σαν μικρό νοσοκομείο και να έχει τις περισσότερες ειδικότητες γιατρών, όμως το απογυμνώνουν, γιατί θέλουν να ενισχύσουν τους ιδιώτες και όχι να φροντίσουν την υγεία του λαού. 

Συνεπώς ιδιωτικοποιήσεις έχουμε και στην υγεία που αφορά την ανθρώπινη προστασία γιατί το θεωρούν κόστος. Σε κάθε μνημόνιο έκοβαν ένα με δύο δισεκατομμύρια από τον προϋπολογισμό που αφορούσε το κομμάτι της υγείας και δεύτερο ερχόταν ο κωδικός που αφορούσε την παιδεία. Βλέπετε λοιπόν ότι δεν ενδιαφέρονται για τις ανάγκες του λαού αλλά μόνο για τα κέρδη των ομίλων.

Για το λιμάνι του Πειραιά δημοσιεύτηκε το μάστερ πλαν της ΚΟΣΚΟ, την κερδοφορία της εξασφαλίζει ξεζουμίζοντας τους εργάτες και βέβαια δεν υπάρχει εξασφάλιση της υγείας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Αυτά τα κερδίζουν οι εργάτες με τους αγώνες τους.  Μήπως και με το νερό το ίδιο δεν γίνεται; Κανείς δεν μπορεί να στερηθεί το νερό είναι βασικό συστατικό οργανισμού μας. Όμως η ιδιωτικοποίηση του ξεκίνησε πριν 20 χρόνια όταν οι δύο μεγαλύτερες κρατικές επιχειρήσεις η ΕΥΔΑΠ και ΕΥΔΑΘ της Θεσσαλονίκης, έγιναν Α.Ε . Στη συνέχεια το 2000 εντάχθηκαν στο χρηματιστήριο, το ναό του τζόγου. Μέτοχοι είναι μεγαθήρια μια αμερικάνικη και μια γαλλική εταιρεία, μονοπώλια στο νερό.  Τώρα προχωρά ταχύτερα η ιδιωτικοποίηση  και εντάσσουν το νερό στη Ρυθμιστική  Αρχή Ενέργειας.  Δηλαδή ακόμα πιο θεσμικό και νομικό  πλαίσιο της υπάρχουσας ιδιωτικοποίησης. Είναι προαπαιτούμενο από το ταμείο ανάκαμψης, όπως και οι 700χιλ. πλειστηριασμοί το 2023. Βέβαια για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νερού κατά ψήφισε το ΚΚΕ, υπέρ η ΝΔ και αποχή  ο ΣΥΡΙΖΑ!!!

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μας μιλούσαν ότι είναι δημόσιο αγαθό και δεν θέλουν να ιδιωτικοποιηθεί το ιδιωτικοποιημένο νερό. Τι ήθελαν  να κρύψουν ότι έχουν  συμβάλει στην εμπορευματοποίηση του νερού  όλες οι κυβερνήσεις με ειδικά μέτρα. Όπως έκαναν και με το σιδηρόδρομο, στο σταθμάρχη τα έριχναν αποκλειστικά.  Αλλά  και  τίποτε να μην ξέρει κάποιος  μήπως οι επιχειρηματίες του εμφιαλωμένου νερού έχουν δικές τους πηγές και εμφιαλώνουν νερό ή τις παραχώρησαν  οι κυβερνώντες; Πηγές που ανήκουν σε όλη την κοινωνία και  εξασφαλίζουν  κέρδη  σε μία χούφτα καπιταλιστών,  αντί να καλύψουν  τις ανάγκες του λαού με ποιοτικό νερό και σε χαμηλές τιμές.

Και επειδή στη Σαλαμίνα έχουμε και ιχθυοκαλλιέργειες πέρασαν μια τροπολογία  όπου  οι επιχειρηματίες της ιχθυοκαλλιέργειας θα θεωρούνται  επαγγελματίες αγρότες. Δηλαδή δεν φτάνουν τα προνόμια που έχουν δώσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους της ιχθυοκαλλιέργειας, τους έχουν παραδώσει θάλασσες, ακτές, αιγιαλό, κρατικό χρήμα και ότι χρειάζονται για να εξασφαλίζουν την κερδοφορία τους τώρα  τους εντάσσουν και στον ορισμό του επαγγελματία αγρότη, όταν από αυτόν αποκλείονται βιοπαλαιστές αγρότες που κάνουν και ορισμένα μεροκάματα για να μπορέσουν να ζήσουν. 

Αλλά και στις περιοδείες εδώ στα σχολεία τι έχουμε; κοντέινερ για μικρά παιδιά και ασυντήρητα σχολεία με κίνδυνο να πέφτουν σοφάδες. Και βέβαια αιτήματα ώστε τα ΚΤΕΛ, να είναι  Δωρεάν μετακινήσεις για εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών, για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους. Μείωση της τιμής του εισιτηρίου κατά 50%. Αλλά και δωρεάν μετακίνηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών από και προς το σχολείο, τόσο για τα πλοία της γραμμής, όσο και εντός του νησιού. Όπως και δωρεάν στέγαση των εκπαιδευτικών, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα διαμερίσματα, δωμάτια και ξενοδοχεία για τη στέγαση αναπληρωτών και νεοδιόριστων. Δεν μας απαντούν. Ακόμα και για Δωρεάν σίτιση για μαθητές και εκπαιδευτικούς, με δημιουργία λεσχών σίτισης, αξιοποίηση τοπικών εστιατορίων, αξιοποίηση της δυνατότητας του Ναύσταθμου για σίτιση ή για παρασκευή γευμάτων και μεταφορά τους στα σχολεία με Δημοτικά οχήματα, σχολικά γεύματα για όλους είναι εφικτά .

Κλείνοντας η Διαμάντω Μανωλάκου είπε:

«Καθημερινά  οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με μικρά και μεγάλα εγκλήματα, που πολλαπλασιάζονται στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Αυτός είναι ο κοινός παρονομαστής που θυσιάζει δικαιώματα, εισοδήματα, μισθούς, εργασιακές σχέσεις, υποδομές απαραίτητες για την προστασία του λαού, ακόμη και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής.

Συνεπώς, το δίλημμα που τίθεται είναι αμείλικτο: `Η θα συνεχίσουμε να μετράμε νέες απώλειες και θύματα στο πλαίσιο της πολιτικής που κοστολογεί τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού ή θα διαλέξουμε τον δρόμο της οργανωμένης πάλης για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας.

Υπάρχει η δυνατότητα ο λαός να ζήσει διαφορετικά. Δεν λείπουν τα μέσα που μπορεί να παρέχει η επιστήμη, η τεχνολογία, η ανθρώπινη εργασία, αρκεί όλα αυτά να απαλλαγούν από τη μέγγενη του κέρδους και να αξιοποιηθούν για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών. Αυτή η προοπτική μπορεί να δώσει πνοή και συνέχεια στις μαζικές κινητοποιήσεις. Να στριμώξει τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και να αποσπάσει ανάσες ανακούφισης. Πάνω απ' όλα αυτή η προοπτική είναι που μπορεί να δώσει απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα που θέτουν αυτοί οι αγώνες, στο «γιατί γίνονται όλα αυτά», αλλά και στο «πώς θα απαλλαγούμε από αυτή την κατάσταση».

Οι αγώνες  των εργαζομένων δίνουν ελπίδα και αισιοδοξία, τόσο στην Ελλάδα όσο στη Γαλλία.  Γι’ αυτό κινητοποιήσεις έχουμε στην Πορτογαλία, απεργία  που θα παραλύσει τις Μεταφορές στη Γερμανία, απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται εδώ και μήνες στη Βρετανία, πολλές φορές σε κλάδους που είχαν να απεργήσουν εδώ και πολλές δεκαετίες, απεργιακές μάχες  δίνονται σε κλάδους και χώρους δουλειάς στην Ιταλία, στην Ισπανία, στο Βέλγιο, σε όλη την Ευρώπη και αυτό είναι ελπιδοφόρο . 

Για τις ζωές τους, λοιπόν εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη απεργούν και διαδηλώνουν για Συλλογικές Συμβάσεις με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, για δουλειά με δικαιώματα και μέτρα προστασίας στους εργασιακούς χώρους, δυναμώνουν τα αιτήματα για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και αξιοπρεπείς συντάξεις, στη βάση του τεράστιου πλούτου που παράγει ο εργαζόμενος λαός. Μέσα σε αυτήν την πάλη, την οργάνωση και την αλληλεγγύη διαμορφώνονται οι δυνατότητες για να φωτίζεται ο δρόμος που πρέπει να ανοίξουν οι λαοί ώστε να γράψουν τη δική τους Ιστορία!

Δίκαια  αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ  βρέθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα, με επικεφαλής τον Γεν. Γραμμ. Δ. Κουτσούμπα και με αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας και μεταφέροντας την έμπρακτη αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους απεργούς, για  να δυναμώσει η ενότητα και ο συντονισμός της εργατικής τάξης σε κάθε χώρα και πανευρωπαϊκά. Γιατί οι ζωές μας έχουν πραγματική αξία. Δεν κοστολογούνται.

Σας καλούμε λοιπόν όλους σας  να δώσουμε μαζί όλες  τις δυνάμεις μας  για τη συνέχιση και την κλιμάκωση αυτού του αγώνα, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε χώρο νεολαίας, σε πόλεις και χωριά.

Καλούμε τον λαό της Σαλαμίνας  και τη νεολαία να προσπεράσουν τους εκβιασμούς και να αχρηστεύουν τις παγίδες που βάζουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα του συστήματος. Είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσουν να αποπροσανατολίσουν και να φέρουν τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις «στα μέτρα» τους, αλλοιώνοντας το περιεχόμενό τους. Πάνω απ' όλα θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν την εκλογική μάχη για τις κατάλληλες αναδιατάξεις στο σάπιο αστικό πολιτικό σύστημα, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η αντιλαϊκή «σταθερότητα», μέσω της εναλλαγής αντιλαϊκών κυβερνήσεων.

Αυτό άλλωστε εκφράζει και η κοινή τους αγωνία για τη λεγόμενη αντισυστημική ψήφο και ο μεταξύ τους ανταγωνισμός για το ποιος μπορεί να «εγγυηθεί την ομαλότητα». Είναι καθαρό ότι η αποχή, η παραίτηση, η στήριξη των ακροδεξιών «παιδιών» του συστήματος δεν είναι αυτά που τους φοβίζουν, αντίθετα διευκολύνουν τα σενάριά τους. Όπως επίσης και τα διάφορα σχήματα που, όποτε χρειάζεται, αξιοποιούνται για το μπάλωμα των όποιων ρωγμών εμφανιστούν στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Γι' αυτό και οι νέοι, οι εργαζόμενοι  εδώ στις λαϊκές εργατογειτονιές της Σαλαμίνας, έχουν κάθε λόγο να κάψουν όλα αυτά τα σενάρια με τη δράση και την πολιτική τους στάση.

Για το ΚΚΕ αντίθετα η ριζοσπαστική εργατική - λαϊκή και νεολαιίστικη πάλη είναι ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος, που μπορεί να δημιουργήσει μια νέα δυναμική για το σήμερα και το αύριο. Για να μπει στο στόχαστρο ο πραγματικός αντίπαλος, το κράτος και το σύστημα του κεφαλαίου, τα κόμματα και οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν. Εκεί πρέπει να συγκεντρώσουν τα «πυρά» τους οι εργαζόμενοι, ο λαός, η νεολαία. Και σε αυτή την υπόθεση έχουν ισχυρά όπλα. Την οργάνωσή τους, την ενδυνάμωση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, τη συμπόρευση και την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ.