Το ηθικό χρέος των Σαλαμινίων προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και την ιστορία τους

 


της 
Άννας Μάθεση - Αποστολοπούλου  

Αρκετά χρόνια τώρα στη Σαλαμίνα παρακολουθούμε να γίνεται η διπλή Δοξολογία για την απελευθέρωση μας από τους Οθωμανούς και των επί 400  χρόνων σκλαβιά (τιμώντας έτσι τους ελευθερωτές μας Ήρωες του 1821) με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά της Σαλαμίνας.

 

Έως εδώ δεν υπάρχει σαφώς τίποτε επιλήψιμο. Είναι ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός της Κούλουρης όπου και φέτος (την 25η Μαρτίου 2023), εκεί προσέτρεξαν οι Επίσημοι και οι λοιποί Πιστοί να λειτουργηθούν. 

Και αναμφίβολα στη Καλαμάτα υπάρχει ο Μητροπολιτικός Ι. Ναός της Υπαπαντής, γνωστός σε όλη την Ελλάδα κι όχι μόνο, καθώς συρρέουν δεκάδες χιλιάδες προσκυνητές κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν και να πάρουν την ευλογία. Μα, όμως, η διπλή δοξολογία του 1821, εορτάζετε κάθε χρόνο στον μικρό Ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων λίγο πιο κάτω από την σημερινή Μητρόπολη της Υπαπαντής του Ιησού Χριστού Καλαμάτας. 

Μην ψάχνουμε τα γιατί? 

Είναι πολύ απλές και καθάριες οι απαντήσεις που δίδονται εφόσον όλες έχουν την αρχή τους στο 1821.  

Αν λοιπόν οι ιθύνοντες, είτε η Δημοτική Αρχή της πόλεως του νησιού της Σαλαμίνας είχαν λίγο παραπάνω χρόνο για να αναρωτηθούν και να ψάξουν το θέμα τούτο, νομίζω θα κατανοούσαν το ‘’αστόχημα’’ της διπλής Δοξολογίας του Νησιού μας, στον όντως περίλαμπρο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά. 


Λίγο πιο πάνω από τον Άγιο Μηνά, ορθώνετε περήφανα από το 1680, ο ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου όπου ήταν η πρώτη Μητρόπολή για 2μιση αιώνες της Κούλουρης!

Τον Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου τον έχτισαν τα μέλη της οικογένειας Μάθεση μετά από σειρά θαυμάτων, καθώς και την πρώτη ανακαίνιση του το 1806, πάλι οι Μαθεσσαίοι καλέστηκαν κι έδωσαν μέρος από την περιουσία τους σαν δωρεά και πάσχισαν πάρα πολύ για να ανακαινισθεί. Μάλιστα ο Γιωργάκης Μάθεσης (ο οποίος αναφέρεται σε επιγραφή μέσα στον Άγιο Δημήτριο σαν "κτήτορας") το 1821 μαζί με τον 16 χρονών γιό του Κοσμά έπεσαν ηρωικά στη μάχη για την απελευθέρωση της Ακρόπολης των Αθηνών!   



Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου έχει όλες τις "αποδείξεις" ώστε να τιμάτε εντός του η 2πλί Δοξολογία της Χριστιανικής Ορθόδοξης Ελληνικής Παλιγγενεσίας δίχως σκέψη, δίχως δισταγμό.  

Στον Άγιο Δημήτρη ο Μητρομάρας το 1771 ύψωσε το λάβαρο της πρώτης επανάστασης.


Στον Άγιο Δημήτριο, τον Ιερό Ναό της Κούλουρης, ο επίσκοπος Μενδενίτσης Διονύσιος, ξεσήκωνε τους Κουλουριώτες για τον απελευθερωτικό αγώνα.  Διότι με την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ως επίσκοπος Μενδενίτσης (τότε τοποτηρητής Κούλουρης και Δερβενοχωρίων), συντάχθηκε με τους επαναστάτες, ιδιαίτερα μετά τον απαγχονισμό του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄ όπου και συμμετείχε ενεργά στον Αγώνα της Παλιγγενεσίας.    

(Ανήμερα το Πάσχα 10 Απριλίου 1821, μετά τη θεία λειτουργία, "καθαιρέθηκε" από τους Οθωμανούς ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ και απαγχονίστηκε έξω της κεντρικής πύλης του πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη, πάνω από 70 ετών τότε, σε μια καθαρά πολιτική κίνηση της Πύλης, αφού δεν είχε δοθεί κανενός είδους αφορμή για αυτή την ενέργεια. Το σώμα του,  έμεινε κρεμασμένο επί τρεις μέρες, κατόπι περιφέρθηκε στην πόλη από τον όχλο, και μεταφέρθηκε με ακάτιο όπου ρίχτηκε στην μέση του Κεράτιου κόλπου.)

Ο ανακαινιστής Γιωργάκης Μάθεσης του Αγίου Δημητρίου με τον γιό του Κοσμά (ένα από τα δίδυμα του) έδωσαν την ζωή τους για την απελευθέρωση της Ελλάδας μας το 1821!


Στον Άγιο Δημήτριο ζήτησε ο Αρχιστράτηγος Ήρωας Γεώργιος Καραϊσκάκης, να είναι η τελευταία του κατοικία. Ώστε και έτσι της Σαλαμίνας η γη δέχθηκε το ηρωικό, τιμημένο σώμα να "ξεκουράζετε", δίπλα στη τότε είσοδο του Αγίου Δημητρίου ενώ σήμερα, μετά την επέκταση του Ιερού Ναού, το μνήμα του Αρχιστράτηγου βρίσκετε μέσα στον Άγιο Δημήτριο. 

Η εντολή για τον προβιβασμό του Ανάργυρου Μάθεση σε χιλίαρχο (ο μοναδικός στη Κούλουρη τότε 31 Αυγούστου 1825) 


Στον Άγιο Δημήτριο, πριν από κάθε μάχη, έπεφτε στα γόνατα και προσευχόταν ο Φιλικός, Χιλίαρχος Ανάργυρος Μάθεσης (αδελφός του Γιωργάκη Μάθεση) κι ο όχι γιός του Αργύρης καθώς αναφέρουν λανθασμένα κάποιοι.

Ελπίζω κάποια στιγμή να εκδοθεί το ιστορικό του Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου της πόλεως Σαλαμίνας κι εκεί να κατατεθούν όλα τα πραγματικά στοιχεία που υπάρχουν στα χέρια της οικογένειας Μάθεσης αλλά και στα χέρια του Ιερουργού του Αγίου Δημητρίου, Πατήρ Ανάργυρου Ευδαίμων. 

Ας ελπίσουμε ότι υπάρχουν "ώτα ακούειν" κι ο έχων τη διάθεση να ακούει ας πράξει. 

Σε κάποιο μελοντικό Δημοτικό συμβούλιο θα ήταν σωστό να αναφερθεί ο Άγιος Δημήτριος και το ηθικό χρέος των Σαλαμινίων προς τον Ιερό Ναό ως προς την διπλή Δοξολογία της 25ης Μαρτίου.