Νέα προσφυγή κατά του Π.Δ. έγκρισης του master plan του ΟΛΠ-Cosco - Απών ο Δήμος Σαλαμίνας!


Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις κατά του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο η κυβέρνηση ενέκρινε το master plan του ΟΛΠ-Cosco και σε αυτό ορίζονται όροι και προϋποθέσεις για την υλοποίηση του master plan. Μετά τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, ένα πλατύ μέτωπο αυτοδιοικητικών, επιστημόνων και κατοίκων του ευρύτερου Πειραιά προσέφυγε στο ΣτΕ κατά του Π.Δ. (ΦΕΚ 32/Δ/25-01-2023).

Τη νέα προσφυγή υπογράφουν ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, η επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων, Μαρία Βλαζάκη-Ανδρεαδάκη, η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, ο τ. αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, οι σύμβουλοι της Περιφέρειας Αττικής, Κατερίνα Λογοθέτη και Βασιλική Λάσκαρη, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πειραιάς για Ολους», Νίκος Μπελαβίλας, μαζί με τους υπόλοιπους δεκαέξι δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους της παράταξης, κάτοικοι της Πειραϊκής και άλλοι δώδεκα ενεργοί πολίτες της Σαλαμίνας και της Αίγινας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του «Πειραιάς για Ολους», το Π.Δ. αποτυπώνει την «επαναλαμβανόμενη επιδίωξη της κυβέρνησης να προσφέρει στην Cosco το “ελευθέρας” για να παραβιάζει κατάφωρα και να παραβαίνει προκλητικά τις ρήτρες, τις δεσμεύσεις αλλά και την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία για το περιβάλλον στο λιμάνι του Πειραιά».

Η παράταξη υποστηρίζει ότι το χειρότερο και πιο εξοργιστικό όλων είναι ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία απορρίφθηκε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εναντίον της οποίας στρέφεται η προσφυγή: Με βάση τον νόμο, οι επενδυτές υποχρεούνται από τις κοινοτικές οδηγίες να εξετάσουν εναλλακτικά σενάρια.

Αντί για αυτό, σε ό,τι αφορά π.χ. το κρίσιμο έργο της κρουαζιέρας, η ΣΜΠΕ αναφέρει: «Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να γίνει επεξεργασία εναλλακτικών μοντέλων για τη λειτουργία της κρουαζιέρας, σύμφωνα με τις ανάγκες και τη στρατηγική του ομίλου της COSCO». «Η εταιρεία δηλαδή εμφανίζει ως μοναδικό “περιβαλλοντικό” κριτήριο της ανάπτυξής της τις οικονομικές ανάγκες και τη στρατηγική της, αγνοώντας τα κρίσιμα: το φυσικό και το αστικό περιβάλλον και τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του λιμανιού στους κατοίκους και στην ίδια την πόλη» σχολιάζει ο «Πειραιάς για Ολους».