Η Αθήνα τίμησε και τους Κουλουριώτες


της Άννας Μάθεση - Αποστολοπούλου

Το Πολεμικό Μουσείο και ελάχιστοι ευτυχώς κάτοικοι της Αττικής τίμησαν σήμερα στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη την απελευθέρωση της Αθήνας στις 25/04/1821.  

Υπήρχαν όμως και Έλληνες θύματα, γνωρίζουμε (αρχεία Ανάργυρου Μάθεση) για τους Κουλουριώτες Γιώργο Γκλίστη, Γιώργο Μάθεση, Κοσμά Μάθεση και άλλους…



Ακολουθεί η δημοσίευση του Πολεμικού Μουσείου:

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ -25 Απριλίου 1821: Απελευθέρωση της Αθήνας από τους Τούρκους.

Οι αυτόχθονες κάτοικοι των γειτονικών χωριών (Χασιώτες, Μενιδιάτες, Λιοσώτες, Καματεριώτες, Ασπροπύργιοι, Μαρουσιώτες, Κουλουριώτες και Μεσογείτες) επαναστατούν κατά του Οθωμανικού ζυγού.


Με αρχηγό τον Χασιώτη Μελέτη Βασιλείου, με ελάχιστο οπλισμό και με διάφορα γεωργικά εργαλεία, υψώνουν το ανάστημα τους στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και εισέρχονται στην Αθήνα, από την πύλη της Μπουμπουνίστρας (εκεί που σήμερα βρίσκεται το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη).

Αφού κατέσφαξαν τους άντρες της τουρκικής φρουράς, απελευθερώνουν την Αθήνα και αναγκάζουν τους Τούρκους να κλειστούν στο Φρούρειο της Ακρόπολης.


Ένα ιστορικό γεγονός, άγνωστο στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά γνωστό στα χωριά των ξωτάρηδων, όπως υποτιμητικά αποκαλούσαν οι Αθηναίοι τους χωρικούς της Αττικής.