Απεργία και συγκέντρωση των εργαζομένων για το προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα
Συγκέντρωση στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας.
«Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών!» τονίζουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι απαντούν στο νέο εργοδοτικό έγκλημα που σημειώθηκε τη Δευτέρα με έναν νεκρό εργάτη και δύο σοβαρά τραυματισμένους.
Στη συγκέντρωση παρευρίσκεται και η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
Οι τρεις εργαζόμενοι αποσυναρμολογούσαν την προπέλα του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΑΣΤΕΡΙΩΝ ll» της «ΑΝΕΚ», που βρίσκεται ανελκυσμένο σε μία από τις πλωτές δεξαμενές της COSCO. Ένα από τα πτερύγια της προπέλας έφυγε από τον γάντζο, καταπλακώνοντας τους εργάτες, αφήνοντας τον χειριστή του ανυψωτικού μηχανήματος στον τόπο. Ο ίδιος μεταφέρθηκε στο «Τζάνειο», όπου απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ από τους δύο τραυματίες ο ένας μεταφέρθηκε επίσης στο «Τζάνειο» σοβαρά τραυματισμένος στην κνήμη και στον αυχένα και ο άλλος σε ιδιωτική κλινική χτυπημένος στο κεφάλι.
«Φωτιά» είναι οι καταγγελίες των εργαζομένων που δούλευαν στο σημείο: «Δεν υπήρχε τεχνικός Ασφαλείας για μία τόσο σοβαρή επισκευαστική εργασία». «Έλειπε η ασφάλεια από τον γάντζο που κρατούσε την προπέλα». «Το μόνο που ενδιαφέρει τους εργοδότες είναι να κάνουμε γρήγορα, για να φύγει το βαπόρι». «Κάθε μέρα παίζουμε τη ζωή μας κορόνα - γράμματα». «Οι έλεγχοι από τις Μεικτές Επιτροπές λιγοστοί και όπου γίνονται δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρούμε σοβαρές επικίνδυνες παραλείψεις».
«Κάθε μέρα που ξεκινάμε για δουλειά, σε κάθε κινητοποίηση που κατεβαίνουμε η πρώτη και η τελευταία μας σκέψη είναι "ποιος θα είναι ο επόμενος νεκρός μας"» σημειώνει το Συνδικάτο Μετάλλου, το οποίο μόλις τους τελευταίους έξι μήνες έχει κάνει τέσσερις απεργίες, δεκάδες καταγγελίες και στάσεις εργασίας για τα ζητήματα αυτά.
Το Συνδικάτο Μετάλλου απαιτεί:
Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου.
Άμεση κήρυξη της Τοπικής ΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου από το υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή της σε όλους τους χώρους εργασίας.