ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ: Άμεσα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Από το εργατικό «ατύχημα»

Την άμεση λήψη απαραίτητων μέτρων προστασίας ζητά το
 Παράρτημα Σπανόπουλου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας με αφορμή το εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε την Παρασκευή στα Ναυπηγεία Σπανόπουλου στη Σαλαμίνα, όταν εργαζόμενος λιποθύμησε την ώρα που πήγαινε να εκτελέσει εργασίες σε χώρο του πλοίου «Energean Star».

«Ο συνάδελφος, μαζί με ακόμα έναν συνάδελφο που δούλευαν μαζί στην πόστα, είχαν περάσει τους ελέγχους του πλοίου όπως κάθε μέρα, αλλά κανείς δεν τους σταμάτησε, ούτε καν τους προειδοποίησε για την κατάσταση που υπήρχε στον χώρο, αναδεικνύοντας έτσι ότι ο έλεγχος δεν ήταν επαρκής», σημειώνει το Συνδικάτο, ενώ καταγγέλλει ότι «από στελέχη της εταιρείας λέγεται πως φταίει "ο υπερβάλλων ζήλος του εργαζόμενου" και άλλα τέτοια».

«Ειδικά στο συγκεκριμένο καράβι για να γίνουν όποιες εργασίες απαιτούνται οι εργαζόμενοι περιμένουν να εγκριθούν οι απαραίτητες άδειες», επισημαίνει το Συνδικάτο και τονίζει πως «οι ευθύνες υπάρχουν και βαραίνουν μόνο την εργοδοσία και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που δίνουν άδεια να εργάζονται οι εργαζόμενοι σε τέτοιες συνθήκες, με ελλιπή μέτρα προστασίας».

Το Συνδικάτο υπογραμμίζει πως «αναδεικνύεται ότι οι έλεγχοι για την καταλληλότητα των χώρων προς εργασία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι. Αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη ύπαρξης γιατρού και κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού για τέτοιους χώρους. Το τελευταίο διάστημα τα ατυχήματα στα Νέα Ελληνικά Ναυπηγεία του ομίλου Σπανόπουλου στη Σαλαμίνα διαρκώς αυξάνονται. Άμεσα επιβάλλεται να συντηρηθούν όλα τα εργαλεία και τα μηχανήματα του Ναυπηγείου σύμφωνα με τα πρότυπα και τις προδιαγραφές των κατασκευαστών τους, να οργανωθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια εντός του ωραρίου και του χώρου εργασίας με σκοπό να ενημερωθούν όλοι εργαζόμενοι για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να παίρνονται ανά περίπτωση σε κάθε χώρο εργασίας. Γνωρίζουμε καλά ότι όλα αυτά αποτελούν κόστος για την εργοδοσία! Όμως δεν θα βάλουμε στη ζυγαριά τα κέρδη της ή τις ζωές μας.

Απαιτούμε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να δουλεύουμε με ασφάλεια. Ξέρουμε πως δεν θα μας τα χαρίσουν, πρέπει να τα διεκδικήσουμε. Και θα τα καταφέρουμε όπως το έχουμε ξανακάνει. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη συνέλευση, την Τετάρτη 31 Μάη στις 12 μ.».