Βουλή οκτώ κομμάτων, ανησυχία για την ακροδεξιά στροφή


Με ενσωματωμένη την ακροδεξιά του ΛΑΟΣ, η Νέα Δημοκρατία έχει πλέον στα δεξιά της τουλάχιστον ακόμα τρία κόμματα, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία για το μέλλον • Ξεκινούν οι διεργασίες στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την επόμενη μέρα της βαριάς ήττας.

Την αυτοδυναμία που επιζητούσε πριν από τις εκλογές, κατέκτησε η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως προέκυψε από το αποτέλεσμα της κάλπης.

Παράλληλα, η Ν.Δ. έχει πλέον απέναντί της μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση και μια περαιτέρω αποδυναμωμένη αξιωματική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), γεγονός που ενδεχομένως θα βοηθήσει το κόμμα της Πειραιώς να περάσει πιο εύκολα τα νομοσχέδια που επιθυμεί και να προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι υπερδιπλάσια η ποσοστιαία απόσταση ανάμεσα στην πρώτη Ν.Δ. και τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ (40,5% με 17,8%).

Το γεγονός πάντως που δημιουργεί έντονη ανησυχία και προβληματισμό είναι η ύπαρξη τουλάχιστον άλλων τριών κομμάτων στα δεξιά της Ν.Δ., με πιο ηχηρή την είσοδο στη Βουλή των Σπαρτιατών που συνδέονται άμεσα με τον καταδικασμένο νεοναζί Ηλία Κασιδιάρη. Πρόκειται για μια παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης της Ν.Δ. να εμποδίσει την ουσιαστική είσοδο του Ηλ. Κασιδιάρη στη Βουλή.

Όπως προκύπτει από το εκλογικό αποτέλεσμα, το αθροιστικό ποσοστό της Ακροδεξιάς είναι πάνω από 15%, καθώς εκτός από τους Σπαρτιάτες, στο Κοινοβούλιο εισέρχεται για πρώτη φορά η Νίκη, ενώ παραμένει η Ελληνική Λύση κατακτώντας σχεδόν παρόμοιο ποσοστό σε σύγκριση με τις εθνικές κάλπες του 2019.

Για πρώτη φορά εισέρχεται στη Βουλή και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που φέρεται τα τελευταία χρόνια να διευρύνει τις αποστάσεις από την Αριστερά.

Αντίθετα, το ΜέΡΑ25 απέτυχε να εισέλθει στη νέα Βουλή, με τον ηγέτη του, Γιάνη Βαρουφάκη να μιλά για «θρήνο της Αριστεράς». Σε κάθε περίπτωση, βαριά είναι συνολικά η ήττα για την Κεντροαριστερά, παρά τη μικρή άνοδο που κατέγραψαν στα ποσοστά τους (άλλα όχι στον αριθμό των ψήφων), το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το ΚΚΕ.  

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ –που κατέγραψε πτώση τόσο σε ψήφους όσο και σε ποσοστό–, ξεκινούν άμεσα οι διεργασίες στα όργανα του κόμματος, για την επόμενη μέρα της βαριάς ήττας. Ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά το αποτέλεσμα της κάλπης, σημείωσε πως «έκλεισε ένας μεγάλος και δημιουργικός κύκλος» και τόνισε πως ο ίδιος θέτει τον εαυτό του «στην κρίση των μελών του κόμματος».

Σημειώνεται επίσης ότι σε αυτές τις κάλπες καταγράφηκε η μεγαλύτερη αποχή της μεταπολιτευτικής περιόδου: έφτασε στο 47%, ξεπερνώντας και τις δεύτερες εκλογές του 2015 που απείχε το 44% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.

Με καταμετρημένο το 98,48% των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

  • ΝΔ: 40,56% και 158 έδρες
  • ΣΥΡΙΖΑ: 17,83% και 48 έδρες
  • ΠΑΣΟΚ: 11,86% και 32 έδρες
  • ΚΚΕ: 7,68% και 20 έδρες
  • Σπαρτιάτες: 4,66% και 12 έδρες
  • Ελληνική Λύση: 4,45% και 12 έδρες
  • Νίκη: 3,69% και 10 έδρες
  • Πλεύση Ελευθερίας: 3,17% και 8 έδρες
  • ΜέΡΑ25: 2,46%
Efsyn.gr