Απόρριψη βυθοκορημάτων στη θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας

Απόσταση από Σαλαμίνα

Απόρριψη των βυθοκορημάτων της Ελευσίνας στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Ρεβυθούσας. 

Εκβαθύνσεις με πλωτό γερανό στην θαλάσσια περιοχή του Καλυμπακίου Ελευσίνας πραγματοποιούνται αυτό το χρονικό διάστημα για λογαριασμό της εταιρείας PROMARINE (συμφερόντων Σπανόπουλου) μπροστά από το Parking Σκαφών της εταιρείας, χωρίς να έχει προηγηθεί  περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου, με την άδεια του Υπουργείου Ναυτιλίας. Με  απόφαση του Λιμεναρχείου Πειραιά τα βυθοκορήματα απορρίπτονται σε θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Ρεβυθούσας (ΑΔΑ : 69Γ04653ΠΩ-ΥΑΟ).

Η περιοχή απόρριψης των βυθοκορημάτων όπως φαίνεται και από τους χάρτες είναι πολύ κοντά στη Σαλαμίνα (1,6 ναυτικά μίλια) και την Πάχη Μεγάρων (1,8 ναυτικά μίλια). 

Απόσταση από Πάχη Μεγάρων

Η απόρριψη γίνεται σε βάθος  70 – 80 μέτρα. Επίσης η περιοχή απόρριψης γειτνιάζει σε θαλάσσιες περιοχές που έχει δεσμεύσει το Πολεμικό Ναυτικό για ασκήσεις υποβρυχίων. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η αδειοδότηση δεν βασίζεται σε περιβαλλοντική μελέτη καθώς είναι γνωστό από τη βιβλιογραφία ότι τα ιζήματα στον Κόλπο της Ελευσίνας είναι επιβαρυμένα με τοξικά μέταλλα. 

Το Λιμενικό θέτει ως προϋποθέσεις της απόρριψης των βυθοκορημάτων [με το έγγραφο του (αρ.Πρωτ. 2261.4-3/07/2022 -23 Δεκ. 2022)]:  

Ότι η μέθοδος βυθοκόρησης δεν θα προκαλεί θολερότητα… (από το φωτογραφικό υλικό αποδεικνύεται ότι η διαδικασία γίνεται με αρπάγη και συνεπώς  η  προϋπόθεση αυτή δεν τηρείται…)

-Να τηρηθούν οι προϋποθέσεις που θέτουν οι Διεθνείς Συμβάσεις του Λονδίνου 1972 (London Dumping Convention) και η Συνθήκη της Βαρκελώνης. Εκ προοιμίου είναι αδύνατον να τηρηθούν βασικά άρθρα των Συμβάσεων αυτών, καθώς όπως αναφέρεται στη βιβλιογραφία, τα ιζήματα του Κόλπου της Ελευσίνας, περιέχουν σημαντικές ποσότητες τοξικών ουσιών.

- Ως επιβλέπων της διαδικασίας απόρριψης και της τήρησης των περιβαλλοντικών προϋποθέσεων ορίζεται ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Σπανόπουλος !!! 

Η παραπάνω ελλιπέστατη διαδικασία δείχνει πόσο υποτιμημένο για τις αρμόδιες αρχές και τα Υπουργεία είναι το περιβάλλον και η Δημόσια Υγεία της περιοχής Ελευσίνας- Μεγάρων- Σαλαμίνας. Η απόρριψη των βυθοκορημάτων ρυπαίνει τα ύδατα και οδηγεί σε βιοσυσσώρευση ρύπων στους θαλάσσιους οργανισμούς, υποβαθμίζοντας τους αλιευτικούς πόρους. Επίσης μεταβάλλει τη βαθυμετρία και συνακόλουθα, αλλάζει το υδραυλικό σύστημα της περιοχής. 

Τέλος, σοβαρός κίνδυνος προκύπτει καθώς αυξάνεται η βιολογική διαθεσιμότητα των τοξικών ουσιών που περιέχονται στα ιζήματα, λόγω της επαναιώρησής τους στην υδάτινη στήλη κατά τη διάρκεια της εκσκαφής του βυθού και της απόρριψης, προκαλώντας με την είσοδό τους στην τροφική αλυσίδα, κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΪΚΗΣ 22/6/2023