Είναι ελληνικό το όνομα της Σαλαμίνας; Από που πήρε το όνομά της; Ποια άλλα ονόματα είχε;


Από που πήρε το όνομά της η Σαλαμίνα; Ποια άλλα ονόματα είχε; Είναι ελληνικό το όνομα και τι σημαίνει;

Σύμφωνα με τη μυθολογία, το νησί πήρε την ονομασία του από τη νεράιδα Σαλαμίνα, που είχε πατέρα τον θεό Ασωπό, μητέρα τη Μετώπη, αδελφή τη νεράιδα Αίγινα και σύζυγο το θεό της θάλασσας Ποσειδώνα. 

Το όνομα «Σαλαμίς» αναφέρεται στο ομηρικό έπος της Ιλιάδας. Κατά την αρχαιότητα, και σύμφωνα με το ιστορικό γεωγράφο Στράβωνα, η Σαλαμίνα ήταν γνωστή με τις ονομασίες «Σκιράς» (από τον ήρωα Σκίρο), «Πιτυούσα» (πίτυς = πεύκο) από τα πολλά πεύκα που υπήρχαν, και Κυχρεία από τον Κυχρέα, ο οποίος ήταν γιος της νεράιδας Σαλαμίνας. 

Ο Κυχρέας έγινε ο πρώτος μυθικός βασιλιάς της Σαλαμίνας, όταν την απάλλαξε από έναν φοβερό δράκοντα, που την καταδυνάστευε και τη λεηλατούσε. Άλλες παραδόσεις συνδέουν το Κυχρέα με ένα ιερό φίδι, που βοήθησε τον ελληνικό στόλο κατά τη διάρκεια της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, προκαλώντας σύγχυση στα περσικά πλοία.

Το νησί είναι επίσης γνωστό ήδη από την αρχαιότητα και με την ονομασία «Κούλουρη», που προέρχεται από το ακρωτήριο «Κόλουρις άκρα» (σήμερα ονομάζεται Πούντα), στο οποίο ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη και το λιμάνι του 4ου αιώνα π.Χ. 

Σύμφωνα με τον Σπυρίδωνα Λάμπρο, το όνομα «Σαλαμίνα» δεν είναι ελληνικό. Το συναντάμε και στην Κύπρο, η οποία είχε στενότατη επικοινωνία με τη Φοινίκη. Το όνομα «Σαλαμίνα» σημαίνει «ειρήνη» και «τόπος ειρήνης».