SILO


γράφει η Κατερίνα Π. Κοφινά*

Η νέα σειρά επιστημονικής φαντασίας, της APPLE T.V βασισμένη στην τριλογία των βιβλίων του συγγραφέα HUGH HOWEY με τίτλο ΣΙΛΟ  είναι μια εξαιρετική σειρά με πολύ καλές ερμηνείες, σκηνικά, και κλειστοφοβική ατμόσφαιρα. 

Το θέμα της είναι η επιβίωση 10000 κατοίκων ενός σιλό με 144 ορόφους κάτω από την επιφάνεια της γης. Είναι ουσιαστικά οι τελευταίοι εναπομείναντες της γης αφού αυτή έχει μολυνθεί και καταστραφεί. Το σιλό παρέχει όλα τα αγαθά, τροφή, νερό, οι κάτοικοι έχουν τις δουλειές τους, τα σπίτια τους, τα μαγαζιά τους κτλ. Το σιλό έχει δικαστικό σύστημα, αστυνομία , δήμαρχο . Έχει βασικά ότι έχει μια κοινωνία με νόμους και απαγορεύσεις.  Μια από αυτές είναι πως δεν μπορούν να βγουν έξω από το σιλό. Εκτός αν το δηλώσουν φωνακτά δημόσια. Τότε τους φοράνε μια στολή με σκάφανδρο και τους αφήνουν έξω , αλλά τότε πεθαίνουν από την τοξικότητα του περιβάλλοντος. 

Όμως είναι έτσι τα πράγματα; Γιατί η σειρά αφήνει πολλά ερωτήματα και την λύση πρέπει να την βρει η νέα σερίφης η Τζούλς Νίκολς, που προέρχεται από τα κάτω καταστρώματα του σιλό και συγκεκριμένα από το μηχανικό τμήμα.  Το δυστοπικό μέλλον της σειράς για το μέλλον του πλανήτη και των κατοίκων του είναι ζοφερό. Δεν γνωρίζουν ποιος ,η τι έχτισε το σιλό. Δεν έχουν καμία μνήμη του τι έγινε πριν από 140 χρόνια. Παρά μόνο ότι αποτράπηκε μια εξέγερση και εκείνοι γιορτάζουν την τύχη τους να ζουν εκεί προστατευμένοι. 



Η Νίκολς μεγαλωμένη στο σιλό αποφασίζει να διερευνήσει κάποιους φόνους και μπλέκεται στα γρανάζια που κινούν οι δικαστικοί. Αρχίζει να έχει αμφιβολίες για την ζωή τους εκεί μέσα, και θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα.  Τι υπάρχει έξω από το σιλό;. Μια κατεστραμμένη γη; Αυτό που βλέπουν έξω από τα τζάμια της καφετέριας είναι αληθινό; Η μια ψεύτικη απεικόνιση που βολεύει την άρχουσα τάξη;    

Με πρωταγωνίστρια την Ρεμπέκα Φέργκιουσον, η οποία διάβασε το βιβλίο και αγόρασε τα πνευματικά δικαιώματα και την APPLE  που υλοποίησε την σειρά , η Φέργκιουσον κράτησε τον ρόλο της Τζούλς Νίκολς και οργάνωσε την παραγωγή. Η σειρά απλά είναι υπέροχη. Έχει μυστήριο , αγωνία, περιπέτεια και αυτή την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα που σε πνίγει σιγά , σιγά. Το σιλό υπόσχεται να σας κρατήσει τον αέρα που αναπνέετε όσο το παρακολουθείτε. Εξαιρετική η σκηνοθεσία , οι ερμηνείες και η σκοτεινή του μουσική. 

* η Κατερίνα Π. Κοφινά είναι συγγραφέας