Νεκροί οι δύο πιλότοι του Καναντέρ που συνετρίβη στην Κάρυστο


Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για την απώλεια των δύο πιλότων στο καθήκον. 

Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν και οι δύο πιλότοι που χειρίζονταν το αεροσκάφος τύπου CL-215 της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης, που κατέπεσε το μεσημέρι, ενώ επιχειρούσε στην πυρκαγιά στον Πλατανιστό Ευβοίας, βρέθηκαν νεκροί.  

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας πρόκειται για τον κυβερνήτη, Σμηναγό Χρήστο Μουλά, 34 ετών και τον συγκυβερνήτη, Ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη, 27 ετών.

Το αεροσκάφος της Canadair συνετρίβη στις 14:52 και στην περιοχή έσπευσαν για τον εντοπισμό των πιλότων ένα ελικόπτερο Super Puma και ένα ελικόπτερο ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ένα ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού.



Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Mε απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις από σήμερα 25 έως και την Παρασκευή 27 Ιουλίου για την απώλεια της ζωής, εν ώρα καθήκοντος των αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας.



 Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ .ΑΛΛ. Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε «συγκλονισμένος από την απώλεια των δυο ηρωικών μας πιλότων, που με αυτοθυσία επιχειρούσαν πάνω από το μέτωπο της φωτιάς στην Κάρυστο». «Τους αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό για το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και την προσφορά τους στην πατρίδα. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συναδέλφους τους», προσθέτει στη σχετική ανακοίνωσή του.

Το ΚΚΕ «εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο νέων συνανθρώπων μας, κυβερνήτη και συγκυβερνήτη του πυροσβεστικού αεροπλάνου που έχασαν τη ζωή τους καθώς επιχειρούσαν για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κάρυστο.

Το νέο αυτό τραγικό δυστύχημα, του οποίου τα αίτια πρέπει άμεσα να διερευνηθούν, αποτελεί συνέπεια μιας διαχρονικά εγκληματικής πολιτικής και αναδεικνύει όχι μόνο τις δύσκολες συνθήκες της πυρόσβεσης, αλλά και την έλλειψη\ όλων των αναγκαίων μέτρων για να μη χάνονται ανθρώπινες ζωές».

Δήλωση για το τραγικό συμβάν έκανε και η Έφη Αχτσιόγλου, «Η αυτοθυσία και η τόλμη τους μάς έχουν συγκλονίσει όλους. Με οδύνη εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειές τους και να ξέρουν πως όλοι εμείς οι υπόλοιποι θα θυμόμαστε αυτούς τους ήρωες για πάντα», σημειώνει η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Η θυσία τους υπέρ Πατρίδος, θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας. Το κράτος οφείλει να σταθεί έμπρακτα στις οικογένειες των ηρώων που η θυσία τους θα μνημονεύεται εις το διηνεκές», σημειώνει ο Κυριάκος Βελόπουλος και επισημαίνει ότι «η Ελληνική Λύση απαιτεί από την κυβέρνηση την κήρυξη εθνικού πένθους». 

«Είμαστε συγκλονισμένοι από το τραγικό δυστύχημα στην Κάρυστο, στο οποίο δυστυχώς έχασαν τη ζωή τους οι δύο πιλότοι μας, Χρήστος Μουλάς και Περικλής Στεφανίδης την ώρα του καθήκοντος», δήλωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. «Συλλυπητήρια μέσα από τη ψυχή μου στους οικείους των ηρωικών πιλότων. Η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στο πλευρό των οικογενειών τους. Η γενναιότητα και η αυτοθυσία όλων όσοι δίνουν τη μάχη στα φλεγόμενα μέτωπα όλες αυτές τις ημέρες, δεν έχει προηγούμενο», επισήμανε ο κ. Κικίλιας

Συλλυπητήρια έστειλε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μέσω Twitter. «Ένα ελληνικό Canadair συνετρίβη στο νησί της Εύβοιας, ενώ έδινε μάχη με τις φλόγες. Οι σκέψεις μας είναι κοντά στους συγγενείς των μελών του πληρώματος, στους συναδέλφους τους και στον ελληνικό λαό. Στηρίζουμε τους ήρωες, οι οποίοι στην Ελλάδα, στη Γαλλία, παντού, αγωνίζονται κάθε καλοκαίρι με κίνδυνο της ζωής τους για την κατάσβεση πυρκαγιών», έγραψε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Γαλλίας.