«ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ» της Τζένης Αλαΐσκα


της Δέσποινας Αγγελάκη*

Τον Ιούλιο κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της Τζένης Αλαΐσκα με τίτλο «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ» από τις εκδόσεις Οσελότος

Είχα την χαρά να είμαι η πρώτη της αναγνώστρια αφού μας συνδέει μία φιλία από τα φοιτητικά μας χρόνια.  

Η συγγραφέας εκτός από τις σπουδές της στην Αγγλική Φιλολογία έχει κάνει σπουδές δημοσιογραφίας και έχει παρακολουθήσει μαθήματα Δημιουργικής και Θεατρικής  Γραφής. Πάντα την θυμάμαι να περιφέρεται και να σημειώνει ότι της τραβούσε την προσοχή.  

Το βιβλίο της ξεκίνησε να γράφεται την εποχή της Πανδημίας και βασίστηκε σε σημειώσεις ετών.   

Είναι ένα προϊόν μυθοπλασίας που εμπεριέχει όμως ζητήματα που απασχολούν τον σημερινό άνθρωπο και κυρίως τις γυναίκες διαχρονικά όπως οι ανθρώπινες σχέσεις, ο έρωτας, η προδοσία, η φιλία, ο γάμος, η μητρική αγάπη, ο δεσμός της οικογένειας.  

Το ενδιαφέρον του αναγνώστη ξεκινά μεμιάς από τον τίτλο.   

Όπως λέει και η ίδια η συγγραφέας «την εποχή της πανδημίας στον δρόμο δεν κυκλοφορούσε ψυχή, ούτε καν αδέσποτα ζώα. Αν στρίγγλιζα για βοήθεια κανείς δεν θα έτρεχε να με σώσει.   

Το ίδιο συμβαίνει και με τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ που ζουν ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ.    

Η σιωπή τους κραυγάζει, αλλά κανείς δεν φαίνεται να την αφουγκράζεται.»            

Η γραφή της είναι καθαρή, λυρική και εμπεριέχει τόση λεπτομέρεια ώστε οι ηρωίδες και  οι ήρωες που περιγράφονται καθώς και οι τόποι είναι ή μοιάζουν απόλυτα ρεαλιστικοί. Οι εννέα ιστορίες αυτού του σπονδυλωτού αφηγήματος βάζουν τον αναγνώστη στο κάδρο και του γνωρίζουν γυναίκες διαφόρων ηλικιών που ζουν σε διαφορετικούς τόπους και σε διαφορετικές εποχές. Κοινό τους γνώρισμα η σιωπή σαν επιλογή ζωής, σιωπή που για κάποιες κράτησε σε όλη τους την ζωή και για κάποιες άλλες σιωπή που έσπασε στην προσπάθειά τους «να αλλάξουν ρότα». Το τίμημα και στις δύο περιπτώσεις έπρεπε να πληρωθεί με τις ανάλογες επιπτώσεις.            

Εκτός από τις γυναίκες-ηρωίδες στο φόντο μπορούμε να διερευνήσουμε τους χαρακτήρες του κακοποιητή συζύγου, του αδιάφορου συντρόφου, της χειριστικής μητέρας αλλά και της πιστής φίλης, του αγαπημένου αδερφού, του καλού πατέρα, του συντρόφου που πεθαίνει για την χαμένη του αγάπη. Όλα αυτά πλάθονται μέσα από ιστορικές και μυθολογικές αναφορές, παραπομπές σε αποφθέγματα πολυδιαβασμένων συγγραφέων, αναφορές σε τραγούδια που όλοι έχουμε αγαπήσει ώστε να αποτυπώσουν την αλήθεια στην καθημερινότητα αυτών των γυναικών.           

Για την συγγραφέα η σιωπή δεν είναι χρυσός, ούτε «το σώπαινε»  στόχος ζωής. Η σιωπή αποτελεί στέρηση ελευθερίας, είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό και πολύ γυναικείο. Ακόμα και σήμερα που η εποχή θεωρείται πιο φιλελεύθερη οι γυναίκες σιωπούν όταν προδίδονται, όταν κακοποιούνται σαν να φταίνε εκείνες για αυτό. Ο αναγνώστης αναρωτιέται για την τύχη της κάθε ηρωίδας καθώς διαβάζει τα λόγια στο οπισθόφυλλο: «Όταν αποφάσισαν να αποτινάξουν τη σιωπή που τις βάραινε, πολέμησαν τους άλλους ή τον ίδιο τους τον εαυτό;»            

Είναι σίγουρο ότι οι ηρωίδες αυτού του βιβλίου η Όλγα, η Μάρθα, η Ισμήνη, η Τιτίκα, η Ζωή, η Ντάνη, η Ρόζα, η Μουτζέν, η Σοφία, η Νάντα, η Λέγκω, η Φιλιώ, η Θάλεια, η Έρικα, η Μαρία θα σας παρασύρουν στον κόσμο της σιωπής τους και θα διαβάσετε τις ιστορίες τους με αμείωτο ενδιαφέρον.                                                              

*η Δέσποινα Αγγελάκη είναι Εκπαιδευτικός