Ανεπαρκής και τραγελαφική η απάντηση του Δημάρχου κ.Παναγόπουλου προς την υποψήφια Δήμαρχο κα Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη για την πυροπροστασία των σχολείων



Μια παροιμία λέει:  “Ο έξυπνος παραδέχεται το λάθος του, ο πονηρός δικαιολογείται και ο ηλίθιος επιμένει”. 

Αντί λοιπόν ο Δήμαρχος να παραδεχθεί το λάθος του και να δεχθεί δια της σιωπής του τις βάσιμες και τεκμηριωμένες κατηγόριες που του απηύθυνε η υποψήφια Δήμαρχος για την εγκληματική αμέλεια που επέδειξε ο ίδιος στο θέμα της πυροπροστασίας των σχολείων που έχουν ως αποτέλεσμα να αφεθούν οι μαθητές απροστάτευτοι για 4η χρονιά, μας παραθέτει μια λίστα με ημερομηνίες αποφάσεων και ενεργειών ζητώντας, άκουσον-άκουσον, από τον καθένα από μας να βγάλει τα συμπεράσματά του, λες και είμαστε ένορκοι σε ορκωτό δικαστήριο. Ήμαρτον !!


Συνάμα, με το γνωστό σε όλους αλαζονικό του χαρακτήρα, βγαίνει στην επίθεση προσάπτοντας μομφή στην κα Μπόγρη ότι δεν έχει γνώση των διαδικασιών που ακολουθούνται στους Δήμους σχετικά με τα έργα, ενώ εκείνος, βλέπεις, έχει (sic)..

Εδώ βέβαια γελάει και το παρδαλό κατσίκι, γιατί όλα τα έργα είτε Δήμου είτε Περιφέρειας, για τα οποία έχει πλούσια εμπειρία η κα Μπόγρη αφού θήτευσε επί 3 και χρόνια ως Αντιπεριφερειάρχης, τις ίδιες διαδικασίες ακολουθούν και τους ίδιους νόμους εφαρμόζουν.

Αν είναι δυνατόν, να μην ξέρει ούτε τα στοιχειώδη, 4 χρόνια δήμαρχος είναι  !!


Ας έλθουμε τώρα στο προκείμενο.

Μας λέει ο Δήμαρχος ότι στις 20/12/2019 ο δήμος εντάχθηκε στo Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ της Πρόσκλησης VIII για την πυροπροστασία όλων των σχολικών μονάδων του νησιού με χρηματοδότηση από το κράτος  ύψους 169.880 €.

Σημειωτέον, ότι στην παρ.4 της Πρόσκλησης αναφέρει ότι «Βασική προϋπόθεση για την πληρωμή των μελετών, αποτελεί η έγκρισή τους από την Πυροσβεστική Υπηρεσία (Π.Υ.)», το ίδιο αναφέρεται και στο Τεχνικό Δελτίο που συμπλήρωσε, υπέγραψε και απέστειλε ο Δήμος για την ένταξή του. Συνεπώς η βασική αυτή προϋπόθεση ήταν σε γνώση τους.


Και πάμε στις 20/10/2022 που ο Δήμος έχοντας προφανώς ελέγξει τη νομιμότητα και κανονικότητα της δαπάνης αποστέλλει μαζί με το ΧΕΠ όλα τα δικαιολογητικά έγγραφα του αναδόχου στο ΥΠΕΣ για να πληρωθεί για τις έως τότε εργασίες του.

Σημ. Εξυπακούεται ότι η παραλαβή του παραδοτέου (εργασιών) έχει συντελεσθεί είτε δια του πρωτοκόλλου είτε αυτοδικαίως με την παρέλευση (1) μηνός από την υποβολή του, άλλως θα ήταν βαρύ έγκλημα η πληρωμή μιας ανύπαρκτης εργασίας.

Συνεπώς, από τη στιγμή που το παραδοτέο παραλήφθηκε, έστω και χωρίς θεώρηση από Π.Υ., το τιμολόγιο είναι κατά νόμο ισχυρό και πληρωτέο από τον συμβαλλόμενο κύριο του έργου που είναι ο Δήμος.

 

Εν συνεχεία, νομίμως στις 12/12/2022 ο ανάδοχος υποβάλλει αίτημα διακοπής υπηρεσιών λόγω μη πληρωμής του, με ευθύνη του Δήμου.


Επίσης, το ΥΠΕΣ ορθώς αρνείται την πληρωμή της δαπάνης αφού ο Δήμος παραβίασε την βασική προϋπόθεση της Πρόσκλησης VIII που θέλει οι μελέτες να έχουν την έγκριση της  Π.Υ.


Όλες οι μεταγενέστερες αποφάσεις δεν επιφέρουν κανένα έννομο αποτέλεσμα και τα περί οχλήσεως και έκπτωσης του αναδόχου είναι σανό για τους αδαείς ψηφοφόρους, προσφορά του κ.Παναγόπουλου.


Συμπερασματικά, οι γονείς και μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων του νησιού μας θα αναγκασθούν να ζουν για 4η συνεχόμενη χρονιά με το φόβο μιας πυρκαγιάς, αφού 4 ολόκληρα χρόνια πέρασαν χωρίς να έχει ολοκληρωθεί το σοβαρό αυτό έργο της πυροπροστασίας.

Η χρηματοδότηση των 170.000 € πάει περίπατο και οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα (αμοιβή αναδόχου) του πιο άσχετου και ανίκανου Δημάρχου που είχε ποτέ το νησί.


Αγαπητοί συμπολίτες, τούτη είναι η 2η φορά που ο Δήμος λόγω ανικανότητας ή εγκληματικής αμέλειας των αρμοδίων βάλλει κατά της υγείας και ασφάλειας της μαθητικής κοινότητας, η 1η ήταν πριν λίγους μήνες με την απένταξή του από το Πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων μας και η χρηματοδότηση των 500.000 ευρώ πήγε κι αυτή στα αζήτητα. 

Εύχομαι μόνο να μην τριτώσει το κακό και θρηνήσουμε θύματα.


Σαλαμίνα 26/8/2023

Ισιδώρα Νάννου

τ. Δήμαρχος Σαλαμίνας