Καταγγέλλω τον κ. Παναγόπουλο για την, κατ΄ εξακολούθηση, έκθεση σε κίνδυνο της ασφάλειας και της ζωής χιλιάδων λουόμενων συνανθρώπων μας


Πρώτιστο καθήκον και υποχρέωση της πολιτείας και όλων των φορέων που την εκφράζουν είναι η διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής ως υπέρτατη αξία.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τις διατάξεις του Π.Δ. 71/2020, οι Δήμοι υποχρεούνται να παρέχουν υπηρεσίες ναυαγοσωστικής κάλυψης τουλάχιστον στους πολυσύχναστους χώρους παραλίας,  όπως αυτοί ορίζονται κάθε χρόνο από την Επιτροπή του άρθρου 11. 

Οι υπηρεσίες θα παρέχονται για 4 μήνες ( ΙΟΥΝΙΟ- ΙΟΥΛΙΟ- ΑΥΓΟΥΣΤΟ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ) με καθημερινή 8ωρη (10:00 έως 18:00) απασχόληση του ναυαγοσώστη. 

Οι παραβάτες υπέχουν ποινικές και αστικές ευθύνες καθώς και επιβολή διοικητικών κυρώσεων.


Για τα έτη 2021-2022-2023 ως πολυσύχναστες παραλίες της Σαλαμίνας ορίστηκαν οι εξής 4: 

 Ζέφυρος,  Κατσούλι, Αίας club και Σελήνια.


Στο πλαίσιο αυτής της υποχρέωσης των Δήμων , από το 2021 το Κράτος επιχορηγεί τους Δήμους κάθε χρόνο με σημαντικά ποσά, ως συνδρομή, προκειμένου οι Δήμοι να εφαρμόσουν κατά γράμμα τις  διατάξεις  του Π.Δ. που αποβλέπουν στην ασφάλεια και τη ζωή των λουόμενων από ενδεχόμενο πνιγμό.

Στο Δήμο Σαλαμίνας επιχορηγήθηκαν  τα εξής ποσά:

έτ.2021   47.114€ + έτ.2022   30.492€ + έτ.2023   40.458€ =Σύνολο:   118.064 €


Δυστυχώς, η Σαλαμίνα είναι ο μοναδικός Δήμος της Ελλάδας που τώρα και 3 χρόνια δεν εφαρμόζει το νόμο, στερώντας την αίσθηση ασφάλειας και προστασίας των λουόμενων που παρέχεται με την παρουσία ναυαγοσώστη. 

 

 Συνέπεια αυτού είναι η σε πρώτη φάση επιβολή από το Λιμεναρχείο διοικητικών κυρώσεων δηλ. τσουχτερά πρόστιμα τα οποία αντί  να  τα πληρώσει ο ίδιος από τη τσέπη του, ως υπαίτιος, τα χρέωσε στο ταμείο του Δήμου. Δεν φθάνει δηλαδή που ο Δήμαρχος στερεί από τους δημότες την προστασία που δικαιούνται από την πολιτεία, τους βάζει να πληρώσουν κι από πάνω τις συνέπειες των δικών του εγκληματικών παραβάσεων. 


Και διερωτάται κανείς, γιατί τόση απαξίωση προς την ανθρώπινη ύπαρξη, κε Παναγόπουλε; 

Γιατί αφήσατε επί 3 συνεχόμενα έτη χωρίς ναυαγοσωστική κάλυψη τις πολυσύχναστες παραλίες, παραβιάζοντας το νόμο;

Πού πήγαν τα 118.000 ευρώ της κρατικής για το σκοπό αυτό επιχορήγησης;

Πού πήγαν τα χιλιάδες ευρώ που εισπράχθηκαν από την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας; 

Και εν κατακλείδι, ποιος σου ΄δωσε το δικαίωμα να χρησιμοποιείς τις κρατικές επιχορηγήσεις ειδικού σκοπού για αλλότρια πράγματα, εκθέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή μας; 


Φέτος μόν,  εν όψη των εκλογών και για δημιουργία εντυπώσεων προς άγραν ψήφων,  ο Δήμαρχος βρήκε έναν ανάδοχο που ασχολείται με το αντικείμενο και συμφώνησαν να καλύψει μία και μόνο  παραλία  αυτής του ΖΕΦΥΡΟΥ, και μόνο για 3 μήνες (Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβρη),  ούτε καν  4 όπως ορίζει ο νόμος, δίνοντάς του με απευθείας ανάθεση  το αστρονομικό για την περίπτωση αυτή ποσό των 74.338€.  


Εδώ  πρέπει να επισημανθεί ότι,  ενώ για όλους τους Δήμους της Ελλάδας το κόστος των (ίδιων) υπηρεσιών  που παρέχονται για την ναυαγοσωστική κάλυψη του ΖΕΦΥΡΟΥ (ναυαγοσώστης + απαραίτητος εξοπλισμός)  δεν υπερβαίνει το ποσό των 13.000€, ο κ. Παναγόπουλος με την απευθείας ανάθεσή του χρέωσε το Δήμο μας  74.338€ δηλ. έξι (6) φορές περισσότερο απ΄ ό,τι χρέωσαν το δικό τους Δήμο όλοι οι άλλοι Δήμαρχοι της Ελλάδας.


Τόσο κουβαρντά Δήμαρχο όσο και να ψάξει κανείς,  δεν θα βρεί.  Κρατάει τα πρωτεία !

Και μιας και είσαι δικηγόρος  κε Παναγόπουλε , αυτό πώς μπορεί άραγε να το χαρακτηρίσει ένας Εισαγγελέας,  Απιστία ή Κατάχρηση δημόσιου χρήματος;  


Και γιατί κε Παναγόπουλε εγκρίνατε μια “μαϊμού” μελέτη που δεν έχει ανάλυση τιμολογίου (κοστολόγιο) της παροχής υπηρεσιών από την οποία να προκύπτει το ποσό των 74.338€; 

Κι αφού δεν είχε κοστολόγιο, πώς το βγάλατε το ποσό, από την κοιλιά σας; 


Δήμαρχος ήσουν 4 χρόνια κι έκανες άπειρες απευθείας αναθέσεις παροχής υπηρεσιών. Μπορείς να μας δείξεις έστω και μια μελέτη απ’ αυτές  τις αναθέσεις που να μην είχε  κοστολόγιο;  Όχι, βέβαια. Όλες είχαν. Γιατί λοιπόν δεχθήκατε να μην έχει τούτη;  


Και γιατί δεν προβήκατε σε διαγωνιστική διαδικασία ως οφείλατε;  Αυτή είναι η διαφάνεια και η νομιμότητα που μόνο να την λέτε ξέρετε,  κι όχι να την τηρείτε; 

Και ποια διάταξη νόμου είναι εκείνη που σας επιτρέπει,  για την συγκεκριμένη υπηρεσία και το συγκεκριμένο ποσό, να συνάψετε δημόσια σύμβαση με απευθείας ανάθεση;


Κι επειδή δεν θα μου απαντήσετε όπως ποτέ δεν απαντήσατε σε ό,τι  κατά καιρούς σας  καταμαρτυρώ, θα σας το πω εγώ κε Παναγόπουλε. 


Ακολουθήσατε την πάγια και προσφιλή τακτική σας του “βαπτίσματος” .  

Βαπτίσατε τις ναυαγοσωστικές υπηρεσίες σε πυροσβεστικές, κ ι έτσι νομίζατε ότι θα ξεφύγετε. 

Δεν δώσατε, ως οφείλατε,  στην υπηρεσία αυτή το σωστό Κωδικό CPV 92332000-7 (Υπηρεσίες Λουτρικών εγκαταστάσεων παραλιών)  όπως  αναγράφουν στις μελέτες τους όλοι οι άλλοι Δήμοι, αλλά τον Κωδικό CPV 75252000-7 (Πυροσβεστικές υπηρεσίες διάσωσης) που εκεί μόνο επιτρέπεται από το νόμο, διαπράττοντας όμως έτσι  το βαρύ ποινικό αδίκημα της ΑΠΑΤΗΣ, με συνέπεια η σύμβαση να καθίσταται και άκυρη, ως παρανόμως συναφθείσα.


Κε Παναγόπουλε, με τις πράξεις και παραλείψεις σας έχετε ήδη διαπράξει 3 βαριά εγκλήματα του ΠΚ και λυπάμαι που δείξατε τέτοια απανθρωπιά στις  χιλιάδες των λουόμενων συνανθρώπων μας.

Πού είναι οι ηθικές αρχές και αξίες , πού είναι η διαφάνεια και η νομιμότητα όταν εκ προθέσεως εκθέτετε σε κίνδυνο τη ζωή των ανυποψίαστων ανθρώπων; 


Και το κακό με εσένα κε Παναγόπουλε ξέρεις ποιο είναι;  Ότι δεν βάζεις και μυαλό, είσαι αμετανόητος και ανεπίδεκτος μαθήσεως. Δεν διδάχθηκες τίποτα από τις πράξεις σου και τις παραλήψεις που οδήγησαν στην καταστροφή του αντλιοστασίου και λουστήκαμε στα βοθρολύματα.  Τα ίδια που έκανες με την πυρκαγιά στο αντλιοστάσιο, τα ίδια κάνεις και τώρα.  Το κίνητρο είναι το ίδιο.

Η μόνη διαφορά είναι ότι τότε εξέθεσες και συνεχίζεις να εκθέτεις σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, ενώ τώρα και 3 χρόνια εκθέτεις σε κίνδυνο και την ίδια την ύπαρξή μας.


Ε, όχι κι έτσι!  Ως εδώ και μη παρέκει. 

Η Σαλαμίνα δεν σ΄ αντέχει άλλο και απορώ με το θράσος σου να θέλεις να σε ξαναψηφίσουν. 


Σαλαμίνα 29/9/2023


Ισιδώρα Νάννου

Δημ. Σύμβουλος

τ.Δήμαρχος Σαλαμίνας