Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ & Η... ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ, ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ... ΑΝΑΔΥΣΗ ΤΟΥΣ...


του Ιωάννη Χαραλαμπόπουλου

Η μελέτη που υπέβαλλε το 2020 η Ομάδα Εργασίας του Δήμου Σαλαμίνος προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων και την οποία υϊοθέτησε κατ΄ ουσίαν και η τότε Αντιπεριφερειάρχης Μπόγρη, όπως αναγράφεται επίσημα, είναι μία μελέτη βαρύγδουπη που επιγράφεται "Μελέτη Ανάπλασης  Αρχαιολογικών Χώρων" και η οποία προβλέπει την κατασκευή δρόμων που να ενώνουν αρχαιολογικές περιοχές, προβλέπει δημιουργία χώρων πρασίνου, προβλέπει... πινακιδούλες, προβλέπει... παιδικές χαρούλες, προβλέπει δημιουργία πεζοδρομίων, τουριστικών περιπτέρων και φωτισμό στις ευρύτερες αυτές ζώνες, προβλέπει καθαρισμό και... αποψιλώσεις, τα οποία ναι μεν είναι καλά και ωραία, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ (ΚΑΙ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ), ΑΠΑΛΛΟΤΡΟΙΩΣΕΙΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΟΛΕΩΣ, ΤΟΥ ΤΥΜΒΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ!!!!!

Αλήθεια, τι... "σόϊ ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων" θα γίνει, όταν η Αρχαία Πόλη δεν έχει ανασκαφεί και δεν προβλέπεται τίποτε γι΄ αυτό στην περίφημη... μελέτη; Θα ενοποιηθούν τα... χωράφια που δεν έχουν κάν απαλλοτροιωθεί και ανασκαφεί; Έργα εξωραϊσμού λοιπόν και διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος είναι όλο αυτό, στην ουσία ρίχνει "στάχτη στα μάτια μας"!!! Η περίφημη αυτή... μελέτη δεν περιλαμβάνει καν αξιοποίηση των γερμανικών αποθηκών πυρομαχικών στην Κυνόσουρα, ούτε φυσικά ανάδειξη του πολύ σημαντικού Τροπαίου του Θεμιστοκλέους, η βάση του οποίου διασώζεται πλησίον του ακρωτηρίου!


Κάποιος βεβαίως μπορεί να ισχυριστεί, ότι το ανασκαφικό έργο δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί από τον Δήμο ούτε και να εκπονηθεί από αυτόν μελέτη γι΄ αυτό ή από την Αντιπεριφέρεια. Ορθόν, αλλά ο Δήμος και η Αντιπεριφέρεια, μπορούν να απαιτήσουν από τους Επαίοντες να προγραμματίσουν ανασκαφές, (ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΑΠΟ ΤΟΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΣΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ), διότι άνευ αυτών, θα επιτευχθεί να κατέχουμε το "σαμαράκι" (διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου), αλλά θα λείπει το... "γαϊδουράκι" (οι αρχαιότητες που θα είναι θαμμένες). 


Η θέση μας είναι πάγια και αδιαπραγμάτευτη: ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, για εξεύρεση κονδυλίων για την πραγματοποίηση ΑΠΑΛΛΟΤΡΟΙΩΣΕΩΝ, ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΥΜΒΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων αποθηκών πυρομαχικών στην άκρη της Κυνόσουρας.

Η ανάδειξη των σημαντικών αρχαιοτήτων που περικλείει η Σαλαμίνα και οι οποίες δεν έχουν ακόμη ανασκαφεί, παρά το γεγονός ότι το τοπόσημο όπου έλαβε χώρα η προπαρασκευή και η διεξαγωγή της ναυμαχίας καθώς και ο τύμβος, έχουν χαρακτηρισθεί ως "το σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο της Ελλάδος" (Δήλωση Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη και τ. Δντριας Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων Στ. Χρυσουλάκη όπως συνάγεται από επίσημα έγγραφα), δεν αποτελεί αντικείμενο ευθύνης ούτε δικαιοδοσίας οιασδήποτε δημοτικής κοινότητος του νησιού, ούτε καν του ίδιου του Δήμου. 

Συνιστά ευθύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και των αρμοδίων οργάνων του και προς την κατεύθυνση της ανασκαφής και αναδείξεως της σημαντικής αυτής αρχαίας κληρονομιάς, θα μπορούσε να συμβάλλει και η δημοτική αρχή της Σαλαμίνος, εάν ο Δήμαρχος (ο εκάστοτε Δήμαρχος), με τη στήριξη των βουλευτών της περιφερείας, της Αντιπεριφέρειας, τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, επιστημόνων κ.λπ και φυσικά με την σύμπνοια όλων των δημοτικών παρατάξεων και τη στήριξη των Δημοτών, απαιτούσε και αξίωνε από το Υπουργείο Πολιτισμού τη διάθεση κονδυλίων ώστε η Σαλαμίνα να καταλάβει στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας, την περίοπτη θέση που της αρμόζει. 

Και αυτό θα μπορούσε να το πράξει ο εκάστοτε Δήμαρχος, επικαλούμενος ακριβώς τα έγγραφα Χρυσουλάκη και Μερκούρη, καταδεικνύοντας τη μοναδικότητα των μνημείων, οπότε η ανάδειξή τους θα ήταν μονόδρομος... Κάθε τι άλλο, εκφεύγει του θέματος και λειτουργεί αποπροσανατολιστικά, μη εξυπηρετώντας την επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού...

Και για να μην παίζουμε με τις λέξεις, για να... αξιοποιηθεί και να... αναδειχθεί κάποιο μνημείο, πρέπει ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΑΝΑΔΥΘΕΙ! Δηλαδή άνευ ανασκαφών, όλα είναι εκ των ουκ άνευ.... Ιδού λοιπόν η Ρόδος (Σαλαμίνα), ιδού και το "πήδημα".... Είναι μία μοναδική ευκαιρία για να διαφανεί ποιός επιθυμεί πραγματικά να αναδειχθεί η Αρχαία Σαλαμίνα και ο Πολιτισμός της και ποιός όχι...