Για μια βουτιά στη Σαλαμίνα, παραμονές του τέταρτου σερί χιονιά στην Αθήνα...


του Βαγγέλη Σπανού

Την Παρασκευή 26/1 στη Σαλαμίνα υπήρχαν, επίσης, δυνατές συγκινήσεις στον βυθό. Με κορυφαία όταν κατέβηκα να φωτογραφίσω κάτι αυγά καλαμαριού πιασμένα σε ένα κλαδί στον πυθμένα και πετάχτηκε μία σουπιά, που αρχικά ούτε την είχα δει. Την "αιχμαλώτισε", όμως, κι αυτή η υποβρύχια μηχανή. 

Όπως κι άλλες δύο αρμαθιές αυγών καλαμαριού, δεμένες σε μία σημαδούρα, αλλά και σπόγγους, ανεμώνες και μικρούς χάνους, γύλους και κέφαλους να κολυμπούν γύρω τους. Τα καλαμάρια δένουν κάθε χειμώνα τα αυγά τους που είναι μέσα σε έναν μακρόστενο υμένα σαν κορδέλα, με την "αρμαθιά" να αντέχει και τον πιο σφοδρό βοριά.


Σαν αυτόν που θα σαρώσει την Αττική από μεθαύριο Κυριακή (28/1). Φέρνοντας χιόνια για τέταρτη χρονιά σερί. Έχουμε φτάσει στο σημείο να χιονίζει πιο εύκολα στην Αττική από ό,τι στα Γιάννενα, στην Ξάνθη, στη Θεσσαλονίκη, στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα, στη Λάρισα και ο λόγος είναι η κλιματική αλλαγή. 

Πολύ απλά διότι με θερμότερες θάλασσες, παράγονται πιο πολλοί υδρατμοί, που με τον ζεστό αέρα, ο οποίος πνέει ακριβώς πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ανυψώνονται στην ατμόσφαιρα και καθώς φτάνουν στις ψυχρές μάζες που περνούν πάνω από το Αιγαίο, παγώνουν και πέφτουν σαν χιόνι. 






Η υγρασία αυτή αλληλεπιδρά συνεχώς με τις ψυχρές μάζες, παράγοντας νέο χιόνι και για αυτό οι χιονοπτώσεις στην Αττική κρατούν για 2-3 μέρες, ενώ στη Θεσσαλονίκη που δεν έχει θάλασσα από πάνω της περιορίστηκαν σε μόλις 2-3 ώρες την περασμένη εβδομάδα. 

Πάντως, η επερχόμενη κακοκαιρία δεν θα έχει καμία σχέση με την Ελπίδα του 2022 και τη Μήδεια του 2021, ενώ θα είναι μάλλον υποδεέστερη και από την Μπάρμπαρα του 2023. Είναι κι αυτό μια παρηγοριά. Όπως είναι και το κολύμπι στα κρυστάλλινα της Σαλαμίνας νερά.