Η εισήγηση του Δημάρχου Σαλαμίνας σχετικά με τη λειτουργία του «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»


Σήμερα, στο Δημοτικό Συμβούλιο Σαλαμίνας, θα συζητηθεί και θα ληφθεί απόφαση περί λειτουργίας του «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» 

Ακολουθεί η εισήγηση του Δημάρχου Σαλαμίνας Γιώργου Παναγόπουλου:


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Δ/νση: Λεωφ. Κ. Καραμανλή & Αμμοχώστου 1 

189 00, Σαλαμίνα

ΤΗΛ : 213 202 7400 

E-mail: mayor@salamina.gov.gr Σαλαμίνα, 19-01-2024

Αρ. Πρωτ.: -Δ.Υ.-


Προς: Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου


Εισήγηση


ΘΕΜΑ: Συζήτηση και λήψη απόφασης περί λειτουργίας του «ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» στο Δήμο Σαλαμίνας 

 

Παρακαλούμε όπως συμπεριλάβετε στα θέματα της Η.Δ. το ως ανωτέρω θέμα. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας με την υπ’ αρ. 219/2012 είχε ομόφωνα αποφασίσει την ίδρυση Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης στο Δήμο Σαλαμίνας, το οποίο θα είχε σκοπό να προσφέρει δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη σε όλους τους ανασφάλιστους πολίτες του Δήμου. 

Πλέον, με την επικαιροποιημένη νομοθεσία έχει εκλείψει ο λόγος ίδρυσης του κοινωνικού ιατρείου αλληλεγγύης στο Δήμο Σαλαμίνας. Αναλυτικότερα με τον ν.4368/2016 και την ΚΥΑ Α3(γ)/ΓΠ/οικ.25132/4-4-2016 θεσπίζεται το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας για την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ανασφάλιστους και σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 

Η πλέον θεμελιώδης αλλαγή που εισάγει το ανωτέρω θεσμικό πλαίσιο είναι η εξίσωση του δικαιώματος ασφαλισμένων, ανασφάλιστων και πρώην κατόχων Ατομικού Βιβλιαρίου Οικονομικά Αδυνάμου ή Ανασφάλιστου ως προς την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας. Η υγειονομική κάλυψη που εγγυάται το νέο πλαίσιο είναι πλήρης και περιλαμβάνει τη νοσηλευτική, διαγνωστική και φαρμακευτική κάλυψή τους.

Πλέον τούτων με το με αρ. πρωτ. 20551/2023/12-10-2023 έγγραφό μου προς την υπεύθυνη του Σωματείου ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ κα. Έφη Ζήση ζήτησα να μας γνωρίσει:

α) τα στοιχεία του αρμοδίου υπαλλήλου ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ, ο οποίος, σύμφωνα με το αρ.1 του Κανονισμού Λειτουργίας είναι ο υπεύθυνος για την διαχείριση του ιατρείου καθώς και τα στοιχεία της σύμβασης εργασίας που έχει συνάψει με το σωματείο, 

β) τα στοιχεία των μελών της Επιτροπής Διοίκησης, η οποία ασκεί την επίβλεψη της λειτουργίας του,

γ) θεωρημένα αντίγραφα των πρακτικών συνεδριάσεων της επιτροπής διοίκησης από την σύσταση έως σήμερα, 

δ) θεωρημένα αντίγραφα εκ του βιβλίου εισερχομένων φαρμάκων στο κοινωνικό ιατρείο από την σύσταση του έως και σήμερα, 

ε) θεωρημένα αντίγραφα εκ του βιβλίου εξερχομένων φαρμάκων στο κοινωνικό ιατρείο από την σύσταση του έως και σήμερα. 

Επειδή δεν έλαβα καμία απάντηση στο ως άνω έγγραφό μου, επανήλθα με το με αρ. πρωτ. 24259/2023/06-12-2023 έγγραφό μου προς την υπεύθυνη του Σωματείου ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ κα. Έφη Ζήση. 

Μέχρι σήμερα, ωστόσο, ουδεμία απάντηση έχει λάβει ο Δήμος Σαλαμίνας από την υπεύθυνη του Σωματείου ΣΤΑΣΗ ΖΩΗΣ.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Δήμος Σαλαμίνας καταβάλει για τη μίσθωση του χώρου, όπου στεγάζεται το κοινωνικό ιατρείο αλληλεγγύης το ποσό των (€856) οχτακοσίων πενήντα έξι ευρώ μηνιαίως.


Για τους λόγους αυτούς


ΕΙΣΗΓΟΥΜΕΘΑ


Τη συζήτηση και τη λήψη απόφασης περί κατάργησης του ιδρυθέντος με την υπ’αρ. 219/2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σαλαμίνας Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης στον Δήμο Σαλαμίνας.


Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας

Γιώργος Θ. Παναγόπουλος