"58 καρφιά στα Τέμπη"


"58 καρφιά στα Τέμπη". 58 μεταλλικοί σωλήνες 2-2,5 μέτρων. 

Εγκατάσταση με διαστάσεις 15x5x2,5 μέτρα.


Ο εικαστικός που εμπνεύστηκε αυτό το συγκλονιστικό μνημείο στήνοντας, 500 μέτρα από το δυστύχημα, τόσα (γιγάντια) καρφιά όσα ήταν τα θύματα συν ένα για τους αγνοούμενους, μιλά για το «συλλογικό τραύμα που κακοφορμίζει αν μείνει αδικαίωτο». 

«Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις», προέτρεπε ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ενώ ο Μίλτος Σαχτούρης διαπίστωνε «…τι κάνει την καρδιά μας καρφώνει;/ναι την καρδιά μας καρφώνει/ώστε λοιπόν είναι ποιητής». 

Αν οι ποιητές έπαιρναν από παλιά λέξεις «καρφιά» για να μιλήσουν, ο εικαστικός Γιώργος Κόφτης κατασκεύασε 58 τεράστια καρφιά και τα κάρφωσε στον Θεσσαλικό Κάμπο, τα έμπηξε για την ακρίβεια μέσα μας, για να φανεί το τραύμα όλων μας μετά το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους. 

Ο Κόφτης χρησιμοποίησε 58 καρφιά, το ένα παραπάνω από τα θύματα είναι για όσους και όσες γλίτωσαν, για τους συγγενείς των θυμάτων, για το συλλογικό μας τραύμα, το οποίο μας καλεί να μην το απωθήσουμε.

58 καρφιά υψώνονται στον ουρανό στην κοιλάδα των Τεμπών, 58 κραυγές στη σιωπή των μίντια, 58 ουρλιαχτά για την κρατική αναισθησία και τα «ανάλγητα κωθώνια»


Ο Γιώργος Κόφτης