Διαρκές κενό ασφαλείας στο λιμάνι του Πειραιά


της Χριστίνας Παπασταθοπούλου - efsyn.gr

Συμπληρώνονται έξι μήνες από τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη και δεν έχουν επιλυθεί τα προβλήματα αστυνόμευσης στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, που δεν έχει ακόμη ενισχυθεί με προσωπικό, παρά τις συνεχείς εισηγήσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων των λιμενικών. 


Τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν όλη η Ελλάδα συγκλονίστηκε από τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη στο λιμάνι του Πειραιά, το τραγικό και πρωτοφανές αυτό συμβάν έφερε στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας και αστυνόμευσης που υπάρχουν στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.


Εξάλλου, εμμέσως το είχε παραδεχτεί και ο τότε υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, καθώς μία από τις εντολές που έδωσε τότε ήταν να επιστρέψουν αμέσως στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά (ΚΛΠ) τα αποσπασμένα στελέχη του Λιμενικού από υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας.  

Την υποστελέχωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά τις ημέρες εκείνες είχαν καταγγείλει συνδικαλιστικές οργανώσεις των Λιμενικών, κάνοντας γνωστό ότι στο ΚΛΠ έπρεπε να υπηρετούν 414 λιμενικοί και υπηρετούσαν 330, που με τις νόμιμες άδειες (λοχείας, ασθένειας κ.λπ.) κατέβαιναν στους 309 –υπολείπονταν δηλαδή περίπου 105 άτομα–, και επιπλέον ότι κάθε πρόταση και παρότρυνσή τους για ενίσχυση αντιμετωπιζόταν απαξιωτικά.  

Από την ημέρα εκείνη πέρασαν σχεδόν 6 μήνες. Θα σκεφτόταν λοιπόν κάποιος ότι το πρώτο πρόβλημα απ’ όλα αυτά που ανέκυψαν με αφορμή τη δολοφονία του Αντώνη, και το οποίο θα έπρεπε λογικά να έχει λυθεί, θα ήταν η στελέχωση του ΚΛΠ. Δυστυχώς, όμως, όσοι το σκέφτηκαν θα διαψευστούν.  

Τουλάχιστον αυτό αποκαλύπτεται από την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών (ΠΟΛ), αντιπροσωπεία της οποίας επισκέφτηκε το ΚΛΠ προκειμένου να καταγράψει και να αναδείξει τα προβλήματα των συναδέλφων τους. 

Για τον λόγο αυτό, υπήρξε συνάντηση με τον κεντρικό λιμενάρχη Πειραιά, Ιωάννη Μυτιληναίο, ενώ πραγματοποιήθηκε και ενημέρωση στα στελέχη της υπηρεσίας για τα ζητήματα που απασχολούν τους λιμενικούς.


«Στη μνήμη όλων μας έχει χαραχθεί βαθιά το τραγικό συμβάν της απώλειας του Αντώνη Καργιώτη, που, αν μη τι άλλο, θα περιμέναμε να ενεργοποιήσει μηχανισμούς του Αρχηγείου του Λιμενικού προκειμένου να αποκατασταθεί η σύνθεση της υπηρεσίας σε αριθμούς που προβλέπονται από το οργανόγραμμα», αναφέρει η ΠΟΛ και σημειώνει ότι τόσο το καλοκαίρι του 2022 όσο και το 2023 είχαν τονίσει πως υπάρχουν κενά σε προσωπικό που δεν δικαιολογούνται, καθώς ένας μεγάλος αριθμός των στελεχών που έχουν τοποθετηθεί στο Λιμεναρχείο έχει αποσπαστεί με απόφαση του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος σε διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και του Αρχηγείου.  


Ασφαλείς μετακινήσεις 

Οι συνδικαλιστές λιμενικοί κάνουν γνωστό ότι ζήτησαν από τον αρχηγό του Λιμενικού, Γεώργιο Αλεξανδράκη, να παρέμβει και να στελεχώσει επαρκώς την υπηρεσία τόσο του ΚΛΠ όσο και του 1ου Λιμενικού Τμήματος στην Ακτή Τζελέπη, που έχει υπηρεσιακό αντικείμενο την αστυνόμευση του λιμανιού του Πειραιά και την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών από και προς τα νησιά του Αιγαίου και του Αργοσαρωνικού. Δυστυχώς, όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, η μόνη εξέλιξη που έχει προκύψει από τότε μέχρι και σήμερα είναι:

● Η πειθαρχική δίωξη των στελεχών που ήταν σε βάρδια την ημέρα του τραγικού συμβάντος και δεν μπόρεσαν ως Σούπερμαν να βρίσκονται ταυτόχρονα σε δύο πλοία που απέπλευσαν την ίδια στιγμή.  

● Η αδυναμία ενίσχυσης στο ελάχιστο των δύο αυτών υπηρεσιών.  

● «Κορυφαία στιγμή», η έκδοση απόφασης την 19-10-23 που προβλέπει τη μείωση των οργανικών θέσεων του 1ου Λιμενικού Τμήματος στην Ακτή Τζελέπη, αντί μιας ουσιαστικής και επιβεβλημένης αύξησης.  

«Αφού λοιπόν ακόμη και η απώλεια ενός συνανθρώπου μας δεν ήταν αρκετή για να κατανοήσει η στρατιωτική μας ηγεσία πως η ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό κρίνεται επιβεβλημένη, εμείς ως Ομοσπονδία θα αναδείξουμε για ακόμη μία φορά το ζήτημα, τιμώντας τη μνήμη του Αντώνη Καργιώτη και σεβόμενοι τον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι συνάδελφοί μας στον Πειραιά, ζητώντας λύση πριν βιώσουμε και νέες απώλειες», τονίζει η ΠΟΛ.