Εκδήλωση για τους Σαλαμίνιους Ήρωες του 1821 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αμφιάλης



της Άννας Μάθεση - Αποστολοπούλου


"Ο Σαλαμίνιος Οπλαρχηγός Γεωργάκης Γκλίστης και η Μάχη του Κερατσινίου το 1821"

Χθες Σάββατο 30/03/2024, παραβρεθήκαμε καλεσμένοι, οι απόγονοι των δύο οικογενειών (Γεωργάκη Γκλίστη και Ανάργυρου Μάθεση ενώ επίσημη καλεσμένη ήταν η Πρεσβυτέρα Ευγενία Σοφρά Μάθεση, η συγγραφέας του βιβλίου ‘’Το Χειρόγραφο του Παρασκευά Πάλα), για την πρώτη σχεδόν άγνωστη μάχη με τους Οθωμανούς, στο Κερατσίνι 1821. 

Καθώς από ετούτη τη μάχη διασώθηκαν πολλοί ορθόδοξοι κάτοικοι της Αττικής που προσέτρεχαν για να σωθούν στη Κούλουρη, από την μανία του Τούρκου διότι ήδη υπήρξαν εστίες επανάστασης κατά της οθωμανικής σκλαβιάς!

Το ιστορικό παζλ της Σαλαμίνας περί το 1821, συντάσσετε κομμάτι -κομμάτι και μετά από αγώνες έρευνας, ανακαλύπτετε η σημαντική συμμετοχή των ένδοξων παλικαριών της στην ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης και Παλιγγενεσίας!






Το ‘’Χειρόγραφο Παρασκευά Πάλλα’’ που βρέθηκε στην οικογένεια Μάθεση, υπήρξε ο πρωταγωνιστής στη χθεσινή ομιλία και η αναφορά της σχεδόν ξεχασμένης μάχης του Κερατσινίου το 1821. 

Κυριακή (Κούλα) Μάγγουρα - Αγγελάκη

Το χειρόγραφο ήταν η αιτία όπου η εκπαιδευτικός Κυριακή (Κούλα) Μάγγουρα - Αγγελάκη να ασχοληθεί με τη μάχη αυτή και να ερευνήσει για μεγάλο χρόνο με προφανή δυσκολία πολλές ιστορικές πηγές όπου εκεί διαφαίνεται η πρωτοβουλία των Σαλαμινίων καπεταναίων με αρχηγό τον Γιωργάκη Γκλίστη να κρατήσουν γερή μάχιμη άμυνα ώστε έτσι να σωθούν οι κατατρεγμένοι Αθηναίοι και οι κάτοικοι από άλλα μέρη της Αττικής!

Ήταν μια άρτια οργανωμένη δραστηριότητα η χθεσινή διοργάνωση με την συμμετοχή αρκετών γύρω, από την Ψυχή της εκδήλωσης της Κυρίας Κυριακής Μάγγουρα - Αγγελάκη, και νιώθω την ανάγκη να σας ευχαριστήσω για την Τιμή που δείξατε στους Σαλαμίνιους ήρωες του 1821!

Πολλά συγχαρητήρια σε όλους σας!

Στους παραβρισκόμενους ήταν ο Δήμαρχος κύριος Χρήστος Βρεττάκος, πολλοί Διοικητικοί από την Δημαρχία της Αμφιάλης, Ιερείς, καθηγητές, δάσκαλοι, ποιητές, συγγραφείς και πολλοί κόσμος.