Το Κερατσίνι τίμησε τους Σαλαμίνιους επαναστάτες του 1821 και τον αρχηγό τους Γεωργάκη Γκλίστη


Η Εταιρεία Τεχνών Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου διοργάνωσε το Σάββατο 30 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αμφιάλης «Μελίνα Μερκούρη» λαμπρή εκδήλωση αφιερωμένη  στη συμβολή των Σαλαμίνιων Επαναστατών του 1821, στον οπλαρχηγό τους Γεωργάκη Γκλίστη και στην άγνωστη  Μάχη του Κερατσινίου, όπου οι Σαλαμίνιοι πρωτοστάτησαν, τον Απρίλιο του 1821. 

Την εκδήλωση προλόγισαν ο πατήρ Ελευθέριος Σεργιάννης, εφημέριος του ΙΝ Παναγίας Βλαχερνών, η κ. Ροντίνα Αυλωνίτου, φιλόλογος-θεατρολόγος και η φιλόλογος κ. Βιβή Αγγελάκη. 

Κεντρική ομιλήτρια ήταν η κ. Κυριακή Μάγκουρα-Αγγελάκη, δασκάλα και ιστοριοδίφης,  η οποία καθήλωσε το κοινό με την εξαιρετική παρουσίαση του θέματος, τα ιστορικά στοιχεία και τις αναφορές της στους Σαλαμίνιους μαχητές. 


Η ομιλία της επικεντρώθηκε στο «Χειρόγραφο του Παρασκευά Πάλλα» απ΄όπου αντλήθηκαν στοιχεία της ιστορίας της περιοχής κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821, άγνωστα στους περισσότερους. 


Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μέλη της οικογένειας  Μάθεση, από τη Σαλαμίνα, τα Μέγαρα και το Μεγάλο Πεύκο όπου διαμένουν σήμερα, μέλη της Κερατσινιώτικης οικογένειας Γκλίτση ή Γκλίστη και πολυπληθές κοινό, που παρακολούθησε με ενδιαφέρον και καταχειροκρότησε την ομιλία της κ. Μάγκουρα-Αγγελάκη. 


Στην εκδήλωση τιμήθηκε η Σαλαμίνια συγγραφέας του «Χειρόγραφου του Παρασκευά Πάλλα» κ. Ευγενία Σοφρά-Μάθεση για τη συμβολή της, μέσω του συγγραφικού της έργου, στη διάδοση νέων ιστορικών στοιχείων για την περιοχή της Σαλαμίνας και του Κερατσινίου.