«Υδρογονάνθρακες ορυκτών ελαίων στα τρόφιμα. Μια ιστορία 24 ετών»

 

του Κ. Α. Δημόπουλου*  Σ. Ζαμπούνη**

τεύχος 106 του περιοδικού «Ελιά & Ελαιόλαδο»

Από το 2000 η ΕΕ έθεσε το θέμα των ΜΟΗ στα  τρόφιμα και πρότεινε όρια για τα διάφορα  τρόφιμα.  

Το Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων  & Βιοχημείας του Εθνικού & Καποδιστρια- κού Πανεπιστημίου Αθηνών ανέδειξε τότε το θέμα με  σχετικό Mάστερ, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του  Κράτους, που εκπόνησε η υπάλληλός του χημικός Κ.  Μπεργελέ, με συμμετοχή και του έτερου υπαλλήλου του  Γενικού Χημείου του Κράτους χημικού Δ. Χρυσαφίδη και κατευθύνοντα τον τότε Δ/ντή του Εργαστηρίου  καθηγητή Κ.Α. Δημόπουλο. 

Επίσης το θέμα ανέδειξε  τότε και το περιοδικό Ελιά & Ελαιόλαδο με σειρά  σχετικών άρθρων («Η ελιά στο στόχαστρο», τεύχος  24ο, Οκτ. 2001). Στη συνέχεια ανέκυψε η ύπαρξη και άλλων συστα- τικών ΜΟΗ στα τρόφιμα και προτάθηκαν μεγα- λύτερα όρια για τα τρόφιμα, θέμα που συζητείται  έντονα από το 2012. 

Στις 18 Ιανουαρίου 2023 πραγ- ματοποιήθηκε διαδικτυακή σύσκεψη μεταξύ της  Γενικής Διεύθυνσης για την Υγεία και την Ασφάλεια  Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν)  και εκπροσώπων της ευρωπαϊκής βιομηχανίας  τροφίμων. 

Μάλιστα η Κομισιόν έθεσε την 27η Φε- βρουαρίου 2024 σαν προθεσμία να στείλουν όλοι οι  ενδιαφερόμενοι, χώρες και φορείς τις απόψεις τους επί  των προτάσεών της. 

Όπως είχε διαρρεύσει, πρόθεση της  Κομισιόν ήταν η σύντομη ψήφιση του σχετικού κανο- νισμού -τον οποίο είχε ήδη δώσει στη δημοσιότητα- με  σκοπό την εφαρμογή του από 1/1/2025. Η ιστοσελίδα  Olivenews.gr, με σκοπό την ενημέρωση των Ελλήνων  επαγγελματιών (πυρηνελαιουργών, ελαιοτριβέων/ελαι- ουργών, τυποποιητών, ελαιοπαραγωγών, αλλά και την  ευαισθητοποίηση εμπλεκομένων σε Περιφέρειες, ΔΑΟΚ,  γεωπόνους, χημικούς, κ.λπ. ) έδωσε στη δημοσιότητα  δύο άρθρα («Η μέθοδος προσδιορισμού των αρωματι- κών υδρογονανθράκων ορυκτελαίων (ΜΟΑΗ) για μη  ειδικούς με απλά λόγια και ορισμένες απλές σκέψεις»,  19/2/24 και «Στο στόχαστρο της Κομισιόν η ελαιοκομία.  Αμφισβήτηση της υγιεινής και ποιότητας ελαιολάδων  – πυρηνελαίων με ‘’όπλο’’ τους ΜΟΑΗ» (4/2/2024), τα  οποία μάλιστα είχαν και πολύ μεγάλη απήχηση.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο παρακάτω:










*Ομότιμος καθηγητής Βιοχημείας &  Χημείας Τροφίμων, ΕΚΠΑ, Μέλος της 4Ε Β. 

**Γεωργο-οικονομολόγος,  Μέλος της 4Ε


Μπορείτε να ξεφυλλίσετε και το περιοδικό "Ελιά & Ελαιόλαδο" που μόλις κυκλοφόρησε στον ακόλουθο σύνδεσμο: EE Digital T106