Βασιλικά Σαλαμίνας: 8-4-1963...Πυρκαγιά στο υπερωκεάνιο «Βρεττάνη»!



Την δεκαετία του 1950 ήταν έντονη η µεταναστευτική ροή απὀ την Ελλάδα προς την Αυστραλία.

Το γεγονός είναι ότι εκείνη την περίοδο σχηµατιζόταν ο πυρήνας µιας µεγάλης ελληνικής παροικίας η οποία διευρυνόταν ολοένα και περισσότερο, µε την επικοινωνία των ομογενών στην Αυστραλία µε την πατρίδα να καθίσταται σηµαντική ανάγκη. 

Το κενό αυτό θέλησε να καλύψει ο ναυτιλιακός Οίκος Χανδρή, ο οποίος θα προχωρούσεσε µια πολύ σηµαντική επένδυση, προκειµένου να εισχωρήσει δυναμικά στον συγκεκριµένο τοµέα.

Υπολογίζοντας τον µεγάλο όγκο επιβατών που θα επιθυμούσαν δυνητικά να ταξιδέψουν από και προς την Αυστραλία, οι Αφοί Χανδρή αγόρασαν στα τέλη του 1959 το πρώτο ελληνικό υπερωκεάνιο που μετέφερε Έλληνες στην Αυστραλία.

Το πλοίο αυτό ναυπηγήθηκε το 1950 στην Ιρλανδία από την Harland & Wolf Ltd. Belfast, είχε εκτόπισμα 16.259 τ. μήκος 181.3 μ και πλάτος 23.3 μ. ταχύτητα 18 κόμβοι.

Το νέο πλοίο μετονομάστηκε σε «Πατρίς» και µετά την αγορά του πέρασε µια σύντομη περίοδο µετασκευών, προκειµένου να αυξήσει ακόµα περισσὀτεροτις δυνατότητες χωρητικότητάς του. 

Αποκτήθηκε το 1959 και έκανε το παρθενικό του ταξίδι 14/12/1959 και έφθασε στην Μελβούρνη 7/1/1960 Είναι το πιο γνωστό πλοίο και όποιος έχει ταξιδέψει με αυτό δεν το ξεχνά ποτέ. 

Η σοβαρότητα στην οργάνωση και στην υλοποίηση αυτής της νέας προσπάθειας των Αφών Χανδρή θα φαινόταν ὀχι µόνο απὀ το πολύ επιτυχημένο πρὠτο ταξίδι, αλλά και απὀ τη δρομολόγηση της αγοράς ενός ακόµα πλοίου, που θα εξυπηρετούσε τη γραµµή προς Αυστραλία.


Το πλοίο αυτό ήταν το «Βρετάννη», το οποίο θα εισερχόταν στην υπηρεσία του Οἰκου Χανδρήτο 1961.

Το «Βρεττάνη», το δεύτερο υπερωκεάνιο των Αφών Χανδρή στη γραµµή Ελλάδας - Αυστραλίας. Ναυπηγήθηκε το 1950 για την Societe Generale de Transports Maritimes, αποκτήθηκε τον Νοέμβριο του 1960. 

Είχε άδοξο τέλος διότι ενώ βρισκόταν στα ναυπηγεία Σκαραμανγκά για επισκευές πήρε φωτιά την 8/4/1963 και κάηκε ολοσχερώς.

Το Ελληνίς αντικατέστησε το Βρεττάνη. Ναυπηγήθηκε το 1932, ήταν πιο μεγάλο και έπιανε 20 κόμβους. 

 


Εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (10-4-63), σελ: 1 και 7




Πηγή: Ναυτικά Χρονικά / Σαλαμίνα όλο το νησί μια αγκαλιά