Είναι χρέος όλων μας να διαφυλάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά


του Μάνου Δερτούζου*

Είναι χρέος  όλων μας να διαφυλάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και την υγεία των κατοίκων.

Στο Συμβούλιο της Δευτέρας  30/4  ημέρα λογοδοσίας της Δημοτικής αρχής οι μάσκες έπεσαν.  

Ο κ. Κόγιας εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο και σε απάντηση δικών μου ερωτήσεων,  ανέφερε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου τα πλοία που βουλιάζουν και διαλύονται παράνομα  στον Αρχαιολογικό χώρο!!!!!

Δεν ενδιαφέρεται ο κ. Κόγιας  για την περιβαλλοντική μόλυνση που προκαλείται από αυτές τις ενέργειες,  από  τα τοξικά και τον αμίαντο  που διαχέονται στην ατμόσφαιρα.


Προκλητική η  απάθεια της δημοτικής αρχής που δεν σέβεται ούτε τον Αρχαιολογικό χώρο ούτε τους κατοίκους , όταν ναυάγια , επιβλαβή και επικίνδυνα πλοία έχουν δημιουργήσει Νεκροταφείο πλοίων!!!!!!  

Προκλητική και  ανιστόρητη η άποψη για όσους εκφράζουν, ότι η λειτουργία των Ναυπηγείων είναι νόμιμη  σε Αρχαιολογικό χώρο Απολύτου Προστασίας,  (όπως είναι η Ακρόπολη!!!!!),  ενώ γνωρίζουν ότι κανένα ναυπηγείο δεν έχει την έγκριση του Υπ. Πολιτισμού όπως ο νόμος ορίζει….

Διαφωνούμε ριζικά

Μπορεί  το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εμπορικής  Ναυτιλίας  με τις ανακοινώσεις τους,   να  έβαλαν σφραγίδα στο «ξεπούλημα» της ιστορίας του νησιού μας,  μπορεί  ο Δήμος  συμπολίτευση και μέλη της αντιπολίτευσης να συμβιβάστηκαν με αυτό το «ξεπούλημα»   που προσπαθεί να επιβάλει η κεντρική εξουσία  , αλλά πρέπει να γνωρίζουν  όλοι , ότι η συμβολή  της κοινωνίας των πολιτών στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς  αποτέλεσε πάντοτε ασπίδα για την προστασία της.

Είμαστε εδώ και συνεχίζουμε ……..

Η πολιτιστική μας κληρονομιά δεν πρέπει να έχει παθητικούς αποδέκτες και είναι πέρα από κόμματα και πρόσωπα  που έρχονται  και παρέρχονται. 

Πρέπει να την διεκδικήσουμε γιατί αν δεν το κάνουμε θα είμαστε υπόλογοι στις επόμενες γενιές.


*ο Μάνος Δερτούζος  είναι Δημοτικός Σύμβουλος