Πυροσβεστική Διάταξη για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών


Με την έγκριση της υπ’ αριθ. 9/2024 Πυροσβεστικής Διάταξης καθορίζονται μέτρα και μέσα για την πρόληψη και αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιών σε δάση, δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις, πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, περιοχές με ειδικό καθεστώς προστασίας, λοιπούς χώρους που βρίσκονται πλησίον των εκτάσεων αυτών καθώς και σε οικοπεδικούς χώρους. 


Οι διατάξεις έχουν εφαρμογή: 

α. Σε δάση ή δασικά οικοσυστήματα, δασικές εκτάσεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις των παρ. 1, 2 και 3 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 (Α’ 289) και του άρθρου 5 του π.δ. 32/2016 (Α’ 46).

β. Σε εκτάσεις περιαστικού πρασίνου, σε κηρυγμένες δασωτέες ή ως αναδασωτέες εκτάσεις, σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν. 998/1979.

γ. Σε περιοχές με ειδικό καθεστώς προστασίας (όπως Εθνικά Πάρκα, εθνικοί δρυμοί, περιοχές natura, καταφύγια άγριας ζωής, προστατευόμενα τοπία και προστατευόμενοι φυσικοί σχηματισμοί, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κ.λπ.).

δ. Σε αγροτικές εκτάσεις, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 2 του ν.δ. 3030/1954 (Α’ 244).

ε. Σε υπαίθριους χώρους που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των ανωτέρω εκτάσεων και περιοχών.

Καθορίζονται μέτρα και μέσα πυροπροστασίας και σε οικοπεδικούς και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων ή εντός ορίων οικισμού χωρίς σχέδιο.

Επιπλέον, μεταξύ άλλων, απαγορεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου η καύση απορριμμάτων, αποβλήτων, άχρηστων ή ογκωδών αντικειμένων, πλαστικών κ.λπ. στις εκτάσεις του πεδίου εφαρμογής της. Απαγορεύεται, από τους Δήμους η δημιουργία χώρων ανεξέλεγκτης τοποθέτησης, φύλαξης ή απόρριψης απορριμμάτων, αποβλήτων, άχρηστων ή ογκωδών αντικειμένων κλπ, εντός των άνω εκτάσεων. Και απαγορεύεται καθ' όλη την διάρκεια του έτους η ρίψη απορριμμάτων και λοιπών καυστών υλικών, όπως γυαλί, μπουκάλια, χαρτί, πλαστικά, οργανικές ύλες κλπ., τα οποία με την πάροδο του χρόνου ή άλλες συνθήκες, μπορούν να προκαλέσουν ή να διευκολύνουν την έναρξη ή εξάπλωση πυρκαγιάς σε δάση, δασικές εκτάσεις καθώς και σε περιοχές με ειδικό καθεστώς προστασίας, εξαιρουμένων των χώρων που προβλέπονται για το σκοπό αυτό (όπως κάδοι απορριμμάτων, ανακύκλωσης κλπ.)

Υπουργική Απόφαση 21545 οικ. Φ.700.9/2024 - ΦΕΚ 2387/Β/22-4-2024 (Πυροσβεστική Διάταξη 9/2024) - Πυροσβεστικές Διατάξεις (e-nomothesia.gr)