Τι θα γίνει φέτος, εις μνήμη του Γεώργιου Καραϊσκάκη;


της Άννας Μάθεση - Αποστολοπούλου

Κλείνουνε 197 χρόνια από τον άδικο θάνατο και την ταφή, στον Ιερό Ναό του Άγιου Δημήτριου της Κούλουρης, του Γεώργιου Καραϊσκάκη.

Ο σπουδαίος στρατάρχης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, είχε γεννηθεί το 1782 και ήταν γιος της Ζωής Διμισκή ή Ντιμισκή, από τη Σκουληκαριά Άρτας ή το Μαυρομμάτι Καρδίτσας, πρώτης εξαδέλφης του ακουστού αρματολού των Ραδοβυζίων Γώγου Μπακόλα.

Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης χτυπήθηκε από ‘’άγνωστο’’ βόλι στο υπογάστριο το απόγευμα της 22ας Απριλίου και λέγετε ότι  αφού μετάλαβε των Αχράντων Μυστηρίων στον Άγιο Νικόλαο του Κερατσινίου, υπαγόρευσε τη διαθήκη του κι όπου ιδιόχειρα υπέγραψε, ξεψύχησε. Η τελευταία κουβέντα που είπε στους συμπολεμιστές του, κατά τον στρατηγό Μακρυγιάννη που τον επισκέφθηκε, ήταν: "Εγώ πεθαίνω. Όμως εσείς να είστε μονιασμένοι και να βαστήξετε την πατρίδα". 

Στην Ελληνική επικράτεια πολλές πλατείες αλλά και οδοί φέρουν το όνομά του, καθώς κι αγάλματα του κοσμούν διάφορες περιοχές. 


Στο Μαυρομμάτι Καρδίτσας στις 06/05/2024 (στον ένα από τους δύο τόπους που λέγετε ότι γεννήθηκε) θα διεξαχθούν τα 97α  ‘’ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ 2024’’ παρουσία της ΥΠ. Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη. 

Αναρωτιέμαι τι θα κάνουν φέτος από τη Δημαρχεία στη Σαλαμίνα, πέρα από την Επιμνημόσυνη Δέηση όπου κάθε χρόνο με λαμπρότητα και πλήρη σεβασμό ψάλει μαζί με το ποίμνιο του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Σαλαμίνας, ο Πατέρας Ανάργυρος Ευδαίμων…  

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο τόπος της ταφής του Γεωργίου Καραϊσκάκη δεν βρίσκεται (σε νεφελώδη) αβέβαιο τόπο καθώς είναι ο τόπος της γέννησής του. Γνωρίζουμε που ο ίδιος είχε επιλέξει την ταφή του (πολύ πριν από τον θάνατό του) αλλά και που ακόμα σήμερα υπάρχει μέρος των οστών του! 

Είναι στον Ι. Ν. Άγιο Δημήτριο των Μαθεσσαίων, στη παλιά Μητρόπολη της Κούλουρης!  

Μην λησμονάμε τούτον τον Ήρωα που μόνο τιμή και δόξα του πρέπει. 

Και βέβαια δεν θα σας υποδείξω εγώ η σχεδόν ‘’ξένη’’ με την Σαλαμίνα, το τι θα πρέπει να πράξετε, μα τουλάχιστον εάν σ ένα άδηλα ανεπίσημο τόπο τιμούν την γέννηση του με τόσες πολλές τιμές και κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις μνήμης, εδώ στην Σαλαμίνα τι θα πρέπει να κάνουμε;