Στη Σαλαμίνα δεν έχουμε το έθιμο «Μπότηδες» αλλά σακούλες με σκουπίδια


Στην ιστοσελίδα μας έφτασε η παρακάτω επιστολή - καταγγελία:

Θυμάστε το Μ. Σάββατο στην Κέρκυρα που δύο γυναίκες τραυματίστηκαν από ένα πελώριο πιθάρι για το έθιμο των «Μπότηδων»;

 Μην μου στεναχωριέστε , έχουμε και εμείς ένα παρόμοιο έθιμο που γίνεται σε καθημερινή βάση. Μπορεί να μην έχουμε το έθιμο των «Μπότηδων» αλλά έχουμε το «έθιμο» της σακούλας ,  τα σκουπίδια από τον 1ο ή και 2ο όροφο με περίτεχνο τρόπο εκτοξεύονται  στα κεφάλια των κατοίκων που τυγχάνει να περνάνε από κάτω. Έχουμε το έθιμο να πετάμε τα οικιακά μας σκουπίδια στα καλαθάκια που είναι για μικροαπορρίμματα. Έχουμε το έθιμο να πετάμε όλη μας τη σαβούρα από τα εξοχικά μας στο δρόμο . 

Γιατί να πληρώσουμε κάδο για  τα μπάζα; Ενώ μπορούμε κάλλιστα,  το παλιό μας μπάνιο, τη λεκάνη της τουαλέτας, το παλιό μας στρώμα, το παλιό μας σαλόνι και ότι άλλο είναι παλιό και δεν μας κάνει,  τα πετάμε στο σημείο που είναι οι κάδοι ή έστω φτιάχνουμε νέες χωματερές.




Το πιο αστείο είναι ότι μόλις καθαρίζεται ένα τέτοιο σημείο , παραφυλάμε πίσω από τις κουρτίνες και μόλις το δούμε άδειο και καθαρό τρέχουμε όλοι μας να προλάβουμε ποιος θα το ξαναγεμίσει  πρώτος , κάνουμε ένα βουνό με διάφορα απορρίμματα και εξωοικιακά και μετά φουσκώνουμε από περηφάνια ότι κάναμε κάτι καλό εφόσον  τα απομακρύναμε από τις οικίες μας. 


Ειλικρινά, λυπάμαι πολύ για τέτοιους κατοίκους που η κοινωνική τους παιδεία έχει πιάσει πάτο. Γιατί κυρία μου μόλις βγεις από την εκκλησία και ενώ έχεις γονατίσει για να κοινωνήσεις  και να σταυροκοπηθείς , παίρνεις το αντίδωρο  και  βγαίνοντας έξω ,τη χαρτοπετσέτα την πετάς στο δρόμο; Δεν έχεις τσάντα να το κρατήσεις μέχρι το σπίτι σου και να το πετάξεις στον οικιακό κάδο; Ή καλύτερα να αναζητήσεις κάδους μικρούς στον δρόμο και να το πετάξεις εκεί; Αλλά ένα δίκιο το έχεις. 

Τα καλαθάκια  είναι ξεχειλισμένα από τα οικιακά απορρίμματα, που οι κάτοικοι τα έχουν πετάξει , είτε γιατί βαριούνται να πάνε μέχρι τους κάδους ή επειδή σιχαίνονται να πατήσουν με το πόδι το κουμπί για να ανοίξει ο βυθιζόμενος κάδος. Οπότε και πάλι γεμίζουν σκουπίδια και έξω από τους βυθιζόμενους κάδους και τα καλαθάκια είναι γεμάτα από οικιακές σακούλες.


Τέλος, δεν ξέρω ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο βραβείο, αλλά ο κάδος ο τεράστιος που είναι στην παραλία , έχει τοποθετηθεί για να πηγαίνουν οι επιχειρηματίες της εστίασης τα απορρίμματά τους εκεί. Ο κάδος συμπιέζει τα σκουπίδια ώστε να έχει περισσότερο χώρο. 

Όμως το φοβερό δεν το ξέρετε… τα σκουπίδια τις περισσότερες φορές από τα μαγαζιά τα αφήνουν απ’ έξω, δεν μπορούν να τα τοποθετήσουν μέσα στον κάδο και να πατήσουν το κουμπί ώστε να ξεκινήσει η συμπίεση. Το μεγαλύτερο όμως κατόρθωμα είναι ότι οι σακούλες αφήνονται ανοιχτές με αποτέλεσμα όταν έχει αέρα τα σκουπίδια «ταξιδεύουν» παντού. Γεμίζουν οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια παντού σκουπίδια… Ξέρω , σας αρέσει αυτό το θέαμα για αυτό και δεν παραπονιέστε και συνεχίζετε με τους δικούς σας ρυθμούς να βρωμίζετε όσο περισσότερο το «σπίτι» σας … τη Σαλαμίνα…

Μόνιμος κάτοικος  Σαλαμίνας