Αντώνης Μπόγρης​ Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά


Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά είναι ο Αντώνης Μπόγρης​, με καταγωγή από τη Σαλαμίνα, Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών  του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Κερατσίνι και κατάγομαι από τη Σαλαμίνα. Σπούδασα στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και είμαι Διδάκτορας του ιδίου τμήματος. 

Σήμερα υπηρετώ ως καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Η ερευνητική μου δραστηριότητα είναι  στην περιοχή των φωτονικών συστημάτων για εφαρμογές σύγχρονων δικτύων επικοινωνιών, αισθητήρων και τεχνητής νοημοσύνης. 

Με βάση την κατάταξη του Πανεπιστημίου του Stanford των ΗΠΑ, εδώ και μία πενταετία συμπεριλαμβάνομαι στο 2% των πιο επιδραστικών επιστημόνων παγκοσμίως. Είμαι κύριος ερευνητής εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων καθώς και υπεύθυνος  για την υποστήριξη χιλιάδων σχολικών μονάδων και σημαντικών υπηρεσιών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου. 


Διατελώ εδώ και πολλά χρόνια μέλος συντακτικών επιτροπών επιστημονικών περιοδικών και συνεδρίων με μεγάλη απήχηση και η ερευνητική μου ομάδα έχει πολυετείς συνεργασίες με σημαντικές ερευνητικές ομάδες μεγάλων πανεπιστημίων όπως το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης στην Ελβετία, το Πανεπιστήμιο της Γάνδης στο Βέλγιο, το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στην Αγγλία, το Πολυτεχνείο της Βαλένθια στην Ισπανία, το Πολυτεχνείο της Δανίας, το Πολυτεχνείο του Αϊντχόβεν στην Ολλανδία μεταξύ άλλων.   

Διετέλεσα άμισθος σύμβουλος του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων από το 2017 έως και τον Ιούλιο 2019 και υπήρξα ένας από τους βασικούς συντελεστές της μεταρρύθμισης του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Εκπροσώπησα τη χώρα στην 39η Γενική Διάσκεψη της UNESCO σε θέματα που άπτονται της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Διετέλεσα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2019 και σύμβουλος στο think tank του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα σε θέματα ψηφιακής μετάβασης.      


Είμαι παντρεμένος με τη Μαρία, καθηγήτρια Γαλλικής φιλολογίας και έχουμε αποκτήσει δύο παιδιά, τον Γιώργο και την Κυριακή.


Η υποψηφιότητά μου με τη Νέα Αριστερά 

 Μεγάλωσα σε μία οικογένεια με ιστορική πορεία στην Αριστερά. Ο παππούς μου, ο Αντώνης Σαμπαζιώτης, υπήρξε επί πολλά έτη κεντρικό στέλεχος του ΚΚΕ στον Πειραιά και μάχιμος συνδικαλιστής στον κλάδο των κουρέων-κομμωτών. Λόγω της δράσης του εξορίστηκε από τη χούντα των συνταγματαρχών. Ο πατέρας μου Γιώργος Μπόγρης και η μητέρα μου Μαρία Μπόγρη υπήρξαν επί πολλά χρόνια στελέχη του ΚΚΕ και μετέπειτα στον Συνασπισμό – ΣΥΡΙΖΑ και ενεργοί πολίτες στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην τοπική αυτοδιοίκηση.  Και εγώ από φοιτητής συμμετέχω στην υπόθεση της Αριστεράς. Τη δεκαετία του ‘90 ήμουν ενεργός στο φοιτητικό κίνημα και μέλος του Συνασπισμού. Υπήρξα ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχοντας σε οργανώσεις μελών και στο Τμήμα Παιδείας έως το 2023. Από το 2010 δραστηριοποιούμαι επίσης στα κοινά της Ανώτατης Εκπαίδευσης ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Συλλόγου του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με την παράταξη της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών και στο γονεϊκό κίνημα με τη συμμετοχή στα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σε σχολεία του Δήμου Αθηναίων.

Μετά την πολύ τιμητική πρόταση που δέχτηκα από τη Νέα Αριστερά, αποφάσισα να συμμετέχω ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής σε αυτές τις εκλογές διότι θεωρώ ότι η παρούσα συγκυρία είναι μία από τις πιο κρίσιμες για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Σε μία περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας, πολεμικών συγκρούσεων, κλιματικής κρίσης και ραγδαίων μεταβολών που προκαλεί η ψηφιακή τεχνολογία, η Ευρώπη απομακρύνεται από τις θεμελιώδεις αξίες της και ολισθαίνει σε πολιτικές που καθιστούν την άκρα δεξιά κυρίαρχη δύναμη. Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα βιώνουμε την πλήρη καρτελοποίηση της οικονομίας, την υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της δημόσιας εκπαίδευσης και τη συρρίκνωση του κράτους δικαίου. Σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον, οι ιδέες που αφενός θα νοηματοδοτήσουν το Ευρωπαϊκό όραμα και θα εμπνεύσουν τους λαούς της Ευρώπης και αφετέρου θα δώσουν προοπτική σε πραγματικά προοδευτική κατεύθυνση στη χώρα μας μπορούν να έρθουν μόνο από τις δυνάμεις που πιστεύουν επί της ουσίας στις αρχές της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς και στον συγκερασμό τους με την πολιτική οικολογία και την αριστερή σοσιαλδημοκρατία. Η Νέα Αριστερά θέτει στο επίκεντρο της πολιτικής της στόχευσης τη συνάντηση αυτών των δυνάμεων και ευελπιστεί να καλύψει πολιτικά το κενό εκπροσώπησης. Σε αυτή τη μάχη του αυτονόητου προτάσσουμε

Την ενίσχυση του κράτους δικαίου 

Τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου που συσσωρεύεται σε όλο και λιγότερα χέρια και την ενίσχυση του κόσμου της εργασίας 

Την προστασία του περιβάλλοντος και την ουσιαστική συζήτηση για το κλίμα 

Την ανάγκη αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης Την ειρήνη ως τη μόνη επιλογή που πράγματι προστατεύει τα συμφέροντα των λαών της Ευρώπης 

Τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στην εποχή της ψηφιακής μετάβασης 

Από τη θέση αυτή, λόγω ιδιότητας και επιστημονικής ενασχόλησης, θέλω να συμβάλω στη δημόσια συζήτηση ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών για Ευρωπαϊκές πολιτικές σε μεγάλα ζητήματα όπως  

η τεχνητή νοημοσύνη 

η διττή ψηφιακή και πράσινη μετάβαση 

η ανώτατη εκπαίδευση και η έρευνα  

Αν και τα θέματα αυτά δεν τυγχάνουν μεγάλης προσοχής στη δημόσια σφαίρα, είναι βέβαιο ότι αποτελούν ζητήματα στρατηγικής σημασίας που θα καθορίσουν σημαντικά το παραγωγικό μοντέλο, την εξέλιξη της δημοκρατίας και των θεσμών και το μέλλον της Ευρώπης και της Ελλάδας.