Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από τη Λαογραφική Στέγη Σαλαμίνας


Νικηφόρος Λύτρας, «Το ωόν του Πάσχα», Μόναχο 1875.


Τον Μάιο του 2005 ο οίκος  δημοπρασιών Sotheby΄s του Λονδίνου δημοπράτησε έναν πρωτότυπο πίνακα του Νικηφόρου Λύτρα, ελάχιστα γνωστό στους ειδικούς και άγνωστο στο φιλότεχνο κοινό. Το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου τον απέκτησε έναντι του ποσού των 404.932 ευρώ. 

     Αν και το θέμα του πίνακα, το κόκκινο αυγό, είναι τόσο μικρό, πετυχαίνει να τραβήξει την προσοχή του θεατή με την επανάληψη των κυρίαρχων χρωμάτων του πασχαλινού αυγού, του κόκκινου και του λευκού σε μεγάλες επιφάνειες του πίνακα, οι οποίες μάλιστα είναι έτσι διανεμημένες, ώστε να δημιουργούν άξονες που επικεντρώνονται στο αυγό.

      Συγκεκριμένα μια μεγάλη επιφάνεια σκούρου κόκκινου χρώματος που αποτελεί η φούστα του κοριτσιού ενισχύει τη χρωματική εντύπωση του κόκκινου αυγού και εντείνει το λαμπερό χρώμα του. Τα πεσμένα κόκκινα τσόφλια στο δάπεδο βρίσκονται  στον ίδιο κατακόρυφο άξονα με το κόκκινο λουλούδι μέσα στη μπρούτζινη κανάτα και δημιουργούν ένα κάπως ισοσκελές τρίγωνο που δείχνει το αυγό στην κορυφή του. 






Το γεγονός ότι τα χεράκια του κοριτσιού προβάλλουν μέσα στο μπλε σκούρο των γυρισμένων μανικιών μαγνητίζει ακόμα περισσότερο το βλέμμα του θεατή στην κίνηση των δαχτύλων του. Το κορίτσι έχει επικεντρώσει την προσοχή του στο προσεκτικό καθάρισμα του αβγού, σαν να θέλει να μην χάσει ούτε το ελάχιστο ασπράδι από τη θρεπτική αυτή τροφή.

     Με δυο λόγια είναι ένα έργο της καλλιτεχνικής ωριμότητας του Λύτρα.