Πρόληψη Αντιπυρικής Περιόδου


της Υβόνης Αραβανή*

Με αφορμή την έναρξη της Αντιπυρικής Περιόδου 1/5/2024, θα θέλαμε να ενημερώσουμε για τον υπαρκτό και σοβαρό κίνδυνο πυρκαγιάς, καθώς  το νησί μας αύριο 3/5/24 θα είναι σε αυξημένη επικινδυνότητα πυρκαγιάς επιπέδου 3.




Η αύξηση της επικινδυνότητας με το έθιμο των βεγγαλικών της Αναστάσεως  συνδυαστικά, σύμφωνα με αναρτήσεις στα social media αλλά και τα μηνύματα που λαμβάνουμε, απ’ όλο το νησί μας όπου απογοητευμένοι συμπολίτες μας, αναρτούν φωτογραφίες από τη γειτονιά τους, σε όλο το νησί μας, με χώρους εναπόθεσης κλαδιών και ογκωδών απορριμμάτων, όπου παραμένουν αμάζευτα, θα πρέπει να θέσει προ των ευθυνών της την δημοτική αρχή ως προς τις υποχρεώσεις της. 

Να σημειώσουμε ότι η συνήθης πρακτική μετάθεσης ευθυνών σε λίγους «κακούς» πολίτες, είναι κι αυτό ευθύνη της διοίκησης, για την  ασφάλεια και συμφέρον των πολλών.

Οι αυξημένες υποχρεώσεις των Δήμων ως προς το κομμάτι των Δράσεων Πυροπροστασίας, με βάση τις τελευταίες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο αλλά και την αύξηση της χρηματοδότησης τους γι αυτόν τον λόγο, ο Δήμος μας οφείλει να αξιοποιήσει όχι μόνο σωστά αλλά και έγκαιρα τα 175000€ που έλαβε για το 2024.





Επειδή η ασφάλεια των πολιτών είναι προτεραιότητα και πρέπει πρώτιστα να αποδεικνύεται εμπράκτως, οφείλουμε να επισημάνουμε  προκειμένου οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ότι τα έργα στον Δήμο Σαλαμίνας, αποψίλωσης από ξερά χόρτα, και άλλους καθαρισμούς πυροπροστασίας στους κοινόχρηστους χώρους από ιδιώτη εργολάβο, όπως κάνουμε κάθε χρόνο δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει λόγω καθυστέρησης με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν την πρόληψη πυρκαγιών. Όποτε είναι σημαντικό οι πολίτες:

• να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί

• να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία για οποιοδήποτε γεγονός υποπέσει στην αντίληψη τους.

Ευχόμαστε σε όλους Καλή Ανάσταση, Καλό Πάσχα και ασφαλή αντιπυρική περίοδο. 


*η Αραβανή Υβόνη είναι Δημοτική Σύμβουλος Σαλαμίνας

Η Σαλαμίνα μας. Με Δύναμη και Όραμα