HOUSE M.D



γράφει η Κατερίνα Π. Κοφινά*

Τι κάνει μια σειρά αξέχαστη; Έχοντας έναν ήρωα που αγαπάτε να μισείτε; 


Η σειρά HOUSE M.D (ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ) ξεκίνησε το 2004 και τελείωσε το 2012 μετά από οχτώ κύκλους. Αποφάσισα να γράψω για αυτή, μιας και παίζεται στο ΝΕΦΛΙΞ  οπότε όσοι δεν την έχετε ανακαλύψει να το κάνετε.  Δεν είναι μόνο μια καλή σειρά. Είναι μια κορυφαία σειρά και μια τέλεια τηλεοπτική δουλειά , σε όλους τους τομείς. 

Για να ξεκινήσω όμως να πω για την σειρά ,πρέπει να ξέρετε ένα πράγμα.  Ο παραγωγός της ο  ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΣΟΡ  όταν την έγραψε είχε στο μυαλό του τον ΣΕΡΛΟΚ ΧΟΛΜΣ και τον κολλητό του το Δόκτωρ Γουότσον.   

Ο Γκρέγκορι Χάουζ – Χόλμς,  είναι ένας μυστηριώδης , αντισυμβατικός , μισάνθρωπος γιατρός. Ναι ο Χάουζ είναι η εκδοχή του Χόλμς , αφού λύνει ιατρικά μυστήρια. Και πάντα αναλαμβάνει μόνο τα πιο περίεργα, τα πιο περίπλοκα. Λύνει γρίφους δηλαδή , μαζί με την τριμελή η τετραμελή ομάδα του. Και ο καλύτερος του φίλος είναι ο ογκολόγος Τζέιμς Γουίλσον- Γουότσον.  Και οι αναφορές στον Άρθουρ Κ, Ντόιλ δεν σταματούν εκεί , μιας και ο Χάουζ  ζει σε ένα διαμέρισμα στη 221  Μπέϊκερ Στριτ.

 


Στις 8 σεζόν  της σειράς αυτό που προβάλλεται πιο πολύ και από τους ιατρικούς γρίφους είναι η φιλία των δυο αντρών. Αυτή είναι το πιο συναρπαστικό κομμάτι της σειράς. Αυτή η δυνατή και περίπλοκη αντρική φιλία που κρατά το ενδιαφέρον των θεατών καθώς από επεισόδιο σε επεισόδιο , και σεζόν τη  σεζόν ξετυλίγετε μπροστά στα μάτια μας.  Ο αντιήρωας Χάουζ όσο και εκνευριστικός και δύσκολος άνθρωπος είναι έχει ενδιαφέρον το πώς δρα με τον περίγυρο του , αλλά και με τον εαυτό του. Στο παρελθόν του υπάρχει ένα σκοτεινό σημείο , καθώς μετά από ανεύρυσμα στο ένα του πόδι , έχει εθιστεί σε παυσίπονα γιατί πονάει.  Θα σας θυμίσει κάτι αυτό σε σχέση με τον Χόλμς; Ναι είναι εθισμένοι και οι δυο. Ο ένας πονάει,  ο Χόλμς όταν δεν έχει κάτι να δουλέψει με το μυαλό του παίρνει ναρκωτικά. Επίσης είναι και οι δυο μη επικοινωνιακοί και δύσκολοι ως χαρακτήρες. 


Η σειρά συγκαταλέγετε σε αυτές του ιατρικού μυστηρίου. Και όσο και αν σας φαίνετε περίεργο οι ασθένειες των ασθενών εδώ , είναι κάτι σαν τα εγκλήματα.  Και ο Χάουζ με την ομάδα του , τα αντιμετωπίζει όπως θα έκανε και η αστυνομία.  Μιας και οι συνεργάτες του μαζεύουν στοιχεία για τον εκάστοτε ασθενή , ουσιαστικά ψάχνοντας το σπίτι του κρυφά , για να βρουν  ότι μπορεί εκείνοι να κρύβουν. Με λίγα λόγια για να μπορέσει να έχει καθαρά την εικόνα του κάθε ασθενή, ο Χάουζ πρέπει να ψάξει τα μυστικά και τα ψέματα τους γιατί  ως γνωστό ΟΛΟΙ ΛΕΝΕ ΨΕΜΑΤΑ. 


Ο DR GREGORY HOUSE είναι ένας κοινωνιοπαθής, ετοιμόλογος άντρας που κουτσαίνει και περπατά με το μπαστούνι του. Ο μόνος λόγος που η ζωή του δίνει νόημα είναι να βρει την σωστή διάγνωση, και να πάρει τα χάπια του, χωρίς να δίνει δεκάρα   για το ανθρώπινο είδος.  Είναι σκληρός και ακραίος. Χρησιμοποιεί ρατσιστικές και σεξιστικές προσβολές προς τους ασθενείς και τους συναδέλφους του, αλλά ο θεατής τον αγαπά.  Αυτό είναι το παράξενο εθιστικό παιχνίδι , που ο θεατής βιώνει. Να τον αγαπά, να τον βρίζει να τον εξοργίζει , αλλά στο τέλος να μη μπορεί να τον χορταίνει. Αυτός είναι ο Δόκτωρ Χάουζ.  Ένας ήρωας που περιβάλετε από το δικό του σκοτάδι, που σαμποτάρει την ευτυχία του, που αναλύει τα πάντα κάτω από το προσωπικό του μικροσκόπιο. Αλλά δεν είναι μόνος του σε αυτή την θαυμαστή  σειρά. Και όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι δομημένοι και πλήρως ολοκληρωμένοι , αλλά όπως έγραψα και στην αρχή όλη η σειρά βασίζεται στη σχέση του Χάους με τον Γουίλσον.  Που ο ένας είναι εξαρτημένος από τον άλλον, και αυτή είναι η μόνη σταθερά σε όλη την σειρά.


Εν κατακλείδι λοιπόν , αν θέλετε όσοι δεν την έχετε δει, να την δείτε , θα απολαύσετε απαράμιλλες ερμηνείες, με τον Χιουτζ Λόρι να σας τρελαίνει κυριολεκτικά. Μια σειρά που έχει γράψει την δική της ιστορία. 


* η Κατερίνα Π. Κοφινά είναι συγγραφέας