Δελτίο τύπου του ΠΕΡΙΒΟΣ για την ημερίδα που διοργάνωσε στις 23 Ιούνη με θέμα "ΣΑΛΑΜΙΝΑ SOS - Τεράστια επέκταση ιχθυοκαλλιεργειών"


ΣΑΛΑΜΙΝΑ SOS - Τεράστια επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών (Δελτίο Τύπου)      

Την Κυριακή 23 Ιουνίου2024 ο Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα «ΣΑΛΑΜΙΝΑ SOS : Τεράστια επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών» με στόχο την ενημέρωση και κινητοποίηση των κατοίκων και παραθεριστών του νησιού. Αρχικά προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Francesco DeAugustinis "Until the End of the world" και ακολούθησαν οι ομιλίες.    

Ο πρώτος ομιλητής ο βιολόγος κ.Ακύλας Μάρκος (video 1) ενημέρωσε για τις συνολικές επιπτώσεις των ιχθυοκαλλιεργειών , την υφιστάμενη κατάσταση των μονάδων στη Σαλαμίνα, αλλά και για τις μελλοντικές επεκτάσεις που προβλέπει η ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για την εφαρμογή Π.Ο.Α.Υ. (Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών) στην περιοχή Διαπορίων νήσων και Σαλαμίνας που θα οδηγήσουν στον 25πλασιασμό της έκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών .    

Στη συνέχεια μίλησε η κ. Ορφανίδου Φαίη (video 2) διευθύντρια του Πολιτιστικού και εκπ/κού φορέα Πόρου και Τροιζηνίας -Μεθάνων, Καθετή . Αναφέρθηκε τόσο στις δράσεις της Καθετής για το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών, όσο και για τη δράση του Πανελλήνιου Δικτύου για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος από τις Υδατοκαλλιέργειες ΑΚΤΑΙΑ,τονίζοντας την σημασία της συνεργασίας με κοινό στόχο την αποτροπή των σχεδίων .Επίσης είπε ότι η Καθετή ανέθεσε σε μια εταιρεία που εκπονεί περιβαλλοντικές μελέτες να αναλύσει την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για ίδρυση Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) που αφορά την Σαλαμίνα με στόχο να βρεθούν τρωτά σημεία.   


Τελευταίος μίλησε ο πρόεδρος του ΠΕΡΙΒΟΣ κ.Φαρμακόρης Ανδρέας (video 3) που αναφέρθηκε στο ιστορικό των δράσεων του ομίλου από το 2011 μέχρι σήμερα για το θέμα των Υδατοκαλλιεργειών και τόνισε την αναγκαιότητα της συντονισμένης δράσης όλων των φορέων για να καταφέρουμε να αποτρέψουμε τα σχέδια πριν την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος, αλλά και την πρόθεσή μας να κινηθούμε νομικά αν χρειαστεί. Κύριοι στόχοι μας θα είναι :  

- Να κηρυχθεί η Σαλαμίνα κορεσμένη από υδατοκαλλιέργειες και όταν τελειώσει η άδεια των υπαρχουσών να φύγουν χωρίς καμία επέκταση  

- Να συγκληθεί Δημοτικό Συμβούλιο που να επικαιροποιήσει την ομόφωνη βούληση των κατοίκων του νησιού κατά της επέκτασης των υδατοκαλλιεργειών  

- Υπομνήματα σε Υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας), Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, Βουλευτές Β Πειραια, Ευρωβουλευτές  

- Εαν υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα ο ΠΕΡΙΒΟΣ θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη .   




Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους: 

Διάκος Κώστας (πρώην περιφερειακός σύμβουλος), Δερτούζος Μάνος (δημοτικός σύμβουλος), Ραπανάκης Μάνος, Κουπετώρης Τάσος (συντονιστής ΟΜ Σύριζα – ΠΣ, εκπρόσωπος βουλευτή Νίνας Κασιμάτη), Μαρία Λεμπέση-Τσάμη, Μπακούρος Μπάμπης, Ζαρομανδάλου Μάχη, Κυπριωτάκης Όθων (αντιπρόεδρος ένωσης αποστράτων), Εϋα Μιχάλαινα, Καρακώστας Φίλιππος, Χριστιάννα Κασαμπέλη, Βούλα Τουτουντζη (πρώην περιφερειακός σύμβουλος), Γιώργος Δημητρίου (πρώην περιφερειακός σύμβουλος), Γκούμας Γιάννης (εκπρόσωπος ΜΕΡΑ25), Αραβανή Υβόνη (δημοτική σύμβουλος),  

με κοινό παρονομαστή όλων να αποτραπούν τα σχέδια που προβλέπονται.  

Η δημοτική αρχή εκπροσωπούμενη από τον αντιδήμαρχο κ. Αλαΐσκα Αθανάσιο, δεσμεύτηκε να οριστεί άμεσα δημοτικό συμβούλιο με θέμα τις ιχθυοκαλλιέργειες, να οργανωθούμε νομικά χωρίς να χαθεί χρόνος και ότι ο Δήμος θα είναι δίπλα μας σε κάθε κίνηση που μπορεί να κριθεί απαραίτητη.   


Η προσέλευση του κόσμου της Σαλαμίνας ήταν μεγάλη και το ενδιαφέρον κι η ανησυχία πολύ μεγαλύτερα. Ο ΠΕΡΙΒΟΣ θεωρεί ότι η ημερίδα αυτή ήταν μια καλή αρχή για το δύσκολο αγώνα που έχουμε μπροστά μας και ελπίζει στην ενότητα και την στήριξη ΟΛΩΝ (παρόντων και απόντων) για να έχει αποτέλεσμα ο αγώνας αυτός! Ευχαριστούμε θερμά την ΚΑΘΕΤΗ και το δίκτυο ΑΚΤΑΙΑ για την πολύτιμη βοήθειά τους.