Μήπως να σταματήσεις να σνομπάρεις τη Σαλαμίνα;


γράφει ο Σπύρος Σμυρνής - in2life.gr

Ετοιμάζουμε διακοπάρες μοναχά για πάρτη σου στη Σαλαμίνα κι όποιος αστειεύτηκε μαζί σου, ας κοπιάσει να διαβάσει να του κοπούν τα γέλια. 

Ποτέ μας δεν φοβηθήκαμε να πούμε στους αναγνώστες μας τις σκληρές αλήθειες που άλλοι τρέμουν να γράψουν. Για άλλη μια φορά η ταξιδιωτική ομάδα του in2life βάζει τα στήθια της μπροστά κι εξηγεί γιατί οι διακοπές στη Σαλαμίνα μπορούν κάλλιστα να γίνουν διακοπάρες κι όσοι χαχανίζουν με όσα γράψαμε, ας ρίξουν ένα βλέφαρο παρακάτω για να τους κοπούν τα γέλια μονομιάς.

Tη Σαλαμίνα (γνωστή στην αρχαιότητα και ως Κούλουρη) που λές πολλοί μπορεί να τη σνόμπαραν, όμως πολλοί περισσότεροι την τίμησαν τα τελευταία χρόνια, αφού θέμε δεν θέμε πρέπει να παραδεχθούμε ότι είναι το πιο κοντινό νησάκι μας με τις δικές του ομορφιές. Κι όσο οι τιμές στα δημοφιλή νησιά τραβάνε την ανηφόρα, τόσο περισσότερο βλέπουμε με άλλο μάτι τη Σαλαμύκονο της καρδιάς μας που παραμένει προσιτή, λαϊκή και οικονομικά προσβάσιμη για όλους.


 

Πώς πάμε εκεί αν δεν έχουμε ξαναπάει;

Βάλε το Πορθμείο Περάματος στο gps σου και όταν φτάσεις εκεί, πάρε ένα από τα φέριμποτ που κάνουν ανά τέταρτο σχεδόν δρομολόγια με κατεύθυνση τα Παλούκια Σαλαμίνας. Σε 15 λεπτά θα βρίσκεσαι στον προορισμό σου χωρίς να χρειαστεί να πληρώσεις περισσότερα από 1,20€ για το ατομικό one-way εισιτήριο και 6,15€ για το ΙΧ σου.

Αξιοθέατα έχει εκεί να δούμε;

Φυσικά και έχει και μπόλικα μάλιστα. Ξεκινάμε από την Αρχαία Πόλη της Σαλαμίνας (θα την βρεις στην περιοχή που βρίσκεται το σημερινό Ακρωτήρι της Πούντας Αμπελακίων) η οποία χρονολογείται από τον 7ο αιώνα π.Χ. κι είναι βέβαιο ότι θα συναρπάσει τους αρχαιολάγνους με την πλούσια ιστορία της και τα ευρήματα που σώζονται ακόμη στον χώρο. Το εκκλησάκι της Παναγίας Φανερωμένης που βρίσκεται στην ομώνυμη πευκόφυτη περιοχή του νησιού έχει μακρά ιστορία αφού στέκει αγέρωχο από τον 17ο αιώνα κι αξίζει να μπει στη sightseeing λίστα σου.

Αντίστοιχα δεν πρέπει να ξεφύγουν από τα ραντάρ σου οι Ιεροί Ναοί Αγίου Μήνα και Αγίου Δημητρίου με έργα του μεγάλου Σαλαμίνιου και νεοέλληνα ζωγράφου Πολυχρόνη Λεμπέση (1848- 1913) και του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά. Οι ναοί βρίσκονται στο κέντρο της πόλης κι αποτελούν κάποια από τα σημαντικότερα θρησκευτικά μνημεία του νησιού. Στον Ναό του Αγίου Δημήτριου (1806) μάλιστα βρίσκεται κι ο Τάφος του Καραϊσκάκη που προσελκύει πλήθος επισκεπτών που αποτίνουν τον δικό τους φόρο τιμής στον αγωνιστή της ελληνικής Επανάστασης του 1821.

 


Επιβεβλημένη είναι η στάση και στο σπίτι του μεγάλου Έλληνα ποιητή Άγγελου Σικελιανού, στην παραλία της Μονής Φανερωμένης, όπου κι έζησε για πολλά χρόνια και δημιούργησε το σημαντικότερο έργο του. Δίπλα στο σπίτι υπάρχει η προτομή του.

Αν ξεκαλοκαιριάσεις στη Σαλαμίνα το καλοκαίρι είναι βέβαιο ότι θα πετύχεις κάποια μεγάλη συναυλία ή κάποια σημαντική θεατρική παράσταση στο ανοιχτό κι εξαιρετικά φωταγωγημένο ανοιχτό Ευριπίδειο Θέατρο, το οποίο κάθε χρόνο φιλοξενεί στο πρόγραμμά του πολύ ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές προτάσεις.

Στη sightseeing λίστα σου αξίζει να βάλεις σίγουρα και το Σπήλαιο του Ευρυπίδη που βρίσκεται στα Περιστέρια. Το ίδιο το σπήλαιο μπορεί να μην είναι επισκέψιμο, ωστόσο ο περιβάλλων αρχαιολογικός χώρος θα σε συναρπάσει με την απόκοσμη ομορφιά του, την αρχαία πηγή και το Ιερό του Διονύσου που βρίσκεται στον χώρο. Στο Αιάντειο πάλι θα βρεις την περίφημη και θεόρατη Ελιά της Όρσας το 2.500 ετών δέντρο που έζησε τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και σίγουρα αξίζει να απαθανατιστεί φωτογραφικά.


Παραλίες έχει;

Θα ξεκινήσουμε με την Κόγχη η οποία ήταν για χρόνια το καλά κρυμμένο μυστικό των locals της περιοχής. Τα τελευταία χρόνια λόγω των ταγκαρισμάτων στα social media έχει πάρει μεγάλο hype καθώς ελάχιστοι πιστεύουν ότι στο νοτιότερο σημείο του νησιού και μια ανάσα μακριά από την Αθήνα υπάρχουν τέτοια νερά. Πολύ όμορφες παραλίες είναι κι αυτές που θα συναντήσεις στο Μπατσί και στα Κανάκια, που για να τις προσεγγίσεις θα πρέπει να περάσεις μέσα από μία καταπράσινη διαδρομή με υπέροχη θέα, όπως αντίστοιχα και η ακτή Καραϊσκάκη με τα κουφετένια βότσαλα. Πανέμορφος κι άκρως ειδυλλιακός –ταμάμ για ζευγαράκια- είναι κι ο κολπίσκος του Χαρουπιά με τα διάφανα νερά.

Συνεχίζοντας το beach hopping αξίζει να σου μιλήσουμε για το γραφικό λιμανάκι στο Μαρούδι με το ψιλό χαλικάκι που θα σε ενθουσιάσει και την ήσυχη παραλία της Κακής Βίγλας.

Το Αιάντειο είναι δίχως άλλο το πιο κοσμοπολίτικο παραθαλάσσιο σποτ του νησιού με άπειρο κόσμο να συνωστίζεται τα σαββατοκύριακα στις ακτές του για να απολαύσει τα σαλαμινιώτικα νερά. Πολύ δημοφιλής είναι αντίστοιχα κι η παραλία στα Σελήνια που ζούσαν μέρες και νύχτες δόξας τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 αλλά και το Ντουλάπι που χρόνο με τον χρόνο ανεβαίνει ολοένα και πιο ψηλά στις προτιμήσεις των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.