Νέα ερώτηση στη Βουλή για το «Blue Shark» - Γιατί δεν μεταφέρθηκε εξαρχής στη Σαλαμίνα;


Ο βουλευτής Δωδεκανήσου Γ. Νικητιάδης χαρακτηρίζει «περιβαλλοντική βόμβα» το φορτηγό που έχει εγκαταλειφθεί ανοιχτά της Καλύμνου και θέτει καυτά ερωτήματα προς το υπουργείο Ναυτιλίας. 


Το θέμα με το εγκαταλειμμένο λόγω μηχανικής βλάβης, από τον Σεπτέμβριο του 2023, ανοιχτά της Καλύμνου, φορτηγό πλοίο «Blue Shark», σημαίας Τόγκο, επαναφέρει με νέα ερώτησή του στη Βουλή, προς τον υπουργό Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη, ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Νικητιάδης. 

Είχε προηγηθεί επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή, η οποία συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Ολομέλεια στις 15 Ιουλίου.


Με τη νέα παρέμβασή του, ζητά διευκρινίσεις για το «πλοίο-περιβαλλοντική βόμβα» και υπογραμμίζει πως φέρνει το θέμα στη Βουλή εκ νέου, καθώς το συγκεκριμένο πλοίο φέρει πολύ μεγάλο φορτίο πετρελαίου, που αποτελεί περιβαλλοντική «βόμβα», όχι μόνο για την Κάλυμνο αλλά και για τα έναντι παράλια της Κω, αλλά και γιατί οι απαντήσεις της κυβέρνησης διά μέσου του υφυπουργού Ναυτιλίας Στέφανου Γκίκα δεν υπήρξαν πλήρεις. 

«Οι κίνδυνοι και η πίεση χρόνου, ώστε να μη βυθιστεί το πλοίο, είναι πλέον ισχυροί, γι’ αυτό υπάρχει η σχετική εμμονή για την απάντηση της κυβέρνησης και συγκεκριμένη χρονική δέσμευση για την απομάκρυνσή του, καθώς το “πολύ σύντομα” που ανέφερε ο κ. Γκίκας είναι αόριστο όπως έχει αποδειχτεί, αφού εδώ και 9 μήνες υφίσταται το ζήτημα», τονίζει ο κ. Νικητιάδης και αναφέρει ότι από τις απαντήσεις του υφυπουργού Ναυτιλίας δεν έγινε σαφές με τίνος τις εντολές μεταφέρθηκε το πλοίο στο λιμάνι της Καλύμνου και γιατί δεν μεταφέρθηκε εξαρχής στη Σαλαμίνα, που διαθέτει και τις ανάλογες εγκαταστάσεις.


Ο βουλευτής, ανάμεσα στα άλλα, ερωτά τον αρμόδιο υπουργό γιατί το υπουργείο περίμενε 9 ολόκληρους μήνες για να εκκινήσει τη διαδικασία απομάκρυνσής του; Τι έλεγχοι έχουν γίνει στο καράβι, από ποιες υπηρεσίες και ποια τα πορίσματά τους; 

Μέχρι πότε θα έχει μεταφερθεί το πλοίο στις κατάλληλες εγκαταστάσεις στη Σαλαμίνα, καθ’ ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να βυθιστεί; 

Ταυτόχρονα ζητά την κατάθεση στη Βουλή όλων των πορισμάτων ελέγχων που έχουν γίνει, ως είχε υποχρέωση, το αρμόδιο υπουργείο για το καράβι.  Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, είχε αναφέρει ότι η Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας του υπουργείου Ναυτιλίας έχει ακολουθήσει επακριβώς τις οδηγίες που υιοθετούν ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) σε περιπτώσεις εγκατάλειψης πλοίων και έχει δώσει τις αντίστοιχες οδηγίες στο Λιμεναρχείο Καλύμνου για τη διαβίωση, τη σίτιση, τη στέγαση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και τον επαναπατρισμό των ναυτικών που επιβαίνουν στο φορτηγό πλοίο «Blue Shark».