Τελετή Αναπαράστασης της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας - ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2024


Την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024, έλαβε χώρα η Τελετή Αναπαράστασης της Ναυμαχίας, η κορωνίδα των εκδηλώσεων του Δήμου Σαλαμίνας, μεταξύ των επετειακών εκδηλώσεων όπως πραγματοποιούνται κάθε χρόνο «ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ 2024».


Η εκδήλωση, η οποία είναι συνδιοργάνωση του Δήμου Σαλαμίνας και της Περιφέρειας Αττικής, πραγματοποιήθηκε στην Ακτή Σαλαμινομάχων (παραλία Καματερού) και στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία καθώς συγκέντρωσε και καθήλωσε πλήθος κόσμου, δημοτών και επισκεπτών που έσπευσαν να χαιρετίσουν το μεγάλο αυτό ιστορικό γεγονός.

Παρουσία του πολιτικού γίγνεσθαι της χώρας μας με εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης τον  κ. Β. Σπανάκη – Υφυπουργό Εσωτερικών,  εκπρόσωπο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ι. Τραγάκη – Βουλευτή ΝΔ Β’ Πειραιά, τον Υφυπουργό Υποδομών & Μεταφορών  κ. Β. Οικονόμου, την Πρέσβειρα της Αυστραλίας κα Alison Duncan, τον Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Σιάο Τζουντσένγκ, εκπρόσωπο της πρεσβείας του Βιετνάμ πρώτη Γραμματέας κα Pham Thuy, εκπρόσωπο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προϊστάμενο της κοινοβουλευτικής ομάδας κ. Δημακαρέα Χάρη, εκπρόσωπο της Προέδρου του κόμματος «Φωνή Λογικής» γενικό γραμματέα του κόμματος κ. Κωνσταντίνο Κόλλια, εκπρόσωπο του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού – Διοικητή Ναυστάθμου Σαλαμίνας Αρχιπλοίαρχο ΠΝ Σ. Μαντή, εκπρόσωπο του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Κεντρικό Λιμενάρχη Πειραιά Αρχιπλοίαρχο Λ.Σ. Δ. Κούβαρη, εκπρόσωπο του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος – Προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σαλαμίνας Επιπυραγό Λ. Ιορδανίδη, εκπρόσωπο του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Σμηναγό Π. Δρυμούση, εκπρόσωπο του Περιφερειάρχη Αττικής – Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Ι. Βουτσινά, εκπρόσωπο του Μητροπολίτου Μεγάρων & Σαλαμίνος – Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνό Πέτρου, βουλευτές, πολιτευτές, δημάρχους όμορων δήμων, ιερείς, εκπροσώπους των σωμάτων ασφαλείας καθώς και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες και εκπροσώπους φορέων.

Η τελετή ξεκίνησε με ρίψη στεφάνων στο ένδοξο σημείο και ακολούθησαν η ομιλία του Δημάρχου Σαλαμίνας, η ομιλία της αντιδημάρχου Πολιτισμού και χαιρετισμοί των εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. 









Ο Δήμαρχος Σαλαμίνας στην επετειακή  του ομιλία μεταξύ άλλων ανέφερε:  «[...] Δανείζομαι μία φράση του εξοχότατου π.Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου από προηγούμενη ομιλία του “η ναυμαχία της Σαλαμίνας αποτελεί μήτρα και κιβωτό της ιστορίας” [...]

[...] Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί πώς θα ήταν ο δυτικός πολιτισμός χωρίς αυτά τα αυτονόητα. Πώς θα ήταν χωρίς την νίκη των Σαλαμινομάχων η ίδια η Ευρώπη; Ποια θα ήταν η ροή της ιστορίας χωρίς τα κοινωνικά πολιτικά και φιλοσοφικά επιτεύγματα που έφερε μαζί της η Δημοκρατία;

[...] Είμαστε κι εμείς η Κιβωτός, οφείλουμε να είμαστε!!! 

[...] ΟΤΑΝ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΜΑΣ ΕΠΕΜΕΝΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΕΙΞΑΜΕ ΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ.[...]»













Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης - παραλαβής του λαβάρου των Σαλαμινομάχων από τον Δήμαρχο Αίγινας κ. Ιωάννη Ζορμπά, ως Δήμος συμμετέχων στην αμφικτιονία των πόλεων που συμμετείχαν στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. 

Συμβολικά ακολούθησε η βράβευση του Ολυμπιονίκη της Εθνικής Πόλο Ανδρών κ. Μάνου Ζερδεβά.

Την εκδήλωση πλαισίωσε η εμβληματική Τριήρης του Πολεμικού Ναυτικού «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» ενώ παράλληλα δρώμενα στη θάλασσα και απαγγελία με τις ερμηνείες των Κάτια Δανδουλάκη, Σταύρου Ζαλμά εκτυλίχτηκαν μπροστά στο κοινό, με κλείσιμο της εκδήλωσης από ρίψη φαντασμαγορικών πυροτεχνημάτων.

Ο παλμός των «Σαλαμινίων 2024» έκλεισε με λαμπρότητα και το αίσθημα της υπερηφάνειας διάχυτο και ηχηρό προς πάσα κατεύθυνση. Σεβασμός και δέος, στο ακατόρθωτο που εκπληρώθηκε σε αυτά τα ιστορικά νερά.


Eκ του Γραφείου Τύπου