Κινητοποίηση εκπαιδευτικών και γονέων ενάντια στα «λουκέτα» σε σχολικά τμήματα


Με δεκάδες εκπαιδευτικούς και Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων να συμμετέχουν από Γυμνάσια και Λύκεια Καλλίπολης, Δραπετσώνας, Σαλαμίνας, Κορυδαλλού κ.ά., χθες, Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη, πραγματοποιήθηκε μαζική κινητοποίηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΙΔΕ Πειραιά) από την ΕΛΜΕ Πειραιά ενάντια στα «λουκέτα» σε τμήματα Γυμνασίων και Γενικών Ενιαίων Λυκείων (ΓΕΛ) και στο στοίβαγμα 26 και 27 μαθητών στην τάξη που αποφάσισε η ΔΙΔΕ Πειραιά, με τις ευλογίες του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Στα πλαίσια της κινητοποίησης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας εκπαιδευτικών και Συλλόγων Γονέων με τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά κ. Αναστασόπουλο και τον αναπληρωτή του κ. Καμπούρη. Η αντιπροσωπεία απαίτησε να παρθούν πίσω οι καταργήσεις τμημάτων, ενώ καταγγέλθηκε πως σε πολλές περιπτώσεις παραβιάζεται ακόμα και η κείμενη νομοθεσία (2 τουλάχιστον τ.μ. ανά μαθητή, μείωση του αριθμού των μαθητών/μαθητριών στην τάξη σε περίπτωση ύπαρξης γνωματεύσεων κ.ά.).

Ο διευθυντής δήλωσε ότι έλαβε εντολές από τον αναπληρωτή περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής για συμπτύξεις τμημάτων, τις οποίες υποχρεούται να υλοποιήσει. Ταυτόχρονα, δήλωσε πως ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να περικοπούν 108 τμήματα (!) στον Πειραιά, αλλά τελικά κόβονται 26 σε Γυμνάσια και Λύκεια. Τα υπόλοιπα (όπως στα ΕΠΑΛ, αλλά και σε Γυμνάσια και ΓΕΛ) εγκρίθηκαν με Υπουργικές Αποφάσεις. Ζήτησε τις επιστολές-ψηφίσματα των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, τις οποίες δήλωσε ότι θα προωθήσει. Ταυτόχρονα, ότι θα συνηγορήσει στην ίδρυση τμημάτων, εκεί που η νομοθεσία το επιτρέπει (γνωματεύσεις, ακαταλληλότητα αιθουσών κ.α.), δίνοντας θετική απάντηση για την ανάκληση καταργήσεων τμημάτων σε συγκεκριμένα σχολεία, όπου παραβιάζεται ακόμα και η κείμενη νομοθεσία. Τέλος, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν τμήματα με πάνω από 27 μαθητές/μαθήτριες, με εξαίρεση τα Κύθηρα.

«Είναι φανερό πως ο αγώνας μας έχει ασκήσει σημαντική πίεση στο ΥΠΑΙΘΑ και τούς αναγκάζει σε συνεχείς υπαναχωρήσεις από τα μαζικά λουκέτα τμημάτων που σχεδίαζαν. Φέρνει αποτέλεσμα! Δεν κάνουμε πίσω! Απαιτούμε να παρθούν πίσω όλες οι συμπτύξεις-καταργήσεις τμημάτων!», τονίζει η ΕΛΜΕ σε σχετική ανακοίνωσή της, καλώντας, παράλληλα, σε σύσκεψη με γονείς και άλλα σωματεία την Κυριακή 22/9, στις 18:30, στα γραφεία της. 

Καλεί, επίσης, «εκπαιδευτικούς και γονείς να δυναμώσουν την πίεση με κατά τόπου αγωνιστικές πρωτοβουλίες, αλλά και με όλους τους τρόπους, όπως η συλλογή υπογραφών, η έκδοση επιστολών-ψηφισμάτων διαμαρτυρίας» και να τις αποστείλουν στη ΔΙΔΕ Πειραιά (email: dntis@dide-peiraia.att.sch.gr) κ.ά. «Ήδη μια σειρά σχολεία (3ο Γυμνάσιο Σαλαμίνας, 1ο ΓΕΛ Δραπετσώνας, Γυμνάσιο Αμπελακίων Σαλαμίνας κ.ά.) έχουν προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση!», επισήμανε