«Ανθρωπόμορφες Ρωγμές» Τάκης Βαρελάς - Δημήτρης Δήμου - Γιάννης Κλεφτογιάννης


Στην γκαλερί «Chili Art Gallery» (Δημοφώντος 13 -15, Θησείο), από τις 4 έως και τις 23 Οκτώβρη, ο ζωγράφος Τάκης Βαρελάς, ο γλύπτης Δημήτρης Δήμου και ο εικαστικός Γιάννης Κλεφτογιάννης παρουσιάζουν το έργο τους.





Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 4 Οκτώβρη, 19.00 - 22.00.

Με σαφείς αναφορές - στη μορφή και στο περιεχόμενο - σε κοινή ανοιχτή επιστολή, παρουσιάζουν το έργο τους στην ιστοσελίδα της έκθεσης «Ανθρωπόμορφες Ρωγμές» (https://www.behance.net/gallery/201248637/Anthropomorfes-Rogmes).



Μέσα από λίγες γραμμές γίνονται κατανοητά το πεδίο των αναζητήσεών τους, η ματιά, η παλέτα και το κουμπάσο τους, ως μετρικό των αξιών τους.

«Ταξική ματιά και ταξικός χρωστήρας, χωρίς γκρίζες ζώνες.

Στρατευμένοι και οι τρεις στη μεγάλη τάξη των προλεταρίων.

Βίοι παράλληλοι σε κοινό δρόμο είναι το έργο μας, αφού ρίζωμα και αφετηρία του είναι τα καμποχώραφα, τα ναυπηγεία, οι θαλάσσιες μεταφορές, τα ορυχεία, οι μεταλλουργίες της Βοιωτίας και της Αττικής!

Συνειδητή η ματιά μας και στραμμένη εκεί που δένεται το ατσάλι, ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες, στους ζωντανούς δρόμους της πόλης, με τον χρωστήρα και τη σμίλη μας, με την τάξη των ταπεινών».








Σε αυτά τα λόγια συμπυκνώνεται η ενιαία έκφραση, η συλλειτουργία στη μορφή και στο περιεχόμενο των έργων τους, σε δημιουργικό διάλογο μεταξύ έργων και των τριών καλλιτεχνών. Ταυτόχρονα ο σημειολογικός και εννοιολογικός χρωστήρας των δημιουργών θέτει αναπόφευκτα και διλημματικά ερωτήματα στους επισκέπτες, ως σπαράγματα φωτός για τον υπέροχο κόσμο της εργασίας, αναδεικνύοντας την αλληλεπίδραση των σχέσεων ανθρώπου και ύλης στον διαχρονικό αγώνα των ανθρώπων να τιθασεύσουν την ύλη, σε όφελος των αναγκών τους.


«Ανθρωπόμορφες Ρωγμές», μια σημαντική έκθεση που αξίζει να εμβαθύνουμε στη σύλληψη της ιδέας, της μορφής και του περιεχομένου της, όπως επίσης στη μέθοδο παραγωγής του καλλιτεχνικού έργου των δημιουργών, στην καλλιέργεια της σχέσης τους, αλλά και πώς οι ίδιοι οι καλλιτέχνες αντιλαμβάνονται τη συλλειτουργία της γλυπτικής και της ζωγραφικής, του ρόλου της Τέχνης και των ίδιων των καλλιτεχνών.


«Αναζητώντας το κλειδί της πρωτοβουλίας τους», σημειώνει στο μονόγραμμα του καταλόγου της έκθεσης η ιστορικός Τέχνης - αρχαιολόγος Σαβίνα Λίτση,«θα έλεγα πως η αφετηρία τους βρίσκεται στον κοινό πολιτικό τους προσανατολισμό και στην πρόθεσή τους να αναδείξουν τις σχέσεις που διέπουν τα μεγάλα πεδία της εργασίας. Εκεί δηλαδή που γεννιέται και πλάθεται η ταξική συνείδηση της κοινωνίας, εκεί που οι ταξικές αντιθέσεις οπτικοποιούνται στο πεδίο της εργασίας, εν τέλει στο πεδίο μάχης για το ποιος τη ζωή θα κερδίσει και ποιος θα τη χάσει.


Ζώσα συλλογική εικαστική και πολιτική δράση μιας επίπονης δουλειάς, με ένταση, ταλαντεύσεις, για να βγει στο φως με καθαρή μορφή και ένα σύγχρονο εικαστικό αποτέλεσμα στην έκθεση "Ανθρωπόμορφες Ρωγμές", με 15 έργα του Βαρελά, τα 16 έργα του Κλεφτογιάννη και τα γλυπτά του Δήμου από την ενότητα των "Σηματωρών"».


Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή 11.00 - 18.00, Πέμπτη 12.00 - 19.00, Σάββατο 11.00 - 15.00, Δευτέρα και Κυριακή κλειστά.