Δυο παραστάσεις στο ίδιο νησί, τη Σαλαμίνα!


της Ευανθίας Μιχάλαινα Λατανιώτη*

Δυο παραστάσεις στο ίδιο νησί, τη Σαλαμίνα!

Μια που ανεβαίνει ετησίως - γιατί αυτό επιβάλλουν οι παραδόσεις του Τόπου - κοντά στο Μοναστήρι της Φανερωμένης, και όπου καταβάλλεται πάντα προσπάθεια από τη Δημοτική Αρχή για ένα μεγαλειώδες Θεαθηναι μέσα από έναν επιβλητικό συντονισμό μουσικής και ποίησης με στόχο να τιμηθεί ο Άγγελος ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ και άλλοι ποιητές (συγχαρητήρια παρεμπιπτοντως στους κκ. Μυλωνά, Ζαλμά και Μοναστηριώτη για το φετεινό, υπέροχο, αποτέλεσμα).



Και μια άλλη παράσταση που ανεβαίνει ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ - αυτή της Γειτονιάς όπου κατοικούν άνθρωποι, μεταξύ αυτών και άνθρωποι ευάλωτοι, υπερήλικες, και παιδιά από αυτά που υποτίθεται αγαπάμε και προστατεύουμε, μια παράσταση που καλοπληρώνουμε οι δημότες για να ΜΗΝ την βλέπουμε και που αποκαλύπτει τη φριχτή πραγματικότητα μιας αδιαφορίας για την καθαριότητα και την τάξη, μιας συνήθειας στη βρωμιά και στον βρομιάρη, μιας απλυσιάς κι ενός ξεχαρβαλώματος του Τόπου μας από κάποιους «άνετους» που το παίζουν «Κύριοι» και που ο Δήμος αδυνατεί να τους βάλει τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι. 





Απολαύστε τη Γειτονιά μου λοιπόν, παρόμοια με πολλές αλλες γειτονιές του νησιού, που στην ουσία αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο, δυστυχώς, μιας δημοτικής Αρχής του Θεαθηναι, της Πόζας και της παντελούς αδιαφορίας για τους «δημότες που δεν μας ψήφισαν» (δεδομένου ότι οι γειτονιές των ανθρώπων που «μας ψήφισαν» είναι πεντακάθαρες). 

Σε έναν τόπο μάλιστα, τα Αμπελακια, όπου λίγα μέτρα πιο κάτω συμβαίνει η μεγαλύτερη, ίσως, τραγωδία του πολιτιστικού στερεώματος της Ελλάδας : αυτή της καταστροφής ολοκλήρου αρχαιολογικού χώρου από τη βαριά ναυπηγική βιομηχανία. 

Σε μια Σαλαμίνα της Αναρχίας, της Αυθαιρεσίας, της Παρανομίας, και της Διακριτικής Μεταχείρισης,

Τα ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ και τα ΣΑΛΑΜΙΝΙΑ μας μάραναν ΔΗΜΑΡΧΕ.


*η Δρ. Ευανθία Μιχάλαινα είναι 

Ειδική Επιστήμων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

Σύμβουλος της Κομισιόν

Adjunct Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Sunshine Coast της Αυστραλίας