Σαλαμινιακό νόμισμα του 4ου αιώνα π.Χ.


ΣΑΛΑΜΙΝΙΑΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ, ΕΠΙΜΑΡΤΥΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΙΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΤΟΥ 4ου ΑΙΩΝΑ Π.Χ.


Η παρατιθέμενη φωτογραφία εικονίζει χάλκινο νόμισμα προερχόμενο από το νησί της Σαλαμίνας. Για την ακρίβεια, μέχρι στιγμής θεωρείται ως το μοναδικό νόμισμα που εξέδωσε η Σαλαμίνα, καθώς δεν έχει ανευρεθεί κάποιο άλλο. 

Ανάγεται προς τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., ανταποκρίνεται δηλαδή στην Ελληνιστική περίοδο, χρονική φάση κατά την οποία η Σαλαμίνα αυτονομήθηκε σε μεγάλο βαθμό, αν και πάντοτε τελούσε υπό την επιρροή των Αθηναίων. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα, μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους, το νησί απέκτησε τη δυνατότητα να καθιερώσει δικό του νόμισμα, ένδειξη σαφής περί της αναπτύξεως  έντονης εμπορευματοχρηματικής δραστηριότητας αλλά και κάποιου βαθμού αυτονομίας που το διέκρινε.


Η κοπή νομίσματος από μία πόλη-κράτος με τα δικά του "επίσημα", συνιστούσε απόδειξη, μαζί με την ύπαρξη θεσμικών αρχών, στρατού κλπ, αυτόνομης υποστάσεως αλλά και ακμάζουσας οικονομίας. 

Πράγματι, κατά τους αιώνες αυτούς που περιγράφουμε, η Σαλαμίνα υπήρξε σημαντικό εμπορευματο-διαμετακομιστικό κέντρο, γεγονός που εξηγεί πειστικά και την άνθιση της οικονομικής της δραστηριότητας. 

Στην εμπρόσθια όψη του νομίσματος παριστάνεται η νύμφη Σαλαμίς, ενώ στην πίσω πλευρά του νομίσματος απεικονίζεται η ασπίδα του ομηρικού ήρωα-βασιλέα Αίαντα και εν μέσω αυτής η θήκη με το ξίφος του, καθώς και η επιγραφή ΣΑ-ΛΑ που ευκρινώς παραπέμπει στην επωνυμία Σαλαμίς.

Θεωρείται βέβαιο ότι η συνέχιση και η πρόοδος των ανασκαφών στον όρμο των Αμπελακίων, εκεί όπου βρίσκονταν και έχουν εντοπιστεί οι εγκαταστάσεις του εμπορικού αλλά και του πολεμικού λιμένος, έχουν να αποδώσουν πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για την οικονομία του νησιού, αλλά όχι μόνον...

                                                          ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ