Ο φερόμενος ως τάφος του Φιλίππου Τούτση του Αργυρίου στο κοιμητήριο Σαλαμίνας - "Τιμής ένεκεν" ή διάκρισης μεταξύ των Σαλαμίνιων που θανατώθηκαν δι' απαγχονισμού εκ των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής;
Ένας τάφος όπως θα έπρεπε να είναι το άγνωστο μέρος ταφής τους |
της Πηνελόπης Τούτση του Νικολάου
Ο πατέρας μου Νικόλαος Αργ. Τούτσης και ο αδελφός του Φίλιππος Αργ. Τούτσης υπηρέτησαν την πατρίδα κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940-1941.
Σε σχετικά Πιστοποιητικά Στρατολογικής κατάστασής τους αναφέρονται μεταξύ άλλων: "Ούτος υπηρέτησεν εις τον Στρατόν κατά τον Πόλεμον 1940-1941 ... "
Στις 27/5/1944 Γερμανοί στρατιώτες θανάτωσαν δι’ απαγχονισμού, στο χωριό Κριεκούκι (Ερυθρές Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας) τον Φίλιππο Αργ. Τούτση. {δείτε: Νικόλαος & Φίλιππος Τούτσης του Αργυρίου (salamina-press.blogspot.com) & Φίλιππος Tούτσης του Αργυρίου "Ογδόντα (80) έτη από την 27η Μαΐου 1944" (salamina-press.blogspot.com)}
Στις 27/5/1944 Γερμανοί στρατιώτες θανάτωσαν δι’ απαγχονισμού, στο χωριό Κριεκούκι (Ερυθρές Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας) τον Φίλιππο Αργ. Τούτση. {δείτε: Νικόλαος & Φίλιππος Τούτσης του Αργυρίου (salamina-press.blogspot.com)
Στη προσπάθειά μου να συγκεντρώνω έγγραφα που έχουν σχέση με τον θείο μου, για να δημιουργηθεί ένα αρχείο (τιμής ένεκεν) με όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της ζωής του, την 29-5-2024 υπέβαλα προς την Στρατολογική Υπηρεσία Πειραιά, σχετικό Αίτημα για χορήγηση Πιστοποιητικού Στρατολογικής Κατάστασης του θείου μου ή/και οποιοδήποτε άλλο έγγραφο δύναται να μου χορηγηθεί εκ της Υπηρεσίας (που ενδεχομένως υπάρχει στο αρχείο).
Την 2-7-2024 χορηγήθηκε εκ της Στρατολογικής Υπηρεσίας Πειραιά σχετικό Πιστοποιητικό Στρατολογικής Κατάστασής του (Νο 201/2701/2024).
Την ίδια χρονική περίοδο, πληροφορήθηκα ότι κατά το έτος 2021, το Δημοτικό Συμβούλιο Σαλαμίνας, μετά από σχετικό έγγραφο Ληξιαρχείου - Εισήγηση του κ. Δημάρχου Σαλαμίνας με θέμα " ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΑΦΩΝ ΩΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ " είχε αποφασίσει και την απόδοση ως "τιμής ένεκεν" του φερόμενου ως τάφου του Φιλίππου Τούτση του Αργυρίου στο κοιμητήριο Σαλαμίνας. {δείτε: ΘΕΜΑ-9.13. 4-6-2021.pdf (salamina.gr) & EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (diavgeia.gov.gr) }
Την 22-8-2024 υπέβαλα αίτημα μέσω email προς την Στρατολογική Υπηρεσία Πειραιά, αναφέροντας τα εξής : : " Πρόσφατα ενημερώθηκα ότι σε έγγραφο Ληξιαρχείου Δήμου Σαλαμίνας - Εισήγηση του κ. Δημάρχου Σαλαμίνας με θέμα " ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΑΦΩΝ ΩΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ " ΘΕΜΑ-9.13.4-6-2021.pdf (salamina.gr) και στην υπ' αριθμ. 90/2021 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαλαμίνας EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (diavgeia.gov.gr) αναφέρονται (μεταξύ άλλων) τα εξής: "Τούτσης Φίλιππος του Αργυρίου ... Το Δεκέμβρη του 1940 μετά από διακρίσεις επ' ανδραγαθία προβιβάζεται σε Ανθυπολοχαγός ..." , όμως κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από το πιστοποιητικό που μου χορηγήσατε.
Παρακαλώ (εάν είναι δυνατόν) να ελέγξετε στο αρχείο σας και να μου απαντήσετε εάν προκύπτει ότι ο θείος μου Φίλιππος Τούτσης είχε λάβει τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού.
Περαιτέρω, εκ του συνημμένου πιστοποιητικού προκύπτει ότι ο πατέρας μου Νικόλαος Τούτσης του Αργυρίου, υπηρέτησε στο Στρατό κατά τον πόλεμο 1940-1941.
Επειδή στη Σαλαμίνα αμφισβητούν το συγκεκριμένο έγγραφο, παρακαλώ (εάν είναι δυνατόν) να ελέγξετε στο αρχείο σας και να μου απαντήσετε εάν προκύπτει ότι είναι γνήσιο, καθώς και να μου χορηγηθεί πιστοποιητικό περί της στρατολογικής κατάστασής του ή/και όποιο άλλο έγγραφο δύναται να μου χορηγηθεί εκ της Υπηρεσίας σας (που ενδεχομένως υπάρχει στο αρχείο σας). "
Την 24-9-2024 χορηγήθηκε εκ της Στρατολογικής Υπηρεσίας Πειραιά το έγγραφο Φ.420/464/16200 Σ.7845, στο οποίο αναφέρονται (μεταξύ άλλων) τα εξής: "Σας γνωρίζουμε, σε απάντηση του (β) σχετικού, ότι για τον αποβιώσαντα Τούτση Φίλιππο του Αργυρίου (ΣΑ: 101/012279/1936) δεν προέκυψε η απονομή του βαθμού του Ανθυπολοχαγού, κατόπιν ελέγχου που έγινε στο αρχείο της Υπηρεσίας μας." {δείτε: Φίλιππος Αργυρίου Τούτσης (Δημοσιεύματα & Έγγραφα)}
Επιπλέον, στο έγγραφο Ληξιαρχείου Δήμου Σαλαμίνας - Εισήγηση του κ. Δημάρχου Σαλαμίνας με θέμα " ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΑΦΩΝ ΩΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΙ " ΘΕΜΑ-9.13.4-6-2021.pdf (salamina.gr) και στην υπ' αριθμ. 90/2021 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαλαμίνας EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (diavgeia.gov.gr) αναφέρονται (μεταξύ άλλων) τα εξής:" Επιπρόσθετα, υπάρχουν και οι τάφοι δύο (2) Σαλαμίνιων Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944 οι οποίοι πρέπει να χαρακτηρισθούν ως αποδοθέντες τιμής ένεκεν λόγω της δράσης και των αγώνων τους, ήτοι : Π-20 Τούτσης Φίλιππος του Αργυρίου Γεννήθηκε στη Σαλαμίνα το 1916. Στον πόλεμο του 1940-1941 υπηρέτησε στις πρώτες γραμμές του μετώπου ως Διμοιρήτης του 34 ΣΠ. Το Δεκέμβρη του 1940 μετά από διακρίσεις επ' ανδραγαθία προβιβάζεται σε Ανθυπολοχαγός. Από το Μάιο του 1941 οργανώνεται στις πρώτες ομάδες της Αντίστασης, με την ίδρυση του ΕΑΜ (27/9/1941) εντάσεται σ΄αυτόν και πρωτοστατεί στο νησί για την οργάνωση των πρώτων ομάδων αντίστασης. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1942 αναδεικνύεται επίσημα ως φυσικός ηγέτης της Εθνικής Αντίστασης του νησιού. Στις 16 Μαΐου 1944 συλλαμβάνεται από την Γκεστάπο σε σπίτι στην Αθήνα όπου κρυβόταν με άλλους αγωνιστές. Την 27η Μάη 1944 μαζί με του Σαλαμίνιους Γιώργο Μπεγνή, Νίκο Μπερή και Στέλιο Νικολέτη μεταφέρθηκαν από το Χαϊδάρι όπου ήταν φυλακισμένοι στο Κριεκούκι των Θηβών όπου και τους κρέμασαν στην πλατεία του χωριού."
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:
Είναι αλήθεια ότι δεν ανευρέθηκαν οι σωροί αυτών που θανατώθηκαν δι' απαγχονισμού εκ των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής την 27-5-1944 στο Κριεκούκι (Ερυθρές Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας) και ως εκ τούτου δεν ενταφιάστηκαν στο κοιμητήριο Σαλαμίνας;
Υπάρχουν τάφοι στο κοιμητήριο Σαλαμίνας που αποδόθηκαν (τιμής ένεκεν) για τους λοιπούς που θανατώθηκαν δι' απαγχονισμού στο Κριεκούκι (Ερυθρές);
(Εάν δεν υπάρχουν, τι νόημα είχε ένας φερόμενος ως τάφος μόνο για τον Φίλιππο Τούτση; Ποιος ο λόγος μιας τέτοιας διαφορετικής μεταχείρισης αυτών των αγωνιστών, όταν όλοι μαζί, αφού υπέστησαν βασανιστήρια, θανατώθηκαν δι' απαγχονισμού εκ των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής και προφανώς τα οστά τους βρίσκονται σε άγνωστο ομαδικό τάφο;)
Εάν δεν υπάρχουν τάφοι που αποδόθηκαν (τιμής ένεκεν) για τους λοιπούς απαγχονισθέντες, γιατί να μην ληφθεί απόφαση εκ του Δήμου Σαλαμίνας, έτσι ώστε να χαρακτηρισθεί ο συγκεκριμένος τάφος, ως τάφος αποδοθείς (τιμής ένεκεν) για τους Σαλαμίνιους ( Φίλιππο Τούτση του Αργυρίου, Γεώργιο Μπεγνή του Αθανασίου, Νικόλαο Μπερή του Σταματίου, Στυλιανό Νικολέτο του Γεωργίου ) που θανατώθηκαν δι' απαγχονισμού στο Κριεκούκι (Ερυθρές Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας);
Ο Δήμος Σαλαμίνας είναι σωστό να τιμά τον Φίλιππο Αργ. Τούτση, (χωρίς όμως να προβαίνει σε διάκριση μεταξύ των εν λόγω Σαλαμίνιων απαγχονισθέντων), όπως σωστά έπραξε το 2002 με την ανέγερση μνημείου υπέρ όλων αυτών στη πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως της Σαλαμίνας.
Εισήγηση Ληξιαρχείου Δήμου Σαλαμίνας περί χαρακτηρισμού τάφων:
Υπ' αριθμ. 90 έτους 2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σαλαμίνας :