Καταγγελία-ανακοίνωση κατά της δημοτικής αρχής για το κλείσιμο Δημοτικού βρεφονηπιακού σταθμού


Ποιος δε δέχτηκε το παιδί σας στους 2 που τώρα έκαναν έναν (1 )Δημοτικό βρεφονηπιακό σταθμό; Βρέφη και παιδάκια έως 4χρονών έμειναν έξω από τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς στο νησί μας και οι γονείς τους καλούνται να πληρώσουν για κάτι που έπρεπε να είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ! 


Ελάτε να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα του ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΑΣ, διεκδικώντας ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, Σύγχρονους-ασφαλείς βρεφονηπιακούς σταθμούς που κράτος και Δημοτική Αρχή τους στέρησαν. ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!! 


Καλέστε μας τώρα στα τηλέφωνα: 6989629424 Μ. Ανδρουλιδάκη 

6936637082 Μ. Πρεκετε 



Η Ομάδα Γυναικών Σαλαμίνας, μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καταγγέλλουμε τον αποκλεισμό δεκάδων παιδιών από τη δωρεάν προσχολική αγωγή και φέτος (2024-2025), στο Δήμο μας. Θεωρούμε κοροϊδία και εμπαιγμό τις εξαγγελίες της κυβέρνησης της Ν.Δ για μέτρα προστασίας των παιδιών και ενίσχυσης των νέων ζευγαριών με τα εφάπαξ χρονιάτικα επιδόματα (voucher, επίδομα παιδιού), που είναι κυριολεκτικά ψίχουλα και δεν αφορούν όλους τους γονείς, αλλά «λίγους τυχερούς».  

Ο καθημερινός αγώνας των νέων γονιών για το μεγάλωμα των παιδιών τους, η σύγχρονη – ασφαλή ψυχοκοινωνική εξέλιξη και έγκαιρη-πρώιμη διάγνωση και αγωγή τους, για άλλη μια φορά, χρεώνεται ως ατομική τους ευθύνη. Η οποία βασίζεται στις αντοχές της τσέπης της κάθε οικογένειας και όχι στην υποχρέωση, όπως θα έπρεπε, της οργανωμένης πολιτείας και των θεσμών της, όπως το κράτος, ο Δήμος, η περιφέρεια. 

Την ίδια χρονική περίοδο η Δημοτική Αρχή στο νησί επιλέγει να κλείσει και να λειτουργήσει μόνο τον ένα από τους 2 βρεφονηπιακούς σταθμούς σε ολόκληρο το νησί!! Που σημαίνει πρακτικά ότι: ενώ οι υπάρχοντες 2 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί (για παιδιά 2,5 -4 χρόνων) που έχουν την υποδομή να καλύψουν 100 παιδιά, φέτος με το κλείσιμο του ενός καλύφθηκαν μόνο 50 παιδιά!!! 

Η επίσημη δικαιολογία του Δήμου είναι ότι δεν υπήρξαν άλλες αιτήσεις!! 

Για βρέφη δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, αφού η γνωστή πλέον λογική κόστους – οφέλους, για άλλη μια φορά κάνει και εδώ το θαύμα της


Κοστίζει στο δήμο Σαλαμίνας η λειτουργία βρεφικών τμημάτων αφού η προβλεπόμενη αναλογία παιδαγωγών-βρεφών (για 12 βρέφη, 2 παιδαγωγοί και 1 βοηθός) είναι «κοστοβόρα». Επίσης οι υποδομές δεν παρέχουν κοιτώνες για τον μεσημεριανό ύπνο των παιδιών. 

• Το βοηθητικό προσωπικό (καθαριότητα, σίτιση) καλύπτεται στην πλειοψηφία τους από συμβασιούχους εργαζόμενους. 

• Τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, χρησιμοποιούνται από το Δήμο μόνο για συντήρηση των κτιρίων και λειτουργικά έξοδα,αντί για την αναγκαία πρόσληψη επιστημονικού –παιδαγωγικού και βοηθητικού προσωπικού. Στο επιστημονικό προσωπικό εκτός από τους παιδαγωγούς δεν υπάρχουν ψυχολόγος –νοσηλευτής -κοινωνικός λειτουργός. 

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που οι ιδιωτικοί βρεφικοί-παιδικοί σταθμοί στη Σαλαμίνα φυτρώνουν ως μανιτάρια καθημερινά, με πανάκριβα δίδακτρα για τους νέους γονείς. Ενδεικτικά κάποιες τιμές φτάνουν μέχρι 300 ευρώ, χωρίς παροχή σίτισης και ύπνου!! Αποτέλεσμα ακόμη και γονείς δικαιούχοι voucher να βάζουν πάνω από τα μισά από τη τσέπη τους. 

Βρέφη και νήπια στο νησί μας θα μείνουν στο σπίτι εκτός των δομών προσχολικής αγωγής και φροντίδας, με την ευθύνη αυτή να πέφτει κυρίως στις πλάτες των μητέρων, όπως και των γιαγιάδων και των παππούδων. 

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων και των δήμων που κινούνται στις κατευθύνσεις της, της πολιτικής που βάζει στην κλίνη του Προκρούστη το δικαίωμα των παιδιών μας στην προσχολική αγωγή και φροντίδα Κι έτσι αντί να είναι υποχρέωση του κράτους που θα παρέχεται δωρεάν σε ΟΛΑ τα παιδιά σε δομές δημόσιες σύγχρονης παιδαγωγικής φροντίδας και αγωγής με το αναγκαίο μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή να μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας και ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα ή σε ευκαιριακή παροχή για “τους πιο ευάλωτους”. 

Η προσχολική αγωγή είναι αναγκαία για την σωματική, νοητική, συναισθηματική, αισθητική, κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, του δίνει απαραίτητα εφόδια για την υπόλοιπη ζωή του. 

Δε συμβιβαζόμαστε με την πολιτική της κυβέρνησης που ήδη έχει δρομολογήσει να δώσει ζεστό χρήμα, χαρίζοντας στους επιχειρηματίες 70.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να υπάρξουν νέες θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς. η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τους ιδιώτες με χρήματα από τις δικές μας τσέπες για να αυξάνουν τα κέρδη τους και να μετατρέπουν το δικαίωμα των παιδιών μας σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. 

Είμαστε στο πλευρό των νέων μητέρων που αγωνιούν για τα παιδιά τους και αισθάνονται ανασφάλεια σε μια περίοδο που το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας δέχεται μεγάλη επίθεση. 

Η Ομάδα Γυναικών Σαλαμίνας της ΟΓΕ πρωτοστατούμε σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες και διεκδικούμε για ΟΛΑ τα παιδιά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ.

 Απαιτούμε:

 ➢ Την άμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων), ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι, ειδικής αγωγής), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι για τη πλήρη λειτουργία φιλοξενία 100 παιδιών) των 2 δημοτικών παιδικών σταθμών στο νησί μας

➢ Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Τη δημιουργία και λειτουργία βρεφικών τμημάτων με βάση τις ανάγκες των νέων ζευγαριών σε σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές με το αναγκαίο προσωπικό επιστημονικό και βοηθητικό. 

➢ Την εξασφάλιση δωρεάν μεταφοράς με ασφαλή μέσα και συνοδούς των βρεφών και νηπίων  από και προς τους παιδικούς σταθμούς. 

➢ Τη κατάργηση των τροφείων με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. 

➢ Τη δημιουργία υποδομών και μέσων για το μεσημεριανό ύπνο τους σε κρεβατάκια. 

➢ Το σχεδιασμό και την εξεύρεση χώρων και χρηματοδότησης για τη δημιουργία νέων σύγχρονων δημοτικών παιδικών σταθμών. Κτήρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών. 

➢ Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους 


Το ΔΣ