Πόντιος Πιλάτος η Περιφέρεια για τις ιχθυοκαλλιέργειες... απραξία παντού!


του Μάνου Δερτούζου*

Τον Απρίλιο του 2021 η Περιφέρεια Αττικής αποφασίζει κατά πλειοψηφία αρνητικά επί της ΣΜΠΕ  για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στις περιοχή του Σαρωνικού κόλπου της Σαλαμίνας και της ευρύτερης περιοχής αρμοδιότητας Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.


Η περιφέρεια Αττικής  ανέφερε στην απόφασή της  ότι έχει σαν μία από τις προτεραιότητες της την προώθηση θεσμοθέτησης ,ενός νέου διαφορετικού μοντέλου στην διαμόρφωση του οποίου τον πρώτο λόγο θα πρέπει να έχουν Περιφέρεια και ΟΤΑ....

Πέρασαν τρία χρόνια.....Η Περιφέρεια Αττικής όχι μόνο παρουσίασε την δική της εναλλακτική της πρόταση  που η Σαλαμίνα της πολιτιστικής κληρονομιάς πρόκειται  να υποβαθμιστεί και να γίνει ένα απέραντο ιχθυοτροφείο, αλλά ως Πόντιος Πιλάτος αναφέρει με πολιτικά κυνικό τρόπο .."Ο ρόλος μας είναι γνωμοδοτικός..."

Ποιο είναι αυτό το διαφορετικό μοντέλο ......στου οποίου η διαμόρφωση τον πρώτο λόγο θα έχει η Περιφέρεια και οι ΟΤΑ του παράκτιου χώρου.......; 

Ποια ήταν η εναλλακτική πρότασή τους .....σε  αυτή την υποβάθμιση των νησιών  του Σαρωνικού  και της Σαλαμίνας μας;   

Δεν έγινε τίποτε...ήταν λόγια μόνο λόγια ...  και μας άφησαν  μόνους μας στο έλεος και στις ορέξεις της Κεντρικής εξουσίας που θέλουν περαιτέρω υποβάθμιση του ιστορικού νησιού μας.

Ο Δήμος και η Περιφέρεια αδύναμοι να αντισταθούν στην αυθαιρεσία της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης η οποία αποφασίζει για μας χωρίς εμάς. 

Αδύναμοι όμως και απέναντι στην αυθαιρεσία της Κεντρικής εξουσίας  που προσπαθεί να επιβάλει δια της βίας στους πολίτες την δική της θέληση για τα ιχθυοτροφεία και να υποβαθμίσουν το νησί μας.

Δυστυχώς η Περιφέρεια Αττικής του σήμερα διαφέρει κατά πολύ από την Νομαρχία Πειραιά του αείμνηστου Χρήστου Φωτίου,  ο οποίος με αποφασιστικότητα ήταν δίπλα στους πολίτες, ο οποίος  βρέθηκε κατηγορούμενος στα δικαστήρια για να υπερασπίζεται τα δίκαια αιτήματα των πολιτών.

Η Περιφέρεια  δυστυχώς σήμερα είναι προέκταση  της Κεντρικής εξουσίας και υποτακτική στις εντολές της. Δεν μπορεί να αντισταθεί , δεν έχει το σθένος να υπερασπιστεί τους Δήμους που έχει στην ευθύνη του.

Ο  Δήμαρχος κ. Παναγόπουλος παραμένει  και αυτός άφωνος και άπρακτος  για τις ιχθυοκαλλιέργειες  απόλυτα σύμφωνος στο "ξεπούλημα",  θεωρώντας  ότι εκπλήρωσε τον καθήκον του  με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου την οποία επέβαλε στα μέτρα του.

Από την άλλη μεριά η Μείζονα Αντιπολίτευση που εκπροσωπεί το 42% του λαού της Σαλαμίνας, αισθάνεται ότι εκπλήρωσε το καθήκον της λέγοντας ένα απλό όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο .

Δυστυχώς όμως έχασε την μοναδική ευκαιρία να ηγηθεί μιας προσπάθειας Πανσαλαμήνιας  κατά των ιχθυοκαλλιεργειών και να αποδείξει έστω και καθυστερημένα ότι πάνω από τα κόμματα είναι η Σαλαμίνα μας.

Ο "ΠΕΡΙΒΟΣ " την προσπάθεια του οποίου εκτιμώ, δεν πρέπει να παραμένει στην συλλογή των υπογραφών......χρειάζεται αγώνας με κάθε τρόπο.

Θα πρέπει τέλος  να γνωρίζει η Κεντρική Εξουσία  ότι τίποτε δεν επιβάλλεται δια της βίας σε μία περιοχή.....τίποτε δεν επιβάλλεται  δια της βίας στους πολίτες.........αυτό να το γνωρίζουν όλοι.....

Η Σαλαμίνα δεν είναι η Χαβούζα της Αττικής, οι πολίτες θα αντιδράσουν και  θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Υ.Γ το πανό είναι του Γιώργου Φήμη και συντάσσομαι απόλυτα




*ο Μάνος Δερτούζος είναι Δημοτικός Σύμβουλος