FELLOW TRAVELERS


γράφει η Κατερίνα Π. Κοφινά*

Η σειρά του 2023 από το κανάλι της SHOWTIME (Εδώ θα την δείτε στους χρυσούς νετ) , είναι ένα ερωτικό δράμα, ένα πολιτικό θρίλερ.  Και ακολουθεί δυο άντρες που κάνουν σχέση στην σκληρή δεκαετία του 1950.  Μια σκληρή εποχή για την LBTQI + κοινότητα και τους αγώνες της. 


Ο HAWKINS FULLER είναι ένας όμορφος νεαρός άντρας που δουλεύει στο ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ. Και ο TIM LAUGHLIN είναι ένας απόφοιτος κολεγίου  πιστός στον καθολικισμό , που αποφασίζει να στηρίξει με τις ιδέες του την πολιτική. Μόνο που αυτοί οι δύο νέοι θα συναντηθούν σε μια πολύ δύσκολη πολιτική σκηνή για την Αμερική. Την εποχή που ο Μακάρθι έχει ξεκινήσει τον αγώνα του κατά των κομουνιστών και κατά των γκέι. 

Η γνωριμία τους καταλήγει σε μια άνευ προηγουμένων σεξουαλική σχέση , που στην πορεία θα γίνει έρωτας, αγάπη, και πόνος, μοναξιά, απογοήτευση, για τα επόμενα σαράντα χρόνια. Χρόνια που και οι δυο θα αλλάξουν, θα ακολουθήσουν διαφορετικές πορείες στη ζωή, θα συγκρουστούν, ξανά και ξανά. Θα ματώσουν , θα κλάψουν, θα κάνουν έρωτα, θα βυθιστούν στη λήθη των ουσιών , μα θα βλέπονται πάντα. Και είναι αυτό που σε κάνει στην σειρά να ματώνεις μαζί τους. 

Να τους αγαπάς, να τους λυπάσαι, να τους αγκαλιάζεις καθώς τρέμουν τις κρύες νύχτες, στα παγωμένα τους κρεβάτια. 

Ο καθένας να κουβαλά τους δικούς του δαίμονες, να ξεστομίζει τα ψέματα για να μην χαθούν οι ισορροπίες που ορίζουν την κοινωνία μας.   

Μα να προχωράνε ξεχωριστά , μα στην ουσία μαζί για όλη τους την ζωή. 

Η σειρά βασίζεται στο βιβλίο του THOMAS MALLON που είναι Αμερικανός μυθιστοριογράφος, δοκιμιογράφος και κριτικός.  


Στα οχτώ επεισόδια της σειράς θα δείτε πολλά ιστορικά γεγονότα , αλλά και τους αγώνες και τα δικαιώματα της LBTQI+ . Και μπορεί τα χρόνια να έχουν περάσει από τότε μα η σειρά είναι επίκαιρη , μιας και το δικαίωμα στον έρωτα, τον γάμο και την οικογένεια μας απασχολούν και τώρα.  

Οι δυο άντρες έχουν να αντιμετωπίσουν τις διώξεις και τις κυρώσεις στην εργασία. Να κρύβονται από την γειτονιά , την οικογένεια, τους φίλους και συγγενείς. Και όλες αυτές τις εικόνες να τις αποτυπώνει η σειρά με κάθε λεπτομέρεια.  Και όταν ήρθε η δεκαετία του 80 και το AIDS εμφανίστηκε οι άνθρωποι αυτοί δεν είχαν την σωστή περίθαλψη και τον σεβασμό από τους άλλους.  



Από το 1950 ως το 1980 και 1991 που περιστρέφετε η σειρά θα στροβιλιστείτε στον παθιασμένο έρωτα τους, θα συμπονέσετε , θα κλάψετε, θα νευριάσετε, θα χτυπήσετε το χέρι σας στο τραπέζι. Και στο τέλος θα καταλάβετε πως στη ζωή το μόνο που αξίζει είναι το ταξίδι , με εκείνον,  η εκείνη που θα διαλέξετε . Για αυτό την λένε ΖΩΗ. Για να μπορέσετε να την ζήσετε στα άκρα.  

* η Κατερίνα Π. Κοφινά είναι συγγραφέας