STOP ΣΤΗΝ ΕΠΈΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΏΝ ΩΣ ΕΔΩ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ

Δελτίο Τύπου από τη "Συνέλευση Δράσης Πολιτών"

Την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ανοιχτή συνεδρίαση της “Συνέλευσης Δράσης Πολιτών” ενάντια στην επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών στο νησί της  Σαλαμίνας. 

Η συγκεκριμένη δράση προέκυψε μετά από πρωτοβουλία κατοίκων του νησιού  και με την αποδοχή της συμμετοχής φορέων (Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας,  Εμπορικός Σύλλογος Σαλαμίνας , Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ένωση  Συνταξιούχων Σαλαμίνας, Εξωραϊστικων Πανσαλαμίνια Ένωση Συλλόγων  (Ε.ΠΑΝ.ΕΝΩ.ΣΥ.) 

Οι κάτοικοι του νησιού πήραμε την πρωτοβουλία να προχωρήσουμε σε αυτή την κίνηση με σκοπό την ενίσχυση των αγωνιστικών δράσεων κατά της επέκτασης  των ιχθυοκαλλιεργειών, απαντώντας έτσι στον υπαρκτό κίνδυνο να μετατραπεί  η Σαλαμίνα σε ένα απέραντο Ιχθυοτροφείο με όλες τις καταστροφικές  περιβαλλοντικές συνέπειες για την ζωή και την υγεία των κατοίκων,  λαμβάνοντας υπόψη πως η συνεχής υποβάθμιση του νησιού έχει ξεπεράσει “προ πολλού” τις αντοχές όλων μας. 

Πήραμε επίσης την πρωτοβουλία διότι διακρίναμε πως ενώ το Προεδρικό  Διάταγμα για τις Ιχθυοκαλλιέργειες υπογράφεται στις 4 Νοεμβρίου, δεν έχει  υπάρξει ο αναγκαίος συντονισμός μεταξύ των πολιτών και των φορέων του  τόπου ώστε η ενεργή και διάχυτη διάθεση αντίδρασης που υπάρχει στο νησί να  μετατραπεί στο δυναμικό “ποτάμι” που θα “πνίξει” κάθε σκέψη εφαρμογής των  σχεδίων υποβάθμισης του τόπου μας.

 - Καλούμε κάθε θεσμικό παράγοντα του νησιού να αναλάβει τις ευθύνες του  ενημερώνοντας τους κατοίκους για τα επερχόμενα καταστροφικά αποτελέσματα  που το σχέδιο επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών φέρει, αλλά και να αναλάβει τις ευθύνες του ρόλου του ως υπερασπιστή των δικαιωμάτων των πολιτών της  Σαλαμίνας. 

- Οι πολίτες της Σαλαμίνας απαιτούν από την Ελληνική πολιτεία να μην  προχωρήσει στην οριστική εφαρμογή τις επέκτασης, καθώς αυτό θα είναι  καταστροφικό τόσο για το περιβάλλον του νησιού, όσο και για ίδιες τις ζωές των κατοίκων αλλά και θα ακυρώσει την τεράστια προσπάθεια (με εμφανή θετικά  αποτελέσματα) που οι τοπικοί φορείς καταβάλουν για μια βιώσιμη ανάπτυξη.  

- Καλούμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τα συναρμόδια Υπουργεία ,  Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Υπουργείο Πολιτισμού και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδίων τους. 

- Καλούμε την Περιφέρεια Αττικής να αναλάβει από μεριάς της το μερίδιο  ευθύνης που της αναλογεί συμβαδίζοντας με την θέληση του συνόλου των  κατοίκων του νησιού. 

- Τέλος καλούμε τους Βουλευτές της Β’ Πειραιά τους οποίους άμεσα  σκοπεύουμε να επισκεφθούμε και οι οποίοι ως “εκπρόσωποι του λαού” οφείλουν να μεταφέρουν και να επιλύουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο νησί,  να αντιδράσουν ουσιαστικά λαμβάνοντας θέση στο πλευρό όσων αντιτίθενται  στα σχέδια οριστικής διάλυσης της ζωής μας. Τους ενημερώνουμε πως η θέση  τους θα επηρεάσει “τα μάλα” την στάση των πολιτών απέναντι τους στο άμεσο  μέλλον. 

Η Συνέλευση Δράσης Πολιτών κατά της επέκτασης των Ιχθυοκαλλιεργειών  κατέθεσε σήμερα 17/10/2024 αίτημα στον Πρόεδρο του Δημοτικού  Συμβουλίου , για έκτακτη σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου ώστε να συζητηθεί  εκ νέου το σοβαρό αυτό θέμα και να πληροφορηθούμε ποιες ουσιαστικές  ενέργειες έχουν γίνει σχετικά από την Δημοτική αρχή με βάση προηγούμενες  αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.  

Τέλος, μια και ο χρόνος υπογραφής του Π.Δ για τις ΠΟΑΥ πλησιάζει αφού αυτή  έχει καταλυτική ημερομηνία την 4η Νοεμβρίου και δεν υπάρχουν πλέον  περιθώρια, άμεσα, εντείνουμε τις δράσεις ενημέρωσης των πολιτών με κάθε  δυνατό τρόπο ενώ συγχρόνως προγραμματίζουμε μία σειρά δυναμικών  κινητοποιήσεων καλώντας όλους τους πολίτες της Σαλαμίνας να συμμετέχουν  σε αυτές.

Στέλνουμε το μήνυμα παντού , ότι η Σαλαμίνα μας δεν θα δεχτεί την περαιτέρω υποβάθμισή της. Σήμερα, έχουμε την “ιερή” υποχρέωση να υπερασπιστούμε την ζωή, το περιβάλλον και το μέλλον του τόπου μας, όλοι εμείς οι πολίτες της  Σαλαμίνας. 

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την Δευτέρα 21/10/2024, στο Εργατικό  Κέντρο Σαλαμίνας, στις 18,30 το απόγευμα και σας καλούμε όλους να λάβετε  μέρος στην ανοιχτή “Συνέλευση Δράσης Πολιτών” ενάντια στην επέκταση των  ιχθυοκαλλιεργειών