Εγκαινιάστηκε η έκθεση «Ανθρωπόμορφες Ρωγμές» - Παραβρέθηκε ο Δ. Κουτσούμπας (βίντεο - φωτο)


«Ταξική ματιά και ταξικός χρωστήρας, χωρίς γκρίζες ζώνες.

Στρατευμένοι και οι τρεις στη μεγάλη τάξη των προλεταρίων.

Βίοι παράλληλοι σε κοινό δρόμο είναι το έργο μας, αφού ρίζωμα και αφετηρία του είναι τα καμποχώραφα, τα ναυπηγεία, οι θαλάσσιες μεταφορές, τα ορυχεία, οι μεταλλουργίες της Βοιωτίας και της Αττικής!

Συνειδητή η ματιά μας και στραμμένη εκεί που δένεται το ατσάλι, ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες, στους ζωντανούς δρόμους της πόλης, με τον χρωστήρα και τη σμίλη μας, με την τάξη των ταπεινών».

Με αυτά τα λόγια ο ζωγράφος Τάκης Βαρελάς, ο γλύπτης Δημήτρης Δήμου και ο εικαστικός Γιάννης Κλεφτογιάννης μας καλωσορίζουν στην έκθεση, με τίτλο «Ανθρωπόμορφες ρωγμές», που θα φιλοξενηθεί στην γκαλερί «Chili Art Gallery» (Δημοφώντος 13-15, Θησείο), η οποία εγκαινιάστηκε σήμερα και θα συνεχίσει να λειτουργει έως και τις 23 Οκτώβρη.

Η συμμετοχή στα εγκαίνια σηματοδότησε το μεγάλο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον για το έργο των τριών δημιουργών. Στα εγκαίνια το «παρών» έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ξεναγήθηκε στην έκθεση από τους τρεις καλλιτέχνες. Επίσης παρευρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ του Κόμματος Κώστας Παρασκευάς και Νίκος Σοφιανός, καθώς και πολλά μέλη της ΚΕ.





Καλωσορίζοντας τους επισκέπτες στα εγκαίνια, ο 
Χρήστος Κοτσιρέας, ιδιοκτήτης του χώρου σημείωσε ότι είναι μεγάλη η χαρά του που συνεργάζεται με τους τρεις δημιουργούς, οι οποίοι με το έργο τους βάζουν ρωγμή σε ένα σύστημα που βασίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

 
 Η Σαβίνα Λίτση, ιστορικός τέχνης, αρχαιολόγος και επιμελήτρια της έκθεσης ανάφερε στην ομιλία της:

«Αναζητώντας την αφετηρία των τριών καλλιτεχνών, θα έλεγα πως το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στο να αποτυπώσουν τον μόχθο, τις αγωνίες και τα όνειρα των εργαζομένων ανθρώπων, ακριβώς εκεί που χτυπά η καρδιά της εργατικής τάξης, στα ναυπηγεία, στη μεταλλουργία, στα λιμάνια, στον ιστό της πόλης και τους ρυθμούς της.

Ανθρωπόμορφες Ρωγμές! Ακριβώς, επειδή ως αποφασιστικός παράγοντας και καταλύτης αναδεικνύεται στα έργα του, πάντοτε ο άνθρωπος και η σχέση του με την εργασία, στην ανάγκη του, να τιθασεύει την ύλη, να της δώσει μορφή και αξίας χρήσης, εν τέλει αγαθά, για να υπηρετεί τη ζωή του.

Στην έκθεση η συμπόρευση είναι λέξη κλειδί, γιατί τα έργα που παρουσιάζονται, είναι αποτέλεσμα πολλών χρόνων καλλιτεχνικής συνεργασίας των Βαρελά, Δήμου και Κλεφτογιάννη. Μια σχέση, έντονα συλλογική που καλλιεργείται σε βάθος και αντανακλάται στη δουλειά τους με έναν ξεχωριστό τρόπο για τον καθένα τους».

 
Εκπροσωπώντας και τους Δ. Δήμου και Γ. Κλεφτογιάννη, ο Τάκης Βαρελάς ευχαρίστησε κατ ' αρχήν τον κόσμο που έδωσε μαζικό παρών «σε ένα όμορφο τόλμημα» και ιδιαίτερα τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσουμπα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, δεν πρόκειται να δει κανείς ένα έργο αβασάνιστο, αλλά ένα έργο πολιτικό. Κοινός τόπος και των τριών καλλιτεχνών είναι ο άνθρωπος, τα δεινά του, αλλά και τα όνειρα του. Σχολιάζοντας τα γεγονότα στη Μ. Ανατολή, ο Τ. Βαρελάς σημείωσε ότι και οι τρεις δημιουργοί καταγγέλλουν τη θηριωδία που γίνεται για «να σταματήσει ο πόλεμος, να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας».